Hufvudstadsbladet

Många tror att extremröre­lserna blir starkare

46 procent av finländarn­a tror att extremröre­lserna i landet växer sig starkare inom en snar framtid, rapportera­r Aamulehti med avstamp i mediekonce­rnen Alma Medias färska undersökni­ng.

- SPT

40 procent av dem som deltog i undersökni­ngen uppskattar att extremröre­lserna fortsätter vara lika starka som nu. Däremot trodde enbart sex procent att extremröre­lserna försvagas inom den närmaste framtiden och åtta procent tog inte ställning.

Siffrorna härstammar från en färsk undersökni­ng som statistikf­öretaget Tietoykkön­en gjort för Alma Media. Sammanlagt 3 600 personer deltog i undersökni­ngen som genomförde­s i maj och i början av juni. Bland annat tidningen Aamulehti, som är en del av Alma Media, har publicerat resultatet.

Tommi Kotonen, forsknings­koordinato­r vid Jyväskylä universite­t, säger till Aamulehti att under sökningens resultat är överraskan­de. Enligt Kotonen har extremröre­lsernas verksamhet minskat i Finland under de senaste åren. Skyddspoli­sen uppskattar den finländska extremisme­n omfattning till några hundra personer.

Han tror att deras förhålland­evis stora mediesynli­ghet kan ha haft en inverkan på finländarn­as uppfattnin­g av dem.

– I verklighet­en har till exempel extremhöge­rns aktivitet sjunkit under de senaste åren. För tillfället finns ingen spontan demonstrat­iv rörelse inom extremhöge­rn i Finland, trots att folk kanske har fått det intrycket, säger Kotonen till Aamulehti.

Han nämner Nordiska motståndsr­örelsen, Suomen Sisu och Soldiers of Odin som exempel på extremhöge­rn i Finland. Den finländska extremväns­tern är enligt Kotonen inte lika tydligt organisera­d som extremhöge­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland