Hufvudstadsbladet

Dillknäcke passar till kräftkalas­et

Att ingen blir mätt på kräftstjär­tar är välkänt, därför behövs mättande tilltugg på kalaset. Hembakt dillknäcke passar utmärkt till kräftor. HBL dukar upp en brödbuffé till kräftskiva­n.

-

Den som har varit med förr vet hur ett kräftkalas brukar bli – för lite mat och för mycket dryck och en alltför snabb takt. Det vill man helst undvika. Alltså är det extra viktigt att se till att ställa fram rejält med tillbehör på bordet.

Vad passar inte bättre än hembakat bröd? Något som faktiskt alla älskar. Här finns också ett recept på en glutenfri variant på brasilians­ka små bröd som är himmelskt goda – och passar alla.

Smör och ett par goda ostar till det hembakade brödet är det enda som krävs för att kunna skapa lite stabiliser­ande mättnad, samtidigt som man pillar med sina kräftor i all evinnerlig­het.

Har du inte testat att baka eget knäckebröd förut är det hög tid att göra ett försök. Det är inte krångligt och brukar bli väldigt uppskattat. Om du är riktigt ambitiös dukar du fram en brödbuffé med flera sorter. Allt måste inte vara hembakat, men ju fler sorter du trollar fram desto stoltare blir du.

Många bakar bröd endast under sommarmåna­derna. Det är något rogivande med att stå och knåda deg i semesterti­der. För att inte tala om njutningen av att äta ett nygräddat bröd med smältande smör och en nypa flingsalt – det är något av det godaste som finns. Dessutom doftar det så ljuvligt i köket.

En av de stora fördelarna med att ställa till med kräftskiva är egentligen att man inte behöver laga någon mat. Tina kräftorna långsamt i kylen om de är frysta och koka ny lag om du vill. De färska serveras precis som de är, nykokta men väl nedkylda. Det viktigaste är trots allt att kalaset blir av – med eller utan hembakat.

 ?? Foto: JaNerik HeNrikssoN/tt ??
Foto: JaNerik HeNrikssoN/tt
 ??  ?? Kräftor i sig mättar inte så bra, men om man serverar gott hembakat bröd till så blir måltiden genast matigare.
Kräftor i sig mättar inte så bra, men om man serverar gott hembakat bröd till så blir måltiden genast matigare.
 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? Knäckebröd­et får en bra konsistens med rätt slags kavel.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON Knäckebröd­et får en bra konsistens med rätt slags kavel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland