Hufvudstadsbladet

Polisen, 54-åringen och jag

- SNELLMAN

Detta har hänt: En vacker sommardag stannade jag vid en bensinmack i drottnings­taden Lovisa för att tanka. Medan jag stirrade på bensinpump­ens siffror märkte jag i högra ögonvrån att någonting stort och vitt stannade framför min bil, på cirka en halv meters avstånd. Jag skulle alltså inte kunna köra framåt. Jag kände mig som Buster Keaton som ängsligt blickar sig omkring med ögonen i närbild. Sedan märkte jag att någonting mindre men också vitt parkerade bakom min bil, mycket nära mig eftersom min bil tankas bakifrån. (Jag har ibland fått höra att det är hemskt när det ser ut som att jag fyller bagageutry­mmet med bensin.) Nu kände jag mig som Charlie Chaplin eller Stan Laurel. De hade ju i allmänhet bekymrade miner.

Jag insåg i alla fall att jag hade blivit inspärrad av två polisbilar. Hoppsan, har jag kört för fort? Men varför kom de i så fall inte tidigare? Passar mitt signalemen­t möjligen in på någon terrorist eller skurk? Kommer de att ropa att jag ska kasta mig ner på marken och hålla händerna bakom ryggen? Har möjligen någon annan med en liknande bil gjort något fel i trafiken? Har jag kört på någon eller något utan att märka det? Har jag möjligen alkohol i blodet? Nej, det är omöjligt, och hur skulle de förresten kunna veta det utan att ha mig att blåsa först?

När tanken var full och bensinpump­en slutade surra och det blev lite tystare vevade polisen i den större bilen ner sidorutan och frågade: – Har du en tvåhundrin­g där under motorhuven? – Nej, bara 170. Det var alltså fråga om kubiktum som amerikaner­na använder som mått på bilmotorer­s slagvolym. Konstapeln ropade att han har en likadan, men med en motor på tvåhundra kubiktum. Vi konstatera­de båda två att det är nästan samma jämfört med tredubbelt starka motorer. Han stannade bara för att han har en likadan bil, och hans kollegor bakom mig stannade tydligen för säkerhets skull för att stänga in mig om det skulle vara något fuffens på gång. Han använde verbet sumputtaa. Dialogen skedde på finska.

Vi pratade ditt och datt om våra bilar. Och märk väl att han inte frågade om årsmodelle­n. Den ska man bara veta. Frågar man så bevisar man att man är en amatör. Sedan önskade konstapeln mig en trygg hemresa. Plötsligt var jag fri att köra både framåt och bakåt, så jag körde hem till Sibbo.

Bilen är tillverkad i Detroit i november 1964, men årsmodelle­n är 1965. Den är gräddvit och har en galopperan­de häst på grillen. Den tillverkad­es i stora mängder i USA på 60-talet för att tillfredss­tälla de efterkrigs­tida stora årsklasser­nas behov av sportiga bilar. Och för att roffa åt sig föräldrarn­as pengar, förstås. Min bil är alltså 54 år gammal och den fungerar utmärkt. Det tycker jag är ganska fascineran­de. Hur gammal är din bil?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland