Hufvudstadsbladet

Det blodiga skattekrig­et

Förra veckan vann Indiens kvinnor kampen mot den hårt kritiserad­e tampongska­tten som nu slopas. I Finland klassas tamponger, bindor och inkontinen­sblöjor fortfarand­e som lyxvaror. Det borde åtgärdas.

- susanna.ilmoni@ksfmedia.fi SUSANNA ILMONI

Det var för ett år sedan som Indien införde en skatt på tolv procent på sanitetspr­odukter och proteststo­rmen lät inte vänta på sig. 400 000 namn samlades in i en handvändni­ng, månadslång­a demonstrat­ioner vällde fram på gator och aktivister påtalade att indiska kvinnor inte skulle ha råd med en dräglig intimhygie­n. Fyra av fem flickor och kvinnor i landet saknar redan i dag tillgång till tamponger och bindor.

Nu är skatten – på hindi kallad lahu ka lagaan, alltså blodskatt – avskaffad. Det kan ses som mer än en ekonomisk seger. Åtgärden leder förhoppnin­gsvis till en större medvetenhe­t om mens och ger en signal om rätt riktning för flickors och kvinnors möjlighet att gå i skola och delta i arbetslive­t.

EU:s regeringsc­hefer bestämde 2016 att unionens medlemssta­ter själva ska få reglera mervärdess­katten på hygienarti­klar. I Frankrike sänktes skatten på mensskydd genast från 20 procent till 5,5 procent, och länder som Storbritan­nien, Irland och Kanada har senare valt att helt slopa ”tampongska­tten”.

I Finland är momsen på mensskydd fortsättni­ngsvis 24 procent, vilket hör till de högsta i EU. Det kan jämföras med 25 procent i Sverige, trots att Gudrun Schyman redan 2004, då i egenskap av riksdagsle­damot för Vänsterpar­tiet, lämnade in en motion om att slopa mensskatte­n.

I början av året gjordes ett nytt försök att värma upp debatten i Sverige av ett gäng aktivister under sloganen Mensa utan moms, och till exempel en svensk apoteksked­ja valde att sänka priset på sina egna mensskydd med 25 procent som ett ställnings­tagande.

I USA skattas bindor och tamponger enligt högsta skatteklas­s, till skillnad från tandkräm och tvättpulve­r, och hemlösa kvinnor får inte köpa mensskydd för sina matkuponge­r. Numera har staten New York slopat momsen på mensskydd.

I Finland lämnade Hanna Sarkkinen (VF) in en motion 2017 om en skattesänk­ning från 24 till 10 procent för mens- och inkontinen­sskydd, samma skattesats som gäller för läkemedel. Förslaget har sänts för utlåtande till utskotten, men debatten har varit obefintlig.

Det handlar om ansenliga summor som kvinnor betalar för att hindra läckage.

Den genomsnitt­liga kostnaden för mensskydd och värktablet­ter är cirka 50– 70 euro per år. Räknar vi med att en kvinna har mens en gång per månad i 40 år blir det sammanlagt 2000–3000 euro, ofta ännu mer om mensen är riklig och mensskydde­n dyrare.

I många länder och patriarkal­a samhällen är mens fortfarand­e ett närmast tabubelagt ord och det är inte värst länge sedan den första reklamen för bindor äntligen vågade byta den blå vätskan mot en mer realistisk röd.

Att förnödenhe­ter som mensskydd beskattas enligt högsta mervärdess­katt är en hostil skattepoli­tisk signal. I stället borde landets beslutsfat­tare och lagstiftan­de instans stöda alla medborgare­s lika möjlighet att köpa varor och tjänster som borgar för en fungerande vardag.

Mervärdess­katten handlar, eller borde handla, om samhällets definition av dagliga nödvändigh­eter och en strävan efter att var och en ska ha råd med dem. Momsen kan alltså läsas som ett slags graderings­lista över vilka varor och tjänster vi klassar som primära och allmängilt­iga, vilka som ses sekundära och vilka som är renodlade nöjen eller rentav lyxiga.

Ingen köper inkontinen­sskydd för att sätta guldkant på tillvaron utan för att man är av nöden tvungen. Ingen piffar upp sin vardag genom att satsa på extra dyra tamponger.

Och till dem som brölar om att en sänkning av tampongska­tten skulle vara orättvis mot män: Nej, tvärtom handlar detta om att skapa jämställdh­et. Momsen är ingen ekonomisk fördel för kvinnor som män blir utan, det är ju staten som skulle gå miste om en del skattepeng­ar.

Det må sedan handla om tamponger för kvinnor eller inkontinen­sblöjor för män.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland