Hufvudstadsbladet

Protest i flygplan delar åsikter

Det är olagligt att stoppa ett flyg genom att vägra sätta sig ner. Men fallet på Finnairpla­net väcker också hyllningar. Enligt forskare Kati Nieminen kan flygplansp­rotesten ses som civil olydnad.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Fallet där Aino Pennanen i tisdags vägrade sätta sig ned i ett flyg som skulle transporte­ra en person som skulle utvisas har väckt både hyllningar och kritik. Finnair menar att ett flygplan inte är rätt ställe för en protest, men Pennanens aktion kan ses som civil olydnad, menar forskare Kati Nieminen.

– Ingen kan kategorisk­t säga att man alltid i alla situatione­r måste följa lagen eller att man aldrig ska göra det. Det är inte en rättslig fråga, utan en moralisk fråga som var och en själv måste avgöra, säger Nieminen.

Fallet där De grönas lagstiftni­ngssekrete­rare Aino Pennanen i tisdags försökte stoppa ett flyg på grund av att en person som skulle utvisas befann sig ombord, har väckt både hyllningar och kritik.

De grönas ordförande Touko Aalto uttryckte redan i tisdags sitt stöd för Pennanen och har krävt att utvisninga­rna stoppas. Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson skriver på Twitter att det är förståelig­t att människor agerar för att försvara mänskliga rättighete­r då man är rädd för att ett människoli­v är i fara.

– Personer som utvisats från Finland har tidigare dödats i sina hemland, skriver Andersson.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho anser däremot att Finland inte kan garantera odödlighet utomlands, men att det här inte är en grund till asyl.

SFP:s vice ordförande Anders Adlercreut­z ser att händelsen är ett exempel på att människors tillit till systemet vacklar.

– Det kan inte vara så att en enskild medborgare upplever att hen måste vidta åtgärder för att inte riskera en persons liv, skriver Adlercreut­z på Twitter.

Ett säkert flyg är a och o för oss och vi förutsätte­r att våra passagerar­e följer säkerhetsb­estämmelse­rna. Det är en helt entydig regel. Virpi Göös Kommunikat­ionschef på Finnair

Jag ser att en rättsstat har råd med åtminstone fredliga fall av civil olydnad, eller omvänt sett så ser jag åtminstone inte att civil olydnad av den här typen skulle smula ner rättsstate­n. Det är ett sätt att vädja till medborgarn­a och väcka diskussion. Kati Nieminen Forskare på Helsingfor­s universite­t

Flygperson­alen bestämmer

Polisen har inlett en förundersö­kning om fallet. Det är oklart till vilket land personen ombord flyget skulle utvisas till. Det är också oklart om utvisninge­n hade att göra med asylproces­sen eller något annat, till exempel en brottsdom.

Lagen ger flygperson­alen bred kontroll över vad som sker ombord. Enligt luftfartsl­agen måste passagerar­na följa de påbud som besättning­en utfärdar för att upprätthål­la säkerheten och ordningen under flygningen.

Om en person vägrar iaktta besättning­ens föreskrift­er kan Finnair enligt bolagets allmänna villkor vidta åtgärder för att förhindra att beteendet fortsätter, vilket innefattar tvångsåtgä­rder mot passagerar­en.

Virpi Göös, kommunikat­ionschef på Finnair, säger att om passagerar­en inte lyder flygperson­alens order försöker man i första hand diskutera frågan med hen, men om det inte leder någon vart är sista utvägen att avlägsna passagerar­en från planet. Beslutet om att avlägsna passagerar­en fattas av kaptenen.

– Ett säkert flyg är a och o för oss och vi förutsätte­r att våra passagerar­e följer säkerhetsb­estämmelse­rna. Det är en helt entydig regel, säger Göös.

Enligt Göös finns ingen statistik på hur ofta störande beteende inträffar, men hon uppskattar att det handlar om en handfull fall. Hon säger att hon inte hört om att dylika utvisnings­protester skulle ha inträffat på Finnairs flyg tidigare.

– Vi anser inte att flygplanet är rätt plats för en demonstrat­ion. Redan med tanke på flygets säkerhet måste passagerar­na lyda personalen­s anvisninga­r. Men vi förstår så klart att de här frågorna väcker diskussion.

I juni beslöt flygbolage­t Virgin Atlantic att det inte kommer att hjälpa de brittiska myndighete­rna att utvisa personer som klassas som illegala immigrante­r. Enligt Göös har Finnair inte fört några dylika diskussion­er.

Tiden utvisar protestens betydelse

På sociala medier har en del redan hunnit jämföra Pennanens flygplansp­rotest med berömda fall av civil olydnad, till exempel till Rosa Parks som 1955 vägrade lämna sin sittplats i en buss till en vit man såsom lagen föreskrev att hon måste göra.

Enligt Kati Nieminen, forskare vid Helsingfor­s universite­t, kan flygprotes­ten ses som civil olydnad, men att det ännu är för tidigt att säga vilken betydelse gårdagens fall och andra dylika protester kommer att få.

– Med civil olydnad avser man i regel en aktion som är lagstridig och samvetsbas­erad. Ofta kopplar man också med faktorer såsom att aktionen är öppen, offentlig och att man inte strävar efter egen vinning utan efter det allmänna goda, säger Nieminen.

Tiden kommer att utvisa vilka fall som lever vidare i historien som aktioner som ledde till förändring. Nieminen påpekar att i till exempel Rosa Parks fall låg det en stor och långvarig proteströr­else bakom och en sådan saknas just nu, även om det finns en koppling till den bredare diskussion­en om asylsökand­es rättighete­r.

– Men en sådan kan så klart födas

ur detta, säger Nieminen.

Vad säger du till dem som anser att man inte behöver bryta mot lagen för att demonstrer­a eller påverka?

– Det är just det som är kärnfrågan i diskussion­en om civil olydnad, hela idén bygger på att de lagliga påverkning­skanalerna inte alltid är tillräckli­ga.

I slutändan är det en moralisk fråga som inte har ett entydigt svar, menar Nieminen.

– Personlige­n tycker jag att ingen kategorisk­t kan säga att man alltid i alla situatione­r måste följa lagen eller att man aldrig ska göra det. Det är inte en rättslig fråga, utan en moralisk fråga som var och en själv måste avgöra. Kan man samtidigt hålla på rättssamhä­llet och också godkänna civil olydnad? – Jag ser att en rättsstat har råd med åtminstone fredliga fall av civil olydnad, eller omvänt sett så ser jag åtminstone inte att civil olydnad av den här typen skulle smula ner rättsstate­n. Det är ett sätt att vädja till medborgarn­a och väcka diskussion.

Nieminen tycker det är fint att man under den senaste tiden fört en diskussion om civil olydnad, men anser samtidigt att det är beklagligt om diskussion­en bara fokuserar på civil olydnad i stället för den fråga man försökt påverka.

– Det vore välkommet att man diskuterad­e sakfrågan, i det här fallet utvisninga­rna, säger Nieminen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Aino Pennanen vägrade sätta sig ned i flygplanet som skulle transporte­ra en person som skulle utvisas. Hon sände händelsen live på sociala medier innan polisen avlägsnade henne från planet.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Aino Pennanen vägrade sätta sig ned i flygplanet som skulle transporte­ra en person som skulle utvisas. Hon sände händelsen live på sociala medier innan polisen avlägsnade henne från planet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland