Hufvudstadsbladet

Sean Bergenheim fattade beslutet att avsluta karriären efter tre hjärnskakn­ingar. Nu vill den före detta NHL-spelaren varna för grenens risker, ta ställning och spendera tid med familjen.

Efter den andra hjärnskakn­ingen hade Sean Bergenheim konstant huvudvärk i sju månader. Efter den tredje hjärnskakn­ingen fick det räcka – karriären tog slut i ung hockeyålde­r. – Det var inte värt det, säger han. Nu berättar Bergenheim om framtidspl­anerna o

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

❞ Jag har en pojke som är sex år gammal och kunde inte umgås med honom på sättet jag ville.

Sean Bergenheim

Sean Bergenheim kommer till Dianaparke­n i Helsingfor­s på en mountainbi­ke och sätter sig tpå en bänk. Han fortsätter att vara aktiv – några dagar innan intervjun deltog han i en välgörenhe­tsturnerin­g i tennis för hockeyprof­iler.

– Tennis är en kär sport för mig, men tyvärr har jag inte spelat så mycket sedan min skada.

Det har gått ett knappt halvår sedan Bergenheim meddelade att han lägger av, som 33-åring. Efter ungefär 850 proffsmatc­her och tusentals tuffa tacklingar var det en rätt ofarlig träningssi­tuation som satte punkt för karriären. I oktober i fjol åkte Bergenheim på en tuff smäll under ett träningspa­ss med Frölunda. Han åkte mot sargen för att ta hand om pucken och en lagkamrat försökte tackla honom med ryggen. Det gick på tok.

– Han missade och viftade med armbågen så att den tog i min kind precis under ögat. Det var en situation man inte kunde göra så mycket åt.

Skadans omfattning klarnade inte direkt för Bergenheim, som fortsatte hålla i gång de följande dagarna. Men sedan blev situatione­n sämre, sämre och sämre. Precis som tidigare. Det var nämligen inte första gången som Bergenheim råkade ut för en hjärnskakn­ing. Den första kom under de tidiga NHL-åren och den andra efter en flygtur in i en sarg i Schweiz för några säsonger sedan. Jobbiga nackproble­m och en nästan evighetslå­ng huvudvärk följde efter det andra bakslaget. Bergenheim beskriver måendet efter smällen i Sverige:

– Jag hade huvudvärk, saknade energi och blev lätt irriterad. Det var svårt att vara bland folk, vilket jag tyckte var jättejobbi­gt. Hjärnan blev också slut av att hantera all informatio­n.

Den senaste tiden har huvudskado­r inom idrotten fått allt mer uppmärksam­het. I svenska hockeyliga­n SHL har antalet hjärnskakn­ingar per 1 000 elitmatche­r fördubblat­s sedan 90-talet, visar en forskning från 2016. Men det är fortfarand­e få spelare som klarar av att dra i handbromse­n i tid.

”Som att förlora år av sitt liv”

Det finns många exempel på tidigare profiler som offrat hälsan för framgång. I en tårdrypand­e intervju med The Players Tribune säger dubbla Stanley Cup-mästaren och slagbulten Daniel Carcillo att smällarna han tog under NHL-åren bland annat ledde till talsvårigh­eter och depression. Nu går mycket av Carcillos liv ut på rehabilite­ring.

– Jag skulle ge tillbaka alla pengar och ta bort mitt namn från Stanley Cup-pokalen för att få tillbaka min livskvalit­et, säger Carcillo till The Players Tribune.

I en intervju med Expressen berättar neurologip­rofessorn Ann McKee – som undersöker tidigare idrottares hjärnor vid Bostons universite­t – att en tidigare NHL-spelare hade fullt utvecklad demens redan som 40-åring. McKee är frustrerad över våldet i hockeyrink­en och att spelare inte får tillräckli­gt med hjälp av ligorna. Det är i stället upp till spelarna själva att bedöma riskerna.

Hur illa ska hälsan bli innan den är värd mer än en miljonlön och pokaler? Efter hur många hjärnskakn­ingar ska man säga stopp? För Bergenheim var svaret tre. I februari gick han ut med beskedet att han slutar – ett beslut han fattade själv.

– Jag pratade med en massa olika specialist­er och läkare och bestämde mig sedan. Ville jag fortsätta spela med risken att igen åka på en liknande skada och i så fall ge bort ett till år av mitt liv för återhämtni­ng? Det var ett ganska lätt beslut, säger Bergenheim och fortsätter:

– Jag är 34 år gammal och hade kunnat spela i många år till. Jag hade kunnat göra comeback nu och jag är helt säker på att jag kan spela i nästan vilken liga som helst. Men det är inte värt det för mig. Jag vill vara med familjen och min pojke. Det ska inte vara som den här vintern.

Vintern var svår för Bergenheim. Då han lade av sade han att det känns som om man förlorar år av sitt liv då man får en hjärnskakn­ing och lever i en dimma. Han förtydliga­r:

– Det är hemskt. Jag har en pojke som är sex år gammal och kunde inte umgås med honom på sättet jag ville.

Är du orolig för framtiden?

– Jag är inte jätteoroli­g, men läser mycket om killar som fått hjärnskakn­ingar. Jag tog i slutändan bara emot ett fåtal riktigt ordentliga smällar och har fått färre hjärnskakn­ingar än många andra. Jag tror på att leva hälsosamt och rätt.

Bergenheim är inte rädd för att ta ställning i frågor och göra sin röst hörd. Efter hjärnskakn­ingen i höstas förde han kampanj för noggrannar­e granskning­ar efter smällar mot huvudet. SHL följde Bergenheim­s råd och införde det så kallade baseline/ impact-testet.

Det går ut på att spelare träffar en specialist innan säsongen för att hitta en utgångspun­kt och mäta normalvärd­en. Balansen, minnet och problemlös­ningsförmå­gan testas bland annat. Efter att idrottare

fått en misstänkt hjärnskakn­ing får idrottaren ta testet igen och resultaten jämförs.

I dagsläget mår Bergenheim mycket bättre än i vintras, men nacken och ögonen får fortfarand­e behandling.

Tycker att ligan borde öppnas

Hockeylive­t förde Bergenheim från Helsingfor­s till NHL och Nordamerik­a och hem tillbaka via Schweiz och Sverige. Han är nöjd över sina många år i NHL, även om den stora drömmen om Stanley Cup-pokalen aldrig blev sann. Han lyfter fram flera höjdpunkte­r i karriären, bland annat NHL-debuten.

– Att bli vald i den första rundan av NHL-draften var också en dröm som besannades, säger Bergenheim som plockades som den 22:a spelaren totalt 2002.

Bergenheim hann vinna ett VMsilver och ett VM-brons, ett hockeyliga­guld och ett CHL-mästerskap. Men något enskilt favoritögo­nblick har han inte. Han talar hellre om lyckade perioder under karriären, som åren i Tampa Bay.

– I helhet är jag väldigt nöjd över livet jag levt. Hockeyn tog mig till mängder av platser i världen och jag har fått träffa många olika människor. Det känns som det bästa.

Hockeyn har gjort Bergenheim till miljonär, men han har fortfarand­e ett halvt arbetsliv framför sig – om han så vill. Han är inte typen som gillar att sitta stilla. Framtidspl­anerna är luddiga, men Bergenheim vet vilka branscher han kommer att fokusera på.

I höst kommer han att vara expertkomm­entator i Telias hockeyliga­sändningar. Han är också intressera­d av fastighets­branschen och nämner lite kryptiskt att också politik intressera­r – men mer än det vill han inte säga.

Bergenheim vill inte ta för mycket ställning till den finländska hockeyn i dagsläget. Han har bott utomlands i långt över ett decennium, vilket å ena sidan ger distans men å andra sidan är han ännu inte så insatt som han vill vara.

– Bilden jag har är tudelad: det är fantastisk­t att det utvecklas så många jättebra unga spelare, men kan hockeyliga­n jämföras med de bästa ligorna i Europa? Det är jag inte så säker på.

Om det är någonting som Bergenheim skulle vilja förändra i Finland så är det att öppna ligan. I dagsläget kan inte lag falla ut ur ligan och nya lag kan bara ta sig in genom beslut i kabinetten.

– Det är mycket som gör en öppen liga bättre än en stängd. Eftersom intresset är högre för öppna ligor tycker jag att det är lite dumt att ha den stängd.

Argumentet för och mot en stängd liga är många. En stängd liga gör det ekonomiskt tryggare för klubbar – men är det sportsligt? De senaste åren har jumbolagen som har gett upp tankarna om playoff börjat sälja spelare för att spara pengar. Det leder ofta till långa förlustrad­er och arga fans.

– Det är det värsta. I Sverige och Schweiz går det nästan tvärtom, lagen tar in spelare för att hålla sig kvar. Jag tycker att det viktigaste är att ha en produkt som hela tiden är intressant. Nedflyttni­ngskval är intressant­a och ger också inkomster för klubbarna.

Hittills har Bergenheim levt sitt liv tillsamman­s med ishockeyn – men hur blir det i framtiden?

– Ishockeyn är inte alls ett måste för mig. Jag vet faktiskt inte vart livet kommer att ta mig.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ??
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN
 ??  ?? Sean Bergenheim har flyttat hem till Helsingfor­s. Han trivs också som fisken i vattnet på sommarstug­an i Borgå.
Sean Bergenheim har flyttat hem till Helsingfor­s. Han trivs också som fisken i vattnet på sommarstug­an i Borgå.
 ?? FOTO: SPT / SEBASTIAN BACKMAN ??
FOTO: SPT / SEBASTIAN BACKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland