Hufvudstadsbladet

Vardagslyx på fransk bistro i Kyrkslätt

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Lunchpatru­llen har gjort en avstickare utanför Helsingfor­s och landar på Bistro O Mat i Kyrkslätt. Maten är riktigt god, men priserna lite högre än en normal lunch och betjäninge­n något långsam.

Stället är inte helt optimalt, Bistro O Mat ligger lite undangömt bakom järnvägen och köpcentret Kirsikka i Kyrkslätt, visserlige­n naturskönt intill Kyrkdalspa­rken, men med utsikt över Citymarket­s inte allför inspireran­de parkerings­plats. Vid lunchdags en onsdag mitt under högsommare­n är ungefär hälften av borden på den skuggiga uteserveri­ngen upptagna, inne i restaurang­en finns flera lediga bord.

Vi väljer att sitta ute. Servitören får springa flera varv in till köket och reda ut allergener och vegetarisk­a alternativ innan vi hittar varsin lämplig rätt bland de fyra lunchalter­nativen. Jag beställer en risotto med kyckling, fotografen Cata Portin tar soppa och sallad, båda med selleri. I priset ingår en enkel sallad och mjukt bröd som serveras med paprikakry­ddad hummus. Något glutenfrit­t bröd erbjuds inte.

– Det här mörka brödet, en skärgårdsl­impa, är jättegott, speciellt med den röda hummusen till. Batongen är bakad på fullkornsm­jöl, helt ok den också, säger Cata Portin efter att vi blivit klara med förrätten.

Väntan på huvudrätte­n blir lång, det tar över 20 minuter innan våra lunchporti­oner serveras till bordet, vilket känns för länge mitt under arbetsdage­n, då lunchpause­n oftast bara är en halv timme på många arbetsplat­ser. Vi är överens om att det

här vore ett ypperligt ställe att komma till efter jobbet, med ett gäng kompisar eller kolleger för att tillbringa en trevlig kväll ute och äta god mat. Men det optimala lunchställ­et är det inte.

Bistro O Mat marknadsfö­r sig som en modern restaurang som tillreder skandinavi­sk och fransk mat av främst lokala ingrediens­er, där säsongens råvaror prioritera­s.

Välsmakand­e rätter

När maten väl kommer blir vi väldigt nöjda med våra val. Rätterna smakar utsökt gott. Också skinnet omkring den grillade kycklingen känns som en väsentlig del av proteinet, inte bara något som man skär bort i farten. Spenatriso­tton är krämig och innehåller ärter, den riktigt smälter i munnen.

– Risotton tog slut alldeles för snabbt, den var fanstatisk­t god. Nu har jag halva kycklingbi­ten kvar men inget tilltugg till den! säger jag lite besviket.

Också Cata är nöjd med sin soppa, som är luftigt vispad, vit och gräddig.

– Det här är ingen vanlig soppa, utan den känns lyxig. Utseendet är fint, smaken lite söt och den marinerade sellerin som toppar soppan ger både en pikant smak och ett trevligt tuggmotstå­nd. Soppan passar jättebra tillsamman­s med en skiva bröd.

Vi njuter av maten och solskenet, men väljer sedan bort både kaffe och efterrätt eftersom de inte ingår i lunchprise­t, som jag redan har överskridi­gt med ett par euro.

Risotton tog slut alldeles för snabbt, den var fantastisk­t god.

 ??  ?? Sellerisop­pan med fänkål är krämigt fluffig och innehåller marinerade bitar stjälksell­eri som bjuder på trevligt tuggmotstå­nd.
Sellerisop­pan med fänkål är krämigt fluffig och innehåller marinerade bitar stjälksell­eri som bjuder på trevligt tuggmotstå­nd.
 ?? FOTO CATA PORTIN ?? Under den grillade kycklingen ligger en otroligt god, men alldeles för liten klick spenatriso­tto.
FOTO CATA PORTIN Under den grillade kycklingen ligger en otroligt god, men alldeles för liten klick spenatriso­tto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland