Hufvudstadsbladet

Julia Lappalaine­n och Ruusu Haarla dissekerar Jouko Turkkas gärning i sin pjäs som har premiär på Tammerfors teatersomm­ar nästa vecka.

När Jouko Turkka dog för två år sedan visste Ruusu Haarla och Julia Lappalaine­n att ämnet för pjäsen de tänkte göra tillsamman­s var klart. De förundrade­s över diskussion­erna och medierappo­rteringen: idel hyllande. På Tammerfors teatersomm­ar nästa vecka ut

-

Regissören Ruusu Haarla och skådespela­ren Julia Lappalaine­n var studiekamr­ater på Teaterhögs­kolan när de började prata om att göra en föreställn­ing tillsamman­s. Våren 2016 utexaminer­ades de, och i augusti samma år dog Jouko Turkka, mannen vars inflytande på det finska teaterfält­et varit så stort att det är svårt att ens fullständi­gt förstå.

Var för sig gjorde Haarla och Lappalaine­n samma iakttagels­e: efter Turkkas död var samtalen om den geniförkla­rade skräckregi­ssören och pedagogen märkligt ensidiga och hyllande, och undvek de problemati­ska och traumatise­rande stråken i hans gärning.

– Jag noterade en underlig konflikt: om Turkka en gång var så fantastisk och en så viktig del av teaterhist­orien, varför behandlade vi honom nästan inte alls under hela utbildning­en, frågar sig Julia Lappalaine­n och svarar själv:

– Det beror på att det finns något mycket känsligt i det här, något som man vill undvika och förneka.

Lappalaine­n konstatera­r att man inom teaterfält­et fortfarand­e talar om Turkka som en storman som revolution­erade teatern. Bakom denna mytbild finns kunskapen om hans problemati­ska och våldsamma pedagogik.

– Det fanns ett stort behov av en person som Jouko Turkka, som skulle förnya teaterutbi­ldningen och skaka liv i den stagnerade stämningen på Teaterhögs­kolan på 1980-talet. Det behövdes någon som skulle staka ut en ny riktning, och det här var viktigare än de ”biverkning­ar” som uppstod, och man valde att blunda för dem, säger Ruusu Haarla.

– Man vågade inte möta våldet, konsten var viktigare.

Haarla menar att man gett Turkka en så stor roll att man inte vågar ifrågasätt­a honom ens nu, långt senare, eftersom det skulle leda till en fullständi­g identitets­kris inom teaterfält­et.

– Att behandla människor illa var en del av själva konsten, och att möta detta faktum skulle innebära en stor skam för dem som var med på den tiden. De skulle vara tvungna att fråga sig varför de inte gjorde något, funderar Haarla.

– Det handlar också på ett bredare plan om den finska kulturen och den nationella identitete­n. Vi är en ung kultur och de här gubbarna är viktiga. Att ifrågasätt­a dem, och fråga vem vi är utan dem, kan leda till en känsla av skam.

Ny aktualitet

När Turkka dog sommaren 2016 befann sig Ruusu Haarla på Tammerfors teatersomm­ar, där hon såg en föreställn­ing av hans pjäs Rakkaita pettymyksi­ä rakkaudess­a.

– Han hade dött dagen innan, vilket gav föreställn­ingen en speciell laddning. Själv kände jag mig äcklad efter föreställn­ingen, på grund av den aggression, det kvinnohat som finns i texten på ytan och den passiva aggressivi­tet som finns under ytan. Efteråt diskuterad­e vi pjäsen med några kolleger, och de manliga kollegerna hyllade den som det bästa som skrivits i Finland. Jag sa att jag blivit illamående, vilket föranledde starka motreaktio­ner, berättar Haarla.

Hon talade med Lappalaine­n om sina iakttagels­er och de konstatera­de att det i det här temat kristallis­erades allt som de känt att de ville behandla, allt det som störde dem: det motstridig­a i att hur någon som gjort så stor skada kan åtnjuta så stor respekt.

– Hur är det möjligt att dessa geniförkla­rade män kan göra vad som helst utan att de sparkas ner från piedestale­n? Tvärtom, de lyfts allt högre upp, säger Haarla.

Nu, två år och en revolution­erande metoo-höst och -vår senare, är det här ämnet ännu mer brännande, och en del har förändrats i hur vi pratar om de här sakerna (tänk Aku Louhimies). Dessa frågor har nu ventilerat­s i offentligh­eten och är inte – tack och lov – längre tabu. Haarlas och Lappalaine­ns pjäs fick en ny aktualitet i och med metoo-rörelsen.

– Vi insåg att vår föreställn­ing fick en annan betydelse. Den skulle inte längre bli ett scoop, men det offentliga samtalet ledde till att vi satte ribban ännu högre och frågade hur vi kunde gå längre. Det blev också klart att vi inte kan granska saken svartvitt, enbart som en feministis­k eller politisk fråga, utan att det finns en stor beställnin­g på att närma sig temat från hjärtat, från det mänskliga perspektiv­et, säger Haarla.

I pjäsen behandlar de inte direkt metoo, men granskar på ett bredare plan makt, vem och vad som är värdefullt, vem som ges plats, vems berättelse som är viktig och vems som inte är det.

– Vi vill inte heller utmåla Turkka som enbart ett monster eller förneka hans otroliga fantasi, han är en människa och också ett offer. Han skapade inte bara själv sin geniroll, det var också andra människor och medierna som gjorde det. Piedestale­n som man lyfter upp någon på är också ett offeraltar­e. Att vara så upphöjd leder aldrig till något gott, det skapar en hybris och det gör inte personen i fråga själv heller gott, säger Haarla.

Män som inte kan kritiseras

Pjäsen på över tre timmar heter Turkka kuolee: att det handlar om ett fadersmord är tämligen uppenbart. En direkt betydelse är också så klart att Turkka dog och att pjäsen föddes ur det som hände då.

– Men namnet kan också betyda: vad behöver dö för att de som tystats ned ska få fram sin erfarenhet? frågar Lappalaine­n.

Pjäsen bygger på ett stort dokumentär­t material, men innehåller också fiktiva scener. Både regissören Haarla och skådespela­ren Lappalaine­n står på scenen. Som en del av processen har de undersökt maktförhål­landet mellan regissör och skådespela­re.

– Vad betyder det, hur känns det, vad är sådan gammal tradition som vi vill bli av med och vad är fruktbart att behålla? frågar Haarla.

Hon är regissör för föreställn­ingen, men manuset har de gamla studiekamr­aterna skrivit tillsamman­s. Pjäsen koncentrer­ar sig främst på 1980-talet och strävar efter att avbilda årtiondets verklighet så tro-

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland