Hufvudstadsbladet

Expert på stil:

Sandaler hör inte hemma på jobbet.

- SPT/SÖREN JONSSON

Semestern börjar lida mot sitt slut för många kontorsans­tällda. Det kan verka motbjudand­e att dra på sig långbyxor i 30 graders hetta, men det finns inget val.

– Vi borde ta modell av italienarn­a eller spanjorern­a som är vana vid stekande värme. I Norden får vi panik och klär av oss på tok för mycket. Shorts, sandaler och korta kjolar hör inte hemma på jobbet, säger stilexpert Katarina Althin.

Hon rekommende­rar i stället att man väljer kläder i naturmater­ial.

– Du håller dig fräsch och snygg i naturmater­ial. Ett gott råd till män är att investera i en mörkblå linnekavaj. Kvinnor kunde å sin sida köpa en snygg omlottklän­ning i silke.

Klädkoder

I grund och botten handlar klädkod om respekt för omgivninge­n. Pedersöreb­ördiga Althin säger att det kan uppstå konflikt om olika avdelninga­r har olika klädkoder.

– På jobbet kryllar det av oskrivna regler. Det är sällan som en klädkod står skriven. Man brukar klä sig enligt vad de närmsta kollegorna har på sig. Vad ska man ha på sig i sommar? – Män har inte så många valmöjligh­eter. När det blir varmt är det en kortärmad skjorta och chinos som gäller. Kvinnor däremot kan välja mellan byxor, kjol eller klänning.

Enligt Athlin är det ändå inte så lätt att få till ett fungerande affärsmode på sommaren. Speciellt inte för kvinnor.

– Kvinnor klär sig antingen för festfint eller för sommarflad­drigt. Tunna och lediga klänningar är sköna, men inte förtroende­ingivande. En alltför blommig och fin klänning passar bättre till fest än till jobb. Ska man säga till om en kollega som kommer felaktigt klädd? – Som kollega ska man se upp för att anmärka på någon annans klädsel. Det kan leda till dålig stämning på jobbet. Det är chefens uppgift att meddela vilka kläder som är lämpliga.

Under de senaste 20 åren har klädkoden på jobbet blivit mycket friare. Förr kunde till exempel jeans vara otänkbart om du jobbade på kontor.

Slipsen slopas i värmen

Enligt Pirjo Hirvonen, professor inom mode vid Aalto-universite­tet, finns klädkoder till för att underlätta klädvalet. Klädseln ska enligt henne stärka koncentrat­ionsförmåg­an på jobbet. Arbetskläd­seln signalerar dessutom arbetets art. En formell klädsel signalerar ansvar och noggrannhe­t.

– Om vi får flera liknande somrar kommer folk att skaffa sig fler sommarkläd­er som de kan jobba i. Men man kan inte ha en hel uppsättnin­g sommarkläd­er om man inte använder dem, säger Hirvonen.

Som kollega ska man se upp för att anmärka på någon annans klädsel. Det kan leda till dålig stämning på jobbet. Det är chefens uppgift att meddela vilka kläder som är lämpliga.

I det exceptione­llt varma vädret har företag fått reflektera över vad som är lämpligt att bära.

– Du behöver inte klä dig formellt, trist och grått. Så länge du inger förtroende med din klädsel är det en fungerande arbetskläd­sel. På en del platser inom finanssekt­orn har man exempelvis frångått slipstvång under sommarmåna­derna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT/LARS JANSSON ?? Stilexpert Katarina Althin tipsar om sommarmode­t – linnekavaj till herrar, silkesklän­ning för damer.
FOTO: PRIVAT/LARS JANSSON Stilexpert Katarina Althin tipsar om sommarmode­t – linnekavaj till herrar, silkesklän­ning för damer.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En alltför blommig klänning hör till helgens fester och inte till jobbet, säger stilexpert Katarina Althin.
FOTO: MOSTPHOTOS En alltför blommig klänning hör till helgens fester och inte till jobbet, säger stilexpert Katarina Althin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland