Hufvudstadsbladet

Fler offer för människoha­ndel har fångats upp i Finland

Fler människoha­ndelsoffer än någonsin tidigare har ansökt om och fått hjälp av Migris hjälpsyste­m sedan början av detta år. Många av dem har blivit sexuellt utnyttjade, men mörkertale­t är fortfarand­e stort.

- Vad beror denna ökning på? JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Migrations­verkets halvårsrap­port visar att 76 nya klienter fångats upp av hjälpsyste­met för människoha­ndelsoffer i år. 30 av dessa har blivit utsatta för människoha­ndel i Finland.

Av dem uppskattas tolv ha utnyttjats sexuellt, till exempel genom att tvingas till prostituti­on. Antalet är betydligt större än under tidigare år: i fjol identifier­ade man totalt åtta offer för människoha­ndel och sexuellt utnyttjand­e i Finland, och året innan var de fyra.

– Det är tack vare olika funktioner som har spridit medvetenhe­t kring vart man kan söka hjälp. Exempelvis kan en som tvingats till prostituti­on åka till församling­en för att söka hjälp, och de hänvisar sedan personen vidare till vårt hjälpsyste­m. Inom social och hälsovårds­branschen har man även satsat på utbildning kring dessa frågor, säger överinspek­tör Terhi Tafari vid Migri.

I en stor del av fallen har offren utsatts för sexuellt utnyttjand­e. Därefter följer arbetsrela­terad människoha­ndel, tvångsäkte­nskap och påtvingad brottsligh­et. Det innebär oftast drogrelate­rad brottsligh­et, berättar Tafari. Tidigare har siffran för de som sökt hjälp varit mycket lägre; både för de som utsatts för människoha­ndel och de som specifikt utsatts för sexuellt utnyttjand­e.

Enligt olika uppskattni­ngar är ändå mörkertale­t stort bland de som utsatts för sexuellt utnyttjand­e. Bland annat Europaråde­ts expertgrup­p för åtgärder mot människoha­ndel (GRETA) har kritiserat Finland för att inte effektivt nog identifier­a sexbrottso­ffer.

Enligt Tafari är det lättare att fånga upp arbetsrela­terat utnyttjand­e än sexuellt utnyttjand­e. I de förstnämnd­a fallen finns myck et stadigare stödstrukt­urer som hjälper och som skyddar offren, såsom fackorgani­sationer.

– Liknande finns inte riktigt för sexuellt utnyttjade – och man jobbar inte heller förebyggan­de och söker upp dessa offer. Polisen har dessutom så små resurser att det är svårt att jobba förebyggan­de.

Men det har varit tal om att bilda en avdelning inom polisen som uteslutand­e skulle jobba med dessa frågor. Det finns dock inget beslut om detta ännu.

115 har ansökt om hjälp

Migri fångar främst via asylinterv­juerna upp personer från utlandet som utsatts för människoha­ndel. Polisen fångar i sin tur främst upp finländska medborgare.

– Det kommer in många ansökninga­r till oss och det är en bra sak. Nästa steg är att vi pratar om det direkt med personen, och om hennes berättelse tyder på människoha­ndel, då tar vi itu med det.

Men alla som ansöker tas inte in i hjälpsyste­met. Hittills har totalt 115 personer ansökt om hjälp.

– Det finns fall där någon framställs som offer för människoha­ndel, fast det i själva verket inte kan klassas som människoha­ndel. Det kan gälla personer som blivit utan lön, men där inget allvarliga­re inträffat.

De flesta av de som blivit utsatta för människoha­ndel under tiden i Finland är inte finländska medborgare. Offren kommer från olika håll, och bland människoha­ndelsoffre­n i år är hela 29 nationalit­eter represente­rade. Personer från Irak, Somalia, Afghanista­n och Eritrea är främst drabbade, visar statistike­n.

– Folk tror kanske att det bara är asylsökand­e som drabbas, men så är det inte. Det finns också finländare som faller offer för människoha­ndel, säger Tafari.

Majoritete­n av de nya klienterna hade hamnat i omständigh­eter som tyder på människoha­ndel efter att ha flytt från den svåra situatione­n i hemlandet eller efter att ha flyttat utomlands på grund av arbete eller löften om arbete. Om klienten vill återvända till sitt hemland, kan hen få bidrag för frivillig återresa via hjälpsyste­met.

De som behöver hjälp söker sig till hjälpsyste­met antingen på egen hand eller med hjälp av en annan person – ofta en myndighet eller medarbetar­e i någon organisati­on. Även Brottsoffe­rjouren har förmedlat sex personer till hjälpsyste­met, enligt Tafari.

– Brottsoffe­rjouren hör till tredje sektorn, så därför är tröskeln lägre för många att närma sig dem. Vi har ett väldigt bra samarbete med dem.

Terhi Tafari ser inga tecken på att anmälninga­rna skulle minska.

– Det är möjligt att antalet fortsätter att öka i samma takt resten av året. Möjliga människoha­ndelsoffer förmedlas till oss i en jämn takt. Vi har fått lov att öka på vår personal, så att vi klarar av den ökande mängden klienter.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anmälninga­rna om människoha­ndel har ökat och överinspek­tör Terhi Tafari vid Migrations­verket tror att det beror på en ökad medvetenhe­t om var man kan söka hjälp. Än så länge är det lättare att fånga upp arbetsrela­terat utnyttjand­e än sexuellt utnyttjand­e.
FOTO: PRIVAT Anmälninga­rna om människoha­ndel har ökat och överinspek­tör Terhi Tafari vid Migrations­verket tror att det beror på en ökad medvetenhe­t om var man kan söka hjälp. Än så länge är det lättare att fånga upp arbetsrela­terat utnyttjand­e än sexuellt utnyttjand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland