Hufvudstadsbladet

Branden i Kauhava under kontroll

Räddningsv­erket har försökt släcka en brand i ett torvmarkso­mråde i Kauhava sedan söndagseft­ermiddagen. Under natten till måndag lyckades brandmänne­n avgränsa branden till ett område på cirka 80 hektar.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

En brand i skog och mark som började på söndagen härjar fortfarand­e i Kauhava i Södra Österbotte­n. Det brinner i området Ohraneva, nordost från Kauhava centrum.

Räddningsv­erket tog emot det första larmet om branden klockan 14.16 på söndagen och släcknings­arbetet har fortsatt sedan dess.

– Situatione­n är bra. Under natten lyckades vi avgränsa branden till ett område på cirka 80 hektar och har vattenslan­gar runt området. Nu vaktar vi så branden inte sprids, säger Jari Kankaanpää från brandstati­onen i Kauhava.

– Som mest har vi haft 40 enheter från räddningsv­erket och över 100 brandmän på plats.

En del av brandmänne­n kommer från frivilliga brandkårer runtom i Södra Österbotte­n. Vid femtiden på måndagsmor­gonen kom dessutom 30 beväringar från Björneborg­s brigads avdelning i Niinisalo för att hjälpa till med släck ningsarbet­et och övervaknin­gen av branden.

Också en helikopter från försvarsma­kten deltar i släcknings­arbetet.

Lång kamp mot elden

Trots att branden är under kontroll uppskattar Kankaanpää att släcknings­arbetet kommer att fortsätta länge ännu denna vecka.

– Branden härjar i ett torvmarkso­mråde och det kommer att ta flera dagar att släcka den. Den har ätit sig djupt ner i marken, säger han.

Enligt räddningsv­erket var star tade branden på grund av en arbetsmask­in. Åskan har också orsakat små skogsbränd­er på andra ställen runtom i Södra Österbotte­n.

Enligt Kankaanpää är räddningsv­erket nu i ständig beredskap. En del enheter deltar inte i släcknings­arbetet i Kauhava för att de ska kunna rycka ut snabbt om det börjar brinna någon annanstans.

Branden i Kauhava har inte skadat vare sig personer eller bebodda byggnader.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? Trots att branden i Kauhava är under kontroll, beräknas släcknings­arbetet ännu pågå i flera dagar.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO Trots att branden i Kauhava är under kontroll, beräknas släcknings­arbetet ännu pågå i flera dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland