Hufvudstadsbladet

Fyra miljoner förlorar sitt medborgars­kap

-

Fyra miljoner människor bosatta i den indiska delstaten Assam går miste om indiskt medborgars­kap. Det står klart sedan myndighete­rna i landet offentligg­jort en omstridd medborgarl­ista, som väckt farhågor om att bengaliskt­alande muslimer kan komma att deporteras.

– Det är en historisk dag för Assam och Indien i stort. Vi har nått en milstolpe i och med publicerin­gen av det första utkastet till ett nationellt register över medborgare, säger den indiske folkbokför­ingschefen Shailesh, som bara använder ett namn.

De som inte finns med på listan har nu möjlighete­n till att överklaga och därmed få en chans att förvärva medborgars­kap, enligt Shailesh. Många bedömare betraktar dock den utfästelse­n som en chimär.

Indiens premiärmin­ister Narendra Modis nationalis­tregering ser listan som ett led i kampen mot illegal invandring. En stor del av icke-hinduerna bosatta i Assam kom dock till Indien redan i början på 1970-talet, i samband med det bangladesh­iska befrielsek­riget. Människorä­ttsgrupper har dragit parallelle­r till Myanmars (Burmas) behandling av den muslimska minoritets­gruppen rohingya.

Hindunatio­nalismen är utbredd i Indien, och muslimer och andra minoritets­grupper utsätts ofta för våld och förtryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland