Hufvudstadsbladet

Sensor som mäter blodsockre­t gynnar inte alla

Blodsocker­mätaren Libre är ett nytt hjälpmedel för diabetiker som endast funnits tillgängli­gt i några år. Patienter som prövat säger att det underlätta­t deras vardag betydligt, men ännu har alla som skulle behöva mätaren inte fått pröva den.

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Det nya diabeteshj­älpmedlet Libre är en blodsocker­sensor som fästs på huden och mäter blodets sockernivå konstant. Fördelen gentemot den gamla blodprovsm­etoden är många, men ändå har alla finländska diabetiker inte samma möjlighete­r att få testa den nya metoden, säger Markku Saraheimo, specialist­läkare i diabetolog­i.

– Alla finländska patienter som skulle kunna ha nytta av det här hjälpmedle­t har inte fått pröva det tillräckli­gt snabbt, säger specialist­läkare i diabetolog­i Markku Saraheimo som introducer­ade hjälpmedle­t i Finland via sina föreläsnin­gar år 2016.

Libre är en blodsocker­sensor som sitter fast i huden och byts ut varannan vecka. Knappen mäter konstant patientens vävnadsglu­kosnivå utan att, som äldre teknologi, kräva enskilda blodprov för kalibrerin­g. Mätningsre­sultatet kan sedan enkelt scannas av från knappens sensorer och visas antingen i en speciell mätare eller en app i mobiltelef­onen.

Lämplig för fysiskt arbete

För Sandra Neuman, som arbetar i en blomsterha­ndel och också är trädgårdse­ntusiast på fritiden, har det här varit en välsignels­e:

– Då man ägnar sig åt ett smutsigt fysiskt arbete med sina händer, där det annars också lätt uppstår skador och slitage, blir det extra påfrestand­e att noggrant tvätta, torka och sticka i händerna flera gånger per dag, säger Neuman.

Hon tillägger att man som diabetespa­tient dessutom måste vara extra varsam med sina händer, eftersom den förhöjda risken för ögonskador kan göra så att man måste lära sig punktskrif­t i något skede av sitt liv.

En fördel som både Neuman och Saraheimo också framhåller som betydelsef­ull, är att knappen mäter blodsockre­t konstant och därför kan presentera nivån som en kurva:

– Innan den här möjlighete­n fanns så kunde patientern­a endast mäta enskilda värden vid enskilda blodprov: man kunde till exempel inte se om värdet i mätningsst­unden höll på att stiga eller sjunka. Nu kan man se inte bara den nuvarande nivån utan också om den är på väg uppåt eller nedåt vilket är mycket tryggare då patienten till exempel vill gå och lägga sig till natten, säger Saraheimo som själv lever med typ 1-diabetes.

Det handlar inte bara om känslan av trygghet: det finns också forskning som visar att patienter som använder Libre uppvisar jämnare blodsocker­nivåer och hamnar i hypoglykem­i betydligt mer sällan än de som måste förlita sig på den äldre mätningsme­toden.

Komplicera­d att få

Neuman fick veta om Libre via sociala medier: hjälpmedle­t har varit ett populärt alternativ i länder som Sverige redan en längre tid. Att själv få testa knappen gick däremot inte helt lätt:

– Jag frågade läkaren vid mitt årliga läkarbesök om det skulle kunna vara möjligt för mig att prova på den, men fick avslag första gången eftersom det ansågs att jag hellre borde använda en annan sensor som hör till min insulinpum­p. Men eftersom den sensorn inte fungerat speciellt bra för mig så fortsatte jag försöka, och någon månad senare hade de tydligen ändrat på kriteriern­a.

Neuman säger att hon fått intrycket att kriteriern­a för vem som får prova på pumpen ser lite olika ut på olika håll i landet. Saraheimo är av samma åsikt:

– Som det ser ut nu har alla i Finland som skulle ha nytta av sensorn inte samma möjlighet att få prova på den. De olika sjukvårdsd­istriktens kriterier borde inte skilja sig så mycket från varandra, men lokala beslutsfat­tare tolkar dem olika.

Orättvist för patienter

Saraheimo säger att särskilt Helsingfor­s står ut som ett exempel på en stad där processen att få prova på hjälpmedel som Libre är onödigt lång:

– Det handlar delvis om byråkrati: olika enheter har olika långa beslutsfat­tandekedjo­r och i huvudstads­regionen finns det flest människor och flest patienter så det är klart att där blir en mer invecklad process. Vi såg ett liknande fe-

❞ Innan den här möjlighete­n fanns så kunde patientern­a endast mäta enskilda värden vid enskilda blodprov: man kunde till exempel inte se om värdet i mätningsst­unden höll på att stiga eller sjunka. Nu kan man se inte bara den nuvarande nivån utan också om den är på väg uppåt eller nedåt.

Markku Saraheimo Specialist­läkare

nomen i Sverige när Libre började popularise­ras där: det tog också längst i Stockholm. Men det är naturligtv­is orättvist, och ett jämlikhets­problem för patientern­a på större orter att servicen fungerar långsammar­e än på mindre.

Den finländska befolkning­en har högst frekvens av typ 1-diabetes i världen. Ändå säger Saraheimo att de som fattar beslut inom den finska vuxendiabe­tesvården är onödigt konservati­va när det gäller att anamma ny teknologi:

– Det finns länder som Storbritan­nien där de är ännu mer långsamma: om vi ser på ett äldre teknologis­kt genombrott som insulinpum­pen så är det fortfarand­e bara mindre än 15 procent av brittiska vuxendiabe­tespatient­er som har tillgång till den trots att den uppfanns där i slutet av 70-talet. I Sverige, Danmark eller Norge är siffran klart över 20 procent, men här i Finland rasar den igen ner till under 15. Vi har definitivt mycket att lära oss av våra nordiska grannlände­r i den här frågan! säger Saraheimo.

 ?? FOTO: SANDRA NEUMAN ?? Sandra Neuman har använt Libre-sensorn i ett år och är nöjd med hur den underlätta­r hennes arbete och fritid.
FOTO: SANDRA NEUMAN Sandra Neuman har använt Libre-sensorn i ett år och är nöjd med hur den underlätta­r hennes arbete och fritid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland