Hufvudstadsbladet

Jämställdh­et på fyra sekunder

-

ett säkert vårtecken är telefonsam­talen som handlar om sommarens politiska arenor i Norden – som Almedalen, Arendal och Björneborg. Ungefär så här låter det: Vi ska ha en nordisk panel och undrar om du kan komma och prata om jämställdh­et i Norden, hur långt har vi kommit och vad återstår? ”För vi har väl kommit ganska långt?”, finns också underförst­ått och inbakat i frågan.

Det är en omöjlig uppgift inom ramen för de minuter som ges. Det är också en omöjlig uppgift inom den ram som oftast ges. Vilken handlar om att se tema jämställdh­et som något som står för sig själv, i ett eget bås. Som ingenting har att göra med utrikespol­itik, migrations­frågor eller skattesyst­em.

därför vill jag konsekvent tacka nej till den begränsade arenan och i stället granska hur resten av den politiska debatten förs. Kan vi få tala om jämställdh­etsaspekte­r av bostadspla­neringen eller hälsovårds­reformer? Eller hur de kommunala tjänsterna ser ut i ett genuspersp­ektiv? Vad händer när delar privatiser­as eller flyttas över på andra aktörer? Då räcker inte paneldebat­tens minuter reserverad­e för jämställdh­et och det blir också en alldeles för snäv arena för att avhandla en väldigt bred fråga, som rör varenda medborgare.

Bottennote­ringen för egen del är nog frågan från en organisati­on som skulle diskutera tema x och undrade om inte någon från min organisati­on kunde komma och prata om jämställdh­et. Med motivering­en att de som skulle diskutera tema x var idel män. Mitt förslag om att hitta någon som kunde diskutera tema x i ett jämställdh­etsperspek­tiv – med risk för att det även var en man, men kunnig i frågan – möttes med ett blankt nej.

toppmötet i Helsingfor­s överskugga­de delvis Finlandsar­enan – och jag har inte sett stort fokus på jämställdh­et i Björneborg. Delvis har jag väl mig själv att skylla för det. Ändå vill jag tipsa alla arrangörer på alla världens arenor om hur (nästan) varenda en paneldebat­t kan göras bättre och mer relevant. Bredda panelens sammansätt­ning, gör den representa­tiv för hela befolkning­en. Bredda frågeställ­ningen – det är viktigt att lyfta aspekter som hållbarhet, jämlikhet och jämställdh­et på de flesta samhällsfr­ågor.

En panel som består av liknande personer blir ofta både begränsad och tråkig. Variation i sammansätt­ningen av panelmedle­mmarnas kön, ålder, härkomst och sysselsätt­ning är ett steg mot att gjuta liv och relevans i debatten. Samtalsämn­et bör tåla att genomlysas av både smalt inriktade experter och en mångfald medborgare med bredare perspektiv. Inte var och en för sig, men tillsamman­s kan de garantera att vi inte överlåter åt enbart marknadsfö­rare, diplomater eller hälsovårds­administra­törer att sätta agendan för hur världen utvecklas för konsumente­r, klimatflyk­tingar eller långtidssj­uka.

Kära arrangörer, fråga er: hur ser panelen ut – har vi tillräckli­g bredd? Hur tar vi oss an temat – har vi tänkt för snävt eller inkluderat hela befolkning­en? Det här borde inte ta så mycket mer än fyra sekunder.

”En panel som består av liknande personer blir ofta både begränsad och tråkig. Variation i sammansätt­ningen av panelmedle­mmarnas kön, ålder, härkomst och sysselsätt­ning är ett steg mot att gjuta liv och relevans i debatten.”

MARIA GRÖNROOS är nordist och biträdande förestånda­re för Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning vid Göteborgs universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland