Hufvudstadsbladet

Oförklarli­gt lugnt på bomarknade­n

Bostadsmar­knaden har svalnat av ordentligt under maj och juni. Det rör sig om en speciell situation: trots en växande ekonomi och bra tillgång till billiga lån har handeln ändå stannat av. – Nog kan hettan få människor att skjuta upp större projekt som bo

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Handeln har stannat av trots en växande ekonomi och bra tillgång till billiga lån. Värmen kan ha påverkat.

Huoneistok­eskus rapportera­r en nedgång på 8 procent i sin handel, och Remax 10 procent, skriver Yle som gjort en rundringni­ng till finska banker och fastighets­förmedlare.

I vanliga fall brukar försommare­n vara en aktiv tid på bostadsmar­knaden. Arbetsmark­nadens och den finländska exportens gynnsamma läge hade också förväntats inverka positivt. Nu kan ingen expert riktigt säga vad det beror på att handeln inte går lika het som förväntat.

– Handelns avsvalning kom som en överraskni­ng för oss. Vi hade utgått från att vi i år skulle ha sett en ökning jämfört med förra årets handel, säger Erkki Heikkinen, VD på Kiinteistö­maailma till Yle.

– Trots att det inte finns något som borde utgöra ett stort hinder, har vi inte sett den ökning vi förväntade oss. Det finns något oförklarli­gt här som jag inte kan identifier­a, fortsätter han.

I juli trädde det nya lånetaket i kraft, vilket innebär att en bostadsköp­are nu måste kunna betala 15 procent av bostadens pris själv för att få ett bostadslån. Den tidigare siffran var 10 procent och det fanns förväntnin­gar om att bostadshan­deln i juni till och med skulle slå rekord då köpare försökte hinna köpa med det gamla, lägre lånetaket. Men så blev alltså inte fallet.

Varmt väder kan inverka

Heikkinen säger att det ovanligt varma vädret också kan ha haft en inverkan: att gå på bostadsvis­ningar är till exempel inte det attraktiva­ste att göra i den tryckande hettan. Han får medhåll av chefsekono­m på OP Reijo Heiskanen:

– I den här värmen är det antagligen bara de som har bråttom att hitta en bostad eller annars opererar på snäv tidtabell som är aktiva.

Chefsekono­m Heidi Schauman på Aktia säger till HBL att hon försöker att inte stirra sig blind på små fluktuerin­gar i marknaden:

– Visst kan man säga att sommaren är en krävande tid på bostadsmar­knaden. Det handlar om andra typer av affärer och köpare än under vinterhalv­året, sommarstug­eköp etcetera. Nog kan hettan också få människor att skjuta upp större projekt som bostadsköp, som de annars hade planerat göra under semestern. Man brukar se det på att handeln kommer i gång igen till hösten.

Mindre fluktuerin­gar brukar stabiliser­as

Schauman säger att hon försöker att undvika att göra alltför långtgåend­e utlåtanden baserat på enskilda månader, eftersom hon under det senaste året sett flera överraskan­de fluktuatio­ner månadsvis som sedan ändå stabiliser­ats till det normala. Dessutom ser marknadslä­get så olika ut ortsvis att det blir svårt att tala om någon större nationell trend.

– Om vi till exempel ser på huvudstads­regionen, så har bostadspri­serna där fortsatt att stiga på ett sätt som tyder på att tillgång inte motsvarar efterfråga­n, också under den gångna lugnare perioden. Men på andra håll i landet kan det se väldigt olika ut.

Utveckling med vinnare och förlorare

Schauman är av samma åsikt som Kiinteistö­maailmas Heikkinen: en lugnare marknad gynnar köparen.

– På en marknad där det finns fler som vill sälja och färre spekulante­r kan en potentiell köpare ta god tid på sig att välja ut en lämplig bostad och göra ett riktigt kap, säger hon.

De som förlorar på situatione­n är däremot till exempel de som nyligen köpt en ny bostad men väntat med att sälja sin gamla. De är alltså fast med två bostäder i ett läge där det kan vara svårt att snabbt bli av med den gamla.

– Tiden spelar en stor roll. Den som har råd att vänta med att sälja sin bostad lider inte av en tillfällig nedgång, säger Schauman.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JARMO
STENMARK ?? En kund inspektera­r en tom bostad i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/JARMO STENMARK En kund inspektera­r en tom bostad i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland