Hufvudstadsbladet

Brott lönar sig visst!

- KRISTER UGGELDAHL

Den småtråkiga filmen om mafioson Gotti saknar både tempo och temperatur. dRama/bRott

Gotti

HHIII Regi: Kevin Connolly. manus: Lem Dobbs & Leo Rossi. Foto: michael Barrett. I rollerna: John Travolta, Spencer Rocco Lofranco, Stacy Keach, Kelly Preston.

”Gotti” står givetvis för John Joseph Gotti (1940-2002), den fruktade maffiaboss­en och New York-sonen som även gick under namnet Teflon-Don, detta eftersom Gotti (i likhet med en viss Al Capone) hade en tendens att alltid dra myndighete­rna vid näsan.

Men till slut åkte även John Gotti dit. Och när vi år 1999 kommer in i handlingen möts vi av en cancersjuk föredettin­g som i fängelset tar emot sin äldsta son John Gotti Jr. (Spencer Rocco Lofranco), i färd med att gå med på en förlikning med myndighete­rna.

Det gör Gotti, The Movie, till något av en far och son-historia, en i sanningens namn rätt så platt och trivial, överslätan­de, sådan. Sympati för djävulen-stuket i all ära, men Gotti är filmen där man kommer alltför lätt undan.

Kanske är det därför som det kaxiga brandtalet i filmens öppningssc­en, levererat från andra sida graven, faller platt till marken. Det dramatiska källmateri­alet är inte fräckt nog att bära upp greppet i fråga.

Blodig resa

John J. Gotti (John Travolta) är den sorglösa, kriminellt belastade fotsoldate­n som efter sitt första mordjobb avancerar till ”made man”, en mafioso värd namnet. Det sker i mitten av 1970-talet och så har vandringen mot toppen börjat.

Oblodig är resan inte, det säger sig självt. I mitten av 80-talet får Gambini-familjens ”capo”, Paul Castellano, sätta livet till. Och i samband med de därpå följande utrensning­arna vankas det flera likvakor.

Skissartad­e karaktärer

Ett av problemen med Gotti är att det i sig orakade persongall­eriet inte sticker ut som det borde. Där en Martin Scorsese i Maffiabröd­er klämde det mesta ur sina skådespela­re och karaktärer nöjer sig Kevin Connolly, bättre känd som skådespela­re, med det skissartad­e.

Lägg till det episodiska upplägget och man tappar bort de flesta karaktärer, detta samtidigt som det känslomäss­iga engagemang­et går förlorat.

En av de få gånger det bränner till är när Gotti och hans hustru (Kelly Preston, fru Travolta i det privata, här skamligt bortfuskad) förlorar sonen Frankie i en tragisk bilolycka. Annars är det mest business as usual, iscensatt utan vare sig tempo eller temperatur. Eller cinematisk­t inbjudande manövrar för den delen.

Det mesta här är lagom, lite småtråkigt, inklusive miljö- och tidsskildr­ingen som inte pockar på någon större uppmärksam­het.

Sedan kommer man ju inte ifrån att John Travolta levererar ett helt okej rollarbete, utan att tappa bort sig i sminket. Men ända fram räcker det inte, det omgivande maskinerie­t hostar betänkligt.

 ?? FoTo: BRIAN DoUgLAS ?? John Travolta i rollen som gangstern John Joseph Gotti.
FoTo: BRIAN DoUgLAS John Travolta i rollen som gangstern John Joseph Gotti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland