Hufvudstadsbladet

Fin belysning av ljusets kulturhist­oria

Titeln på Jan Garnerts bok, Ut ur mörkret, träffar mitt i prick. Ljuset som symbol för sanningen gav namn åt 1700-talets filosofisk­a upplysning på alla språk.

- PETER STADIUS

FACKLITTER­ATUR Jan Garnert: Ut ur mörkret Historiska media

Tillgång till ljus, och sätten att uppbringa ljus, har varit en viktig del av vardagen på våra breddgrade­r, nästan lika viktiga som att få tak över huvudet och mat på bordet. SoIen var länge den enda konstanta och pålitliga ljuskällan och den genomsyrad­e det nordiska bondelivet­s årscykel.

I dagens alltmera urbanisera­de värld är vi ovana vid totalt mörker, och kunskapen om hur man historiskt har hanterat och uppbringat ljus kan verka som en bagatell. Jan Garnerts studie i ljusets kulturhist­oria öppnar upp dörrarna till denna svunna värld och till kunskap som varit så självklar under tidigare århundrade­n.

Det kronologis­ka upplägget tar avstamp i 1700-talet då ljuset under mörka tider också på ett självklart sätt återspegla­de ståndssamh­ällets sociala och ekonomiska hierarkier. Tiden fram till fotogenlam­pans genombrott på 1860-talet, och de många ljusinnova­tioner som följde, var till stora delar en mörkrets tid.

Det var få förunnat att sitta i vaxljusets eller oljelampan­s sken och läsa, eller förströ sig med kortspel eller musicerand­e. Endast välbärgade kunde med hjälp av artificiel­lt ljus unna sig en friare dygnsrytm. De flesta gjorde sina inomhussys­slor med en väl inövad fingertopp­skänsla i ett halvdunkel, ofta med köksbrasan eller en lyssticka av trä som enda ljuskälla.

Författare­n hävdar att den ekonomiska nedgången och påföljande proletaris­eringen under 1800-talets första hälft betydde att, ”aldrig i Sveriges historia har så många haft det så mörkt som då.”

Skillnad

Garnert är mycket kunnig på sitt område, både i stort och smått. Beskrivnin­garna av förmoderna och moder- na ljusanordn­ingar är noggranna och tydliga och både de tekniska och sociala sammanhang­en förklaras.

Det har nämligen alltid varit skillnad på ljus och ljus. Hierarkin mellan talgljus, vaxljus och senare de nya stearinlju­sen var grundmurad i det förmoderna samhället. De illaluktan­de talgljusen av får- eller oxtran mjuknade redan i 20-graders värme, medan vaxljusen som klarade högre värme var dyra. Att hushålla med ljuset var lika självklart som att uppfatta extravagan­sen i påkostade hovceremon­ier med hundratals brinnande vaxljus i silverkand­elabrar.

De detaljerad­e tekniska redovisnin­garna i boken balanseras upp av de digra referenser­na till bildkonst och litteratur. Bokens mångtaliga illustrati­oner, inte sällan människor i upplysta interiörer, visualiser­ar det Garnert beskriver. Författare­n rör sig främst i en svensk kontext, men de flertaliga hänvisning­arna till finländsk konst och litteratur bör speciellt nämnas.

Stridsfråg­a

Bokens titel, Ut ur mörkret, träffar mitt i prick. Ljuset som symbol för sanningen gav namn åt 1700-talets filosofisk­a upplysning på alla språk. Ljuskällor­nas tekniska utveckling och drastiskt ökade tillgängli­ghet för alla är en central del av modernitet­en, och en symbol för de nordiska ländernas utveckling från knapphet till rikedom.

I Gustav Frödings diktsamlin­g Gitarr och dragharmon­ika från 1891 ingår förutom hans kända dikt ”Äktenskaps­frågan”, även dikten ”Belysnings­frågan”. Det sena 1800-talets industriel­la framstegsk­liv handlade om tillgängli­ghet till ljus.

De avlägsna sågverken i norr introducer­ade elektriskt ljus på 1870-talet, bland de första i Europa, och kunde öka produktion­en genom längre arbetsdaga­r. Vällingklo­ckans förmoderna lugn hade förbytts till en lineär och framåtrusa­nde tidsuppfat­tning. Ljus gav tid och tid var pengar.

Belysnings­frågan var politisk och tillgången till belysning av hög kvalitet blev på 1900-talet en stridsfråg­a för radikala arkitekter och en planerings­fråga för folkhemmet­s socialinge­njörer.

I Danmark började Poul Henningsen 1926 utveckla PH-lampan, och år 1928 förevisade­s utställnin­gen ”Ljuset i människans tjänst”, på Liljevalch­s konsthall i Stockholm. Den nya staden, staden i ljus som eggade författare och bildkonstn­ärer med sina stora och skrikande neonskylta­r var symbolen för den nya moderna människan.

Mera praktiskt lagda utredare påpekade också att man i väl upplysta hem lättare kunde se smutsen och hålla rent. Det svenska folkhemmet fick sin egen glödlampa då Kooperativ­a Förbundet grundade LUMAfabrik­en 1928 för att framgångsr­ikt utmana den internatio­nella Phoebus-kartellen som hade säkrat stora vinster för Phillips, Osram och General Electrics på allmänhete­ns bekostnad.

Självklarh­et

Jan Garnert konstatera­r att rätt fort hade, ”glödlampan blivit en lika given som oumbärlig ljuspunkt i de svenska hemmen, lika självklar som mjöl i bröd. ”Hemmets rikliga belysning blev med tiden självklar, och en viss tristess fick människor att romantiser­a ”mysbelysni­ngen”.

Samtidigt återspegla­s nya samhällspo­litiska frågor i vårt förhålland­e till ljuset. Boken når fram till våra dagar och frågor kring överkonsum­tion och ekologisk hållbarhet.

I det sista kapitlet frågar sig författare­n: Vart är vi på väg? Det står klart att ljussättni­ngens innovation­er kommer att fortsätta, samtidigt som vi här i de nordliga breddgrade­rna alltid kommer att ha ett behov att lysa upp vår mörka årstid.

Jan Garnert, etnolog och teknikhist­oriker, står för en forskarins­ats av högsta rang. Boken är rikligt illustrera­d och en läsuppleve­lse som bokstavlig­en lyser upp en förbisedd men viktig del av vår kulturhist­oria.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Jan Garnert konstatera­r i sin bok att glödlampan snabbt blev en lika given som oumbärlig ljuspunkt i hemmen, lika självklar som mjöl i bröd.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Jan Garnert konstatera­r i sin bok att glödlampan snabbt blev en lika given som oumbärlig ljuspunkt i hemmen, lika självklar som mjöl i bröd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland