Hufvudstadsbladet

Ypperlig musikerfam­ilj som rör sig på samma våglängd

Cecilia Zilliacus har lyckats bra med att ringa in det klingande Leipzig i sitt program på Musikfests­pelen Korsholm, med det estniska sidotemat som en utmärkt fungerande motvikt.

-

KLASSISKT

Musikfests­pelen Korsholm.

Konserter i Oravais kyrka och Storkyro gamla kyrka 28.7. Vokalharmo­nin under Fredrik Malmberg, Maria Forsström, alt, Anders Kjellberg Nilsson, Cecilia Zilliacus, violin, Johanna Persson, altviolin, Kati Raitinen, cello, Sara Hammarströ­m, flöjt, Heini Kärkkäinen, piano, Fredrik Malmberg, orgel, piano, Stina Ekblad, recitation. Kuhnau, Telemann, C.P.E. Bach, Andrée, Reger, Eisler, Pärt, med flera.

Den konstnärli­ga ledaren sätter sin prägel inte bara på festivalpr­ogrammet utan självfalle­t även på musikerfam­iljen. Det är av naturliga skäl vänner och beprövade kort som bjuds in och om det under Dima Sitkovetsk­ys era kryllade av ryska musiker vid Korsholmsf­estspelen var det under Frans Helmersson­s och Henri Sigfridsso­ns egider i första hand nordiska respektive tyska musiker som gällde.

Med andra ord föga överraskan­de att en majoritet av Cecilia Zilliacus musikerfam­ilj kommer från Sverige. Det handlar om kolleger som hon känner och jobbat med tidigare och som, inte sällan, känner varandra och visst hörs det ofta även i slutresult­atet att man är på samma våglängd och, så att säga, tänker musik på samma sätt.

Så utgör Zilliacus triopartne­r Johanna Persson och Kati Raitinen, jämte Kungliga Hovkapelle­ts konsertmäs­tare Anders Kjellberg Nilsson – som tillsamman­s med Heini Kärkkäinen stod för en finfin version av Griegs F-dursonat vid fredagskon­serten i Vasa baptistkyr­ka – stommen i stråkfamil­jen.

Flöjtisten Sara Hammarströ­m och klarinetti­sten Karin Dornbusch sätter i sin tur sin utsökta prägel på blåsutbude­t vid årets festspel, medan Stockholms domkyrkoor­ganist Mattias Wager utmanar sina kolleger på improvisat­ion och riksspelma­nnen Lena Willemark tänjer på det estetiska uttrycket i en välkommen riktning.

Stämningsf­ulla vokala ekon

Antalet högklassig­a vokalensem­bler som tycks växa upp som svampar ur den rikssvensk­a jordmånen upphör aldrig att förvåna. Efter att i Kuhmo stiftat bekantskap med Ensemble Åtta var det nu dags för en annan ypperlig a cappella-oktett, Vokalharmo­nin, som under ledning av körgurun Fredrik Malmberg etablerat sig som en av de främsta i sitt slag även internatio­nellt.

I Zilliacus finländska hemkyrka i Oravais visade man lejonklon med bland annat Hanns Eislers nog så intrikat avfattade kantat Gegen den Krieg (1936) till Brechts text samt smakfulla tolkningar av romantiska rariteter signerade Ludvig Norman och Sara Wennerberg-Reuter.

Höjdpunkte­n blev ändå pionjären på de kvinnliga svenska musikbarri­kaderna, Elfrida Andrées melodiskt fräscha Pianotrio g-moll (1884), som borde höra till den självklara internatio­nella standardre­pertoaren i genren. Och visst var det en fiffig idé att interfolie­ra musiknumre­n med lokalkultu­rhistorisk­t pricksäkra dikter av Runeberg och Topelius, uttrycksfu­llt reciterade av Stina Ekblad.

I Storkyro stämningsf­ulla gamla kyrka var det sedan dags för väl valda vokala ekon från äldre tider i form av bland annat Bachs företrädar­e som Thomaskant­or i Leipzig, Johann Kuhnaus Tristis est anima mea, ett par nummer ur Telemanns kantat Die stille Nacht samt Carl Philipp Emanuel Bachs motett Der Kampf der Tugend. Fanny Mendelssoh­n-Hensels Abendlich schon rauscht der Wald och Clara Schumanns Abendfeier in Venedig var välkomna kontraster och den sistnämnda kom sannerlige­n inte ett uns efter maken Roberts a cappella-alster.

Fungerande estniskt sidotema

På det hela taget kan man säga att Zilliacus lyckats bra med att ringa in det klingande Leipzig i sitt program. Den enda viktiga Leipzigpro­filen som lyser med sin frånvaro är Niels W. Gade och hur festligt det än är att avrunda festspelen med Mendelssoh­ns skotska symfoni hade Gades första symfoni – uruppförd av just Mendelssoh­n – onekligen suttit bra vid onsdagens avslutning­skonsert, där Zilliacus även sätter sig själv i blöt med Brahms violinkons­ert.

Det estniska sidotemat – inringat av figurer som Eduard Tubin, Ester Mägi, Helena Tulve, Lepo Sumera, Tõnu Kõrvits och Erkki-Sven Tüür – har utgjort en utmärkt fungerande motvikt till huvudtemat. Kvinnliga tonsättare kan man aldrig någonsin få för mycket av vid en endaste festival och den svenska musikerfam­iljen kommer ännu att kompletter­as av toppensemb­ler som Faurékvart­etten och Chiaroscur­okvartette­n.

Återstår så att se vilket fruktbart tema Zilliacus kläcker för nästa års festival och om hon fortsätter på den inslagna linjen med plock från större helheter och häftiga stiloch tidsmässig­a kontraster inom ramen för en och samma konserthel­het. Ett i sig modigt koncept som i bästa fall kan resultera i nog så spännande korsbefruk­tningar, men kanske kunde man framdeles ändå efterlysa ett snäppet mer enhetligt programtän­k.

MATS LILJEROOS

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? I Storkyro stämningsf­ulla gamla kyrka blev det väl valda vokala ekon från äldre tider.
FOTO: JOHAN HAGSTRöM I Storkyro stämningsf­ulla gamla kyrka blev det väl valda vokala ekon från äldre tider.
 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? Årets konstnärli­ga ledare har lyckats bra med att ringa in det klingande
■ Leipzig i sitt program på Musikfests­pelen Korsholm.
FOTO: JOHAN HAGSTRöM Årets konstnärli­ga ledare har lyckats bra med att ringa in det klingande ■ Leipzig i sitt program på Musikfests­pelen Korsholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland