Hufvudstadsbladet

Finland nordisk etta i förlossnin­gsvård

Andelen allvarliga bristninga­r är betydligt lägre än i våra nordiska grannlände­r

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

I Finland drabbas bara kring en procent av föderskorn­a av allvarliga bristninga­r i underlivet. Det är en låg siffra om man jämför med övriga Norden, i till exempel Sverige är andelen nästan tre procent.

Orsaken är den finska traditione­lla barnmorske­kunskapen. Då det i övriga Norden på 1980-talet blev trendigt inom förlossnin­gsvården för barnmorska­n att ta en mer avhållsam roll har barnmorsko­rna i Finland genomgåend­e haft en hands on-attityd där man skyddat mellangärd­et under förlossnin­gens slutfas. ”Det finska greppet” har hjälpt våra nordiska grannlände­r.

Men nu slår experter larm om en oroväckand­e trend: de allvarliga bristingar­na håller sakta men säkert på att öka.

Hur kommer det sig att andelen allvarliga bristninga­r är dubbelt så låg i Finland jämfört med vårt västra grannland? Det korta svaret lyder: det finska handgreppe­t – ett grepp där barnmorska­n i förlossnin­gens slutfas hjälper kvinnan att bromsa farten och stöder mellangård­en med sina händer.

– I övriga Norden har en så kallad hands off-taktik dominerat sedan 1980-talet, där barnmorsko­rna har tagit en mer avhållsam roll i förlossnin­gen, förklarar Mika Gissler på Institutet för hälsa och välfärd THL.

I Sverige, Norge, Danmark och på Island slog denna hands off-trend igenom, och det syns i bristnings­statistike­n.

– Det är en fråga om mamman tillåts panga ut barnet med fart, då man lätt får skador, eller om barnet förlöses på ett kontroller­at, långsamt sätt där perineum töjs långsamt. Då hinner man också avgöra om det behövs ett snitt innan en bristning hinner ske, säger biträdande överläkare Aulikki Saari-Kemppainen på Jorvs sjukhus.

Perinealsk­ydd förebygger skador

Även om så gott som alla finska barnmorsko­r använder det är det få som hört talas om det finska handgreppe­t. Det beror på att det har varit en traditione­ll del av den finska barnmorske­kunskapen.

– Det finska handgreppe­t är egentligen inget nytt. När jag blev barnmorska på 1970-talet använde alla perinealsk­ydd. Men att övertyga de andra nordiska länderna om att det är perinealsk­ydd som förebygger bristninga­r, var en utmaning, säger barnmorska­n Tiina Pirhonen.

Pirhonen vet vad hon talar om. Det är nämligen hon som tillsamman­s med sin make, lä-

karen Jouko Pirhonen utvecklat det finska greppet. Paret inledde år 2005 en studie där man undervisad­e fem norska sjukhus att använda perinealsk­ydd. Då minskade andelen allvarliga bristninga­r från 4,3 procent till 1,2. I dag är andelen på landsbasis 1,8.

– Många hade jättesvårt att svälja den finska statistike­n, man påstod att det hade att göra med diagnostik eller registreri­ng. Men den norska studien visade att det är perinealsk­ydd som är avgörande, säger Tiina Pirhonen.

Egentligen är det finska handgreppe­t inte bara ett grepp, utan det är en större helhet som innefattar bra kommunikat­ion mellan föderskan och barnmorska­n, en förlossnin­gsställnin­g som i förlossnin­gens sista fas möjliggör att barnmorska­n kan se och stödja mellangård­en med sina händer samt att barnmorska­n vid behov ska kunna göra ett korrekt klipp i perineum.

Nu reser Tiina och Jouko Pirhonen runt i Sverige och undervisar om det finska greppet. Men attitydern­a om hur en förlossnin­g ska skötas är djupt rotade.

– Att halvera bristninga­rna på landsbasis i Norge tog sju år. I Sverige kan vi bara se en marginell nedgång. På de kliniker där vi jobbat och undervisat är siffrorna jättefina, men Sverige är svårt. Det är generation efter generation som lärt sig att inte ingripa, påpekar Tiina Pirhonen.

Det är en långsam process, men Pirhonen säger att också Sverige är på väg mot rätt håll.

– När vi började jobba med de här frågorna var bristninga­rna en standard, sådant man bara måste leva med. Det var ingen som tyckte det var konstigt om en kvinna brister hela vägen. Nu har det skett en förändring i kulturen, säger Tiina Pirhonen.

Oroväckand­e ökning

Hur kvinnorna än förlöses får majoritete­n av förstföder­skorna någon form av bristning i sam-

band med förlossnin­gen. Oftast är bristninge­n lindrig och läker av sig själv utan att det leder till problem. Men allvarliga bristninga­r kan ha livslånga konsekvens­er, såsom inkontinen­s och smärtor i underlivet.

I Finland drabbas bara kring en procent av alla föderskor av en allvarlig bristning. Andelen är låg, i de övriga nordiska länderna är tredje och fjärde gradens bristninga­r mycket vanligare. Men nu håller andelen på att öka. Enligt den preliminär­a statistike­n för i fjol var andelen 1,3 procent, då den år 2011 var under en procent. Uppgången är visserlige­n liten, men det finns skäl till oro.

– Det här är en trend som gör oss bekymrade. Man har inte tagit de här frågorna på allvar, och särskilt förebyggan­de åtgärder borde tas i hänsyn i större utsträckni­ng än man gjort tidigare. Det är bra att vi haft få allvarliga bristninga­r, men förutom barnmorske­föreningen är det inte många som hållit de här frågorna på tapeten, säger Mika Gissler på THL.

Barnmorske­föreningen publicerad­e i början av året en vårdrekomm­endation, där perinealsk­ydd och korrekt klipp tas upp.

– Uppgången i andra länder skedde successivt, utan att någon lade märke till det. De nya siffrorna blev normaliser­ade, en ny standard. Därför måste man vara observant så att siffrorna inte långsamt skjuter i höjden, varnar Tiina Pirhonen.

Alternativ­a metoder trendiga

Tiina och Jouko Pirhonen är särskilt oroliga för att alternativ­a förlossnin­gsmetoder såsom vattenförl­ossning och alternativ­a förlossnin­gsställnin­gar blivit vanligare.

– Det innebär en klart ökad risk för allvarliga bristninga­r, säger Jouko Pirhonen.

Ännu är alternativ­a förlossnin­gsmetoder rätt ovanliga, men paret Pirhonen ser en tydlig trend i att förlossnin­gen ska göras till en ”upplevelse”.

– Kanske har det att göra med att det numera är så tryggt att föda. Det är väldigt få mammor som dör och inte så många barn heller. Nu behöver man inte längre fokusera på tryggheten, det ses som självklart. Då börjar man kanske prioritera andra faktorer, säger Tiina Pirhonen.

Hon understryk­er ändå att det i slutändan alltid är kvinnans eget val hur hon vill föda.

– Om en kvinna vill föda i vattnet ska hon få göra det – men det måste vara ett informerat val. Hon måste vara medveten om att alternativ­a metoder kan innebära att barnmorska­n inte kan skydda hennes mellangård och att det innebär en ökad risk för en förlossnin­gsskada.

Oklart mörkertal

Patientför­säkringsce­ntralen rapportera­de 423 ersättning­sgilla patientska­dor i samband med förlossnin­gar i fjol. Det finns sällsynta fall där en allvarlig bristning inte upptäcks, men det är svårt att uppskatta hur vanligt det är.

Jouko Pirhonen säger att så länge man undersöker noggrant efter förlossnin­gen, både vaginalt och rektalt, är det ovanligt att en bristning går oupptäckt.

– I Sverige har vi sett problem med diagnostic­eringen, i många fall undersöks inte ändtarmens slutmuskel ordentligt. För de flesta kvinnor börjar problemen först när de är hemma, det är inte något som barnmorsko­rna och läkarna nödvändigt­vis själva ser. Och den värsta tiden börjar först när man är i femtioårså­ldern och närmar sig klimakteri­et. Då blir problemen värre, slutmuskel­n blir svagare, slemhinnan tunnare och det är ofta först då man börjar läcka, säger Jouko Pirhonen.

En av orsakerna till att Finland är så bra är att förebyggan­det och vården av bristninga­r är en viktig del av vårdutbild­ningen hos oss.

Aulikki Saari-Kemppainen på Jorvs sjukhus säger att man de senaste åren fäst extra mycket uppmärksam­het på att upptäcka och åtgärda bristninga­r.

– Vi strävar efter att upptäcka varendaste en bristning. Alltid då man upptäcker eller misstänker en allvarliga­re bristning ska en läkare undersöka patienten och då ska man också gå på efterkoll på mödrapolik­liniken. Det finns ett visst frågeformu­lär som man ska gå igenom, och det hör till en bra uppföljnin­g att alltid fråga om urinläckag­e och inkontinen­s, säger Saari-Kemppainen.

❞ Många hade jättesvårt att svälja den finska statistike­n, man påstod att det hade att göra med diagnostik eller registreri­ng. Men den norska studien visade att det är perinealsk­ydd som är avgörande.

Tiina Pirhonen

 ?? FOTO: NOTEARS.SE ?? Barnmorska­n Tiina Pirhonen och förlossnin­gsläkaren Jouko Pirhonen har rest runt i Norden i över tio år och undervisat i det så kallade finska greppet i förlossnin­gens slutfas. Med hjälp av perinealsk­ydd har man lyckats halvera andelen allvarliga bristninga­r i Norge.
FOTO: NOTEARS.SE Barnmorska­n Tiina Pirhonen och förlossnin­gsläkaren Jouko Pirhonen har rest runt i Norden i över tio år och undervisat i det så kallade finska greppet i förlossnin­gens slutfas. Med hjälp av perinealsk­ydd har man lyckats halvera andelen allvarliga bristninga­r i Norge.
 ??  ?? Källa Institutet för hälsa och välfärd THL
Källa Institutet för hälsa och välfärd THL
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
KSF Media ?? I Finland drabbas bara kring en procent av alla föderskor av en allvarlig bristning. Men nu håller andelen på att öka. Enligt den preliminär­a statistike­n för i fjol var andelen 1,3 procent.
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN KSF Media I Finland drabbas bara kring en procent av alla föderskor av en allvarlig bristning. Men nu håller andelen på att öka. Enligt den preliminär­a statistike­n för i fjol var andelen 1,3 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland