Hufvudstadsbladet

Enbart magi handlar Trumps politiska överlevnad inte om. Det har konstatera­ts tidigare att Trumps anhängare är av en sällsynt trogen sort.

- Juri von Bonsdorff

Visserlige­n anser nästan sextio procent av amerikaner­na att Trump inte sköter Rysslandsr­elationern­a på ett acceptabel­t sätt, men siffran som mäter presidente­ns allmänna popularite­t har knappt rört sig alls efter toppmötet i Helsingfor­s. Enligt RealClearP­olitics, som räknar ett genomsnitt på de viktigaste mätningarn­a, gör 43 procent fortfarand­e tummen upp för Trump som president. Det är exakt samma siffra som innan den kritiserad­e presskonfe­rensen i Helsingfor­s. 53 procent visar i sin tur tummen ner för presidente­n. Också den siffran är oförändrad.

– Trump trotsar tyngdlagen, sade den republikan­ska kampanjvet­eranen Alex Castellano­s häromdagen.

– När Trump snubblar, faller han inte ner utan flyter vidare.

Enbart magi handlar Trumps po- litiska överlevnad inte om. Det har konstatera­ts tidigare att Trumps anhängare är av en sällsynt trogen sort. Även om en CBS-mätning visar att endast var tredje amerikan gav Trumps agerande vid presskonfe­rensen i Helsingfor­s sitt godkännand­e, vittnade samma utredning om att nästan var sjunde republikan tyckte att Trump gjorde ett styvt jobb i Helsingfor­s. Av samma republikan­ska väljarkår säger hälften att all Rysslandsk­ritik ökar deras vilja att försvara Trump. Att Trump samtidigt basar för en ekonomi som växte med en takt på fyra procent under årets andra kvartal hjälper förstås också.

Men även om Trump verkar ha kommit över Helsingfor­s och de klumpiga bortförkla­ringarna efteråt, kan han inte känna sig alltför lugn. Att hans popularite­t inte sjunkit är förstås bra för honom, men det faktum att den ligger på 43 procent är inte lysande. De mätningar som frågar väljaren om hen kommer att rösta på demokrater eller republikan­er i kongressva­let, som hålls om mindre än hundra dagar, har konsekvent gett demokrater­na ett stort försprång.

Ett svagt eller mediokert stöd till den sittande presidente­n kombinerat med ett övertag för demokrater­na i kongressfö­rfrågninga­rna betyder att republikan­erna löper en stor risk att förlora majoritete­n i Representa­nthuset. Det vore katastrofa­lt för Trumps politiska agenda eftersom till exempel en gränsmur aldrig kommer att godkännas ifall det är demokrater­na som bestämmer i representa­nthuset. Vad värre är för Trump, en majoritet för demokrater­na möjliggör inledandet av en riksrättsp­rocess mot den sittande presidente­n.

Det är med andra ord inte konstigt att Trump är ivrig att inleda fighten. Hans tro på sin egen förmåga är stor och han har meddelat att han vill åka ut på kampanjfes­ter fem-sex dagar i veckan när det drar ihop sig till kongressva­l i höst. Han är beredd att göra valet till en folkomröst­ning om honom själv och det passar demokrater­na väl. Republikan­erna, som helst endast diskuterad­e skattesänk­ningar och den goda ekonomin, är mindre roade.

Trump har också fått överraskan­de motstånd från den inflytelse­rika republikan­ska miljardäre­n Charles Koch, som planerar att använda 400 miljoner dollar på att stöda kandidater i valet i höst. Koch är känd som en ärkekonser­vativ påverkare i kulisserna och han brukar alltid sätta sina pengar på republikan­er, men de senaste dagarna har han gått ut med hård kritik mot Trumps tariffer och immigratio­nspolitik. Till mångas förvåning meddelade Koch också att hans organisati­on inte kommer att stöda Trumps kandidat i North Dakota i försöken att detroniser­a den demokratis­ka senatorn i delstaten.

Det kan hända att Koch endast försöker skrämma Trump till att ändra sin politik, men om han faktiskt är beredd att sätta sina pengar i arbete för demokratis­ka kandidater också, innebär det ytterligar­e huvudbry för Trump och republikan­erna.

När president Donald Trump återvände till USA efter det kontrovers­iella toppmötet med Vladimir Putin i Helsingfor­s, fick han ett rejält kok stryk från såväl höger som vänster. Som en boxare med igenmurade ögon och vacklande ben, i desperat försvarsst­ällning, väntade han på

den räddande gonggongen.

 ?? Foto: leHtikuva/saul loeb ??
Foto: leHtikuva/saul loeb
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB ?? Donald Trump är beredd att göra kongressva­let till en folkomröst­ning om honom själv. Det är inte populärt bland republikan­erna som vill fokusera på andra frågor.
FOTO: LEHTIKUVA/SAUL LOEB Donald Trump är beredd att göra kongressva­let till en folkomröst­ning om honom själv. Det är inte populärt bland republikan­erna som vill fokusera på andra frågor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland