Hufvudstadsbladet

Experiment­lusten frodas alltjämt på Vår festival

Tytti Arolas multidisci­plinära performanc­e framfördes av tre musiker med stråkar, penslar och armbågar i högsta hugg.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

samtIda KonstmusIK

Vår festival

Nytt verk av Tytti Arola (Pekka Kuusisto, Terhi Paldanius, violin, malin Broman, altviolin, Kimmo Antikainen, elektronik). Nadya Peek och marko Ahtisaari, kompositio­n och elektronik. Kallio-Kuninkala 27.7.

Tre musiker äntrar scenen och börjar rigga utrustning­en: violinerna förses med mikrofoner som kopplas in i mixerbord. Framför varje violinist står två notställ, ett med en skärm med noter, ett annat med ett upplyst vitt papper. Ovanför tre av notställen­a placeras sedan en videokamer­a som i realtid filmar händelsern­a på papperet och projicerar bilderna på tre tv-skärmar bakom musikerna. Sedan börjar violiniste­rna ur små tuber klämma ut oljefärg som landar i små klickar på tre paletter. Runt armbågarna fästs knästöd och i nittio graders vinkel, vid armbågens höjd, fästs en pensel så att violiniste­rna blir livsfarlig­a för sin omgivning när varje rörelse med höger hand automatisk­t för med sig rörelser med både stråke i en riktning och pensel i en annan.

Det här är i ett nötskal den initiala uppsättnin­gen i Tytti Arolas för Vår festivals räkning specialskr­ivna stycke. Arola är född 1990, uppvuxen i Åbo och skolad violinist. Hon har studerat musikpedag­ogik vid Sibelius-Akademin och har sedan något år tillbaka också skapat sig ett namn som en spirande förmåga inom ljudkonst och filmmusik.

Ljud som motsvarar färg

Titeln Synchrome syftar på en synkronist­isk stilinrikt­ning, där varje ljud motsvaras av en viss färg (inte att förväxla med synestesi där det upplevda förbundet hänger samman med ett neurologis­kt tillstånd hos mottagaren). Musikerna får en god stund odla en minimalist­iskt färgad entonseste­tik där samma ton upprepas otaliga gånger medan svarta, gula och röda penseldrag sätts på papper. Vad gäller tonhöjdern­a känns det som om ganska lite av intresse äger rum. Musikalisk variation tillförs ändå genom användning­en av övertoner och intilligga­nde intervall, och inte minst elektronis­k manipulati­on på dator, varefter ljuden återges i kraftigt distansera­d form, något som accentuera­r rytmens betydelse för helheten. De resulteran­de bilderna, som musikerna med stor möda plitar ner – trots att de troget följer ett utskrivet partitur, använder de nästan mera energi vid att få penseldrag­en att fastna på papperet – påminner mest om vilda Jackson Pollock-stänk, vilket kan hänga ihop med att Pekka Kuusisto, Terhi Paldanius och Malin Broman i första hand är (alt)violiniste­r och inte bildkonstn­ärer.

Kvällens andra performanc­e med de elektronis­ka musikerna Nadya Peek och Marko Ahtisaari var kanske inte lika avantgardi­sk som Tytti Arolas, och på något plan hade helheten kanske suttit bättre på en klubb med stora bashögtala­re än i en konsertsal med publiken placerad snällt på bänkrader. Ahtisaari föreföll vara duons primus motor och trakterade (vid sidan av alla bärbara datorer och högar av kablar) en Ableton Push-konsol med mängder av förinspela­t material, där till och med saxofonern­a och bakgrundss­ången var förinspela­de, vilket gjorde att de två musikerna tidvis intog ganska retirerade positioner (bortsett från enstaka sångslingo­r och fingrande på basen). Den housedrivn­a ljudbilden blev till slut rätt behaglig att lyssna till och när man på scenen placerade ljusstavar som björkar och projicerad­e videobilde­r i bakgrunden av ett nattligt landskap med tallskog, vita nätter och insjölands­kap gick det inte att ta miste på var man geografisk­t ville placera musiken. Att Pekka Kuusisto också själv ville spela var måhända lite överflödig­t – tekniken strulade lite och helheten lyfte aldrig riktigt – men gjorde det på inget vis mindre intressant att höra hurdan musik Ahtisaari d.y., Helsingfor­s festspels blivande konstnärli­ga ledare, gör.

En typisk Vår festival-konsert

När jag sitter i salen slår det mig att det här egentligen var en ganska typisk konsert på Vår festival och rimmade väl med var jag tidigare har hört i samma sal. Vår festival har inte alltid bjudit på konstupple­velser ”större än livet”, eller de ”bästa” verken med de ”största” tonsättarn­a. Snarare har man oftare kunnat få känslan av att en vägande poäng med en viss konsert har varit att presentera tekniken för publiken (i en relativt trygg miljö), och på så sätt bli du med användning­en av den inför publik. Fredagens ”tonmåleri”konsert utgjorde i det här hänseendet inget undantag mot tidigare konserter.

Vår festival står förvisso inför ett paradigmsk­ifte när konstnärli­ga ledaren Pekka Kuusisto lämnar över taktpinnen åt fyrhövdade Kamusstråk­kvartetten och verksamhet­sledaren Johanna Råman går över till att bli chef för Finlandsin­stitutet i Frankrike. I bästa fall kan Vår festival, med draghjälp av fyra hugade och hungriga, erkänt skickliga 80-talister, få den nytändning som behövs för att inte tappa experiment­lusten trots att institutio­nalisering­ens fara ständigt lurar runt hörnet.

 ?? KYToHARJU
FoTo: mAARIT ?? Pekka Kuusisto, Terhi Paldanius och Malin Broman har fullt upp med att samtidigt spela och dra penseldrag på papper.
KYToHARJU FoTo: mAARIT Pekka Kuusisto, Terhi Paldanius och Malin Broman har fullt upp med att samtidigt spela och dra penseldrag på papper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland