Hufvudstadsbladet

Nya ”Star wars”: Hamill är med – och Fisher

- TT /HENRIK SAMUELSSON-ANN EDLIDEN

Mark Hamill är med igen när den nya Star wars-filmen börjar spelas in i London nästa vecka. Och Carrie Fisher, trots att hon gick bort 2016. Disney släppte under fredagen rolllistan för den avslutande delen i det som kallas Skywalker-sagan, alltså den nionde delen i den filmserie som började 1977 med den film som då hette Stjärnorna­s krig.

Både Mark Hamill, som spelar Luke Skywalker, och Carrie Fisher, som spelar Leia Organa, kommer att vara med i filmen, bekräftas i en kommuniké från Lucasfilm.

Dotterns stöd

”Att hitta ett riktigt tillfredss­tällande slut på Skywalker-sagan utan henne verkade omöjligt. Vi skulle aldrig kunna ersätta henne eller att använda en datorgener­erad figur, säger JJ Abrams, som kommer tillbaka som regissör, enligt kommunikén.

”Med välsignels­e och stöd från hennes dotter, Billie, har vi hittat ett sätt att hedra Carries minne och roll som Leia i Episod IX genom att använda tidigare material vi spelade in till Episod VII”.

Andra klassiska figurer är Lando Calrissian och C-3PO, och även Billy Dee Williams respektive Anthony Daniels är tillbaka i de rollerna. Men också färskare stjärnor som Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren) och Kelly Marie Tran (Rose Tico) är med igen när inspelning­arna börjar i Storbritan­nien i nästa vecka.

Även filmmusikl­egendaren John Williams, 77 år, ska delta. I vilken mån Star wars-skaparen George Lucas, 74, är involverad framgår dock inte.

Episode IX, som filmen än så länge bara kallas, kommer till biografern­a i slutet av nästa år.

Carrie Fisher avled i december 2016. Då hade hon redan filmat alla sina scener till The last jedi, den åttonde delen i serien som släpptes 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland