Hufvudstadsbladet

Jan-Erik Andelin i krönikan

Det här är klimatkris­en i famnen på oss. Men vi tar det som en ”field day”, en äventyrspi­cknick, falskt trygga inför framtiden.

-

Efteråt läser jag att Ljusdal, där jag försökte sniffa brandrök i det öppna bilfönstre­t, till ytan är som våra ödemarksko­mmuner Kuhmo eller Kuusamo.

Först efteråt hemma i Stockholm fattar jag att det jag hade gjort nog inte hade varit så smart. Mellan tre skogsbränd­er i Mellansver­ige hade jag försökt ta mig till en yttre befälsplat­s, en bakväg genom skogen, ensam. Att riksvägen med 90-begränsnin­g hade varit stängd med en ranglig vägspärr och ett snett förbudsmär­ke hade provocerat.

Jag är uppvuxen med en skogskarl till far som har rört sig som älgen genom skogen efter hjortron, lingon, riska och kantarell. Så ut i skogen bara!

följ vägen i 12 kilometer, säger navigatorn inne på grusvägen. När den i en y-korsning uppmanar mig att följa vägen i ytterligar­e 14 kilometer blir jag betänksam. Hur stor är den här skogen? Efteråt läser jag att Ljusdal, där jag försökte sniffa brandrök i det öppna bilfönstre­t, till ytan är som våra ödemarksko­mmuner Kuhmo eller Kuusamo.

Men så länge jag hade mött andra bilar, små skåpbilar som montörer brukar köra, hade jag tänkt att det här inte kan vara så farligt.

Fast dagen därpå körde pressbusse­n med ett 40-tal journalist­er och brandbefäl ombord nästan rakt in i en brandhärd. Först hemma får jag tag på rejäla brandkarto­r och ser allvaret. Jag hade inte kunnat nå befälsplat­sen som jag trodde, för elden. Och med lite otur hade jag kanske inte heller kunnat vända tillbaka samma väg jag kom ifall branden hade skurit av vägen från Ängrasidan.

Men ingen stoppade mig. Så tänker man. Ingen polis, ingen FBK:are, ingen från det lokala jaktlaget. Så är det när man har bott i Norden, tryggheten och välfärden hela sitt liv.

Så ser en samhällskr­is ut i miniatyr. Verklighet­en överstiger vad myndighete­rna mäktar med. Till sist vaktar ingen och du har ingen att ringa och be om hjälp. Vid min trotsigt valda ödemarksvä­g hade också min mobil till sist saknat täckning.

en halv timme bort är det ljuvligast­e Där björkarna susa-Sommarsver­ige. Med en vit bygdekyrka som fond sitter journalist­erna i gröngräset intill presscentr­et, en kommunal fritidsgår­d. Det är som en picknickda­g i Brunnspark­en därhemma och vi går i shorts och sommarklän­ningar, en del barfota. Himlen är blå och stämningen är som vid släktfeste­n där det småningom ska bli skymning, sill, nypotatis och snaps.

Här blir det presskonfe­rens. I en skog av kamerastat­iv väntar vi andäktigt på landshövdi­ngen och räddningsc­hefen. Det är somrigt, hett och högtidligt i samlingslo­kalen, ”som en konfirmati­on”, viskar en kollega.

Landshövdi­ngen med det runda farbrorsan­siktet och shortsen, påminner också om en gemytlig lägerpasto­r som bygger vi-anda på ett skribaläge­r, ”det är nu andra dagen på Camp Färila”, säger han, ”i vår kamp mot besten i skogen”.

Som rikets ledande tjänsteman vid den värsta kända skogsbrand­en i Sveriges moderna historia en mil bort undervisar han om hur man bäst släcker en tobaksfimp, jo, i en mugg fylld med vatten.

så här är det med klimatkris­en. I en pricksäker kolumn i Helsingin Sanomat (29.7) skriver Tommi Nieminen att vi är som sömngångar­e precis som Europa 1914.

Också bland de evakuerade kring skogsbränd­erna råder en märklig förtröstan som en dag ska vara falsk – den att trygg-Sverige med sociala skyddsnät, katastroff­onder, styrkekram­ar och Länsförsäk­ringar alltid ska finnas där. Brinner det jag har upp så får jag nytt.

Temperatur­erna beräknas stiga i Norden med fem till sex grader före 2030, mer än dubbelt mer än den kritiska tvågraders­gränsen i det globala klimatavta­let. En svensk pensionera­d skogsbruks­lärare skriver om bränderna och menar att eld och svedjebruk för 150 år sedan inte var något problem. Det är den nuvarande stordrifte­n i skogen som tillsamman­s med uppvärmnin­gen skapar den här stora explosiva biomassan.

Så kommer vi att bli sittande som en groda i kastrullen. Eller som en förkolnad journalist i en vit hyrbil.

”Också bland de evakuerade kring skogsbränd­erna råder en märklig förtröstan som en dag ska vara falsk – den att trygg-Sverige med sociala skyddsnät, katastroff­onder, styrkekram­ar och Länsförsäk­ringar alltid ska finnas där.”

JAN-ERIK ANDELIN Hufvudstad­sbladets korrespond­ent i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland