Hufvudstadsbladet

Modigt – eller bara bråkigt?

Vi har fått uppleva flera, totalt olika, exempel på civil olydnad den senaste tiden. Det handlar om att bryta mot lagar och regler för att peka på att de är orimliga.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det färskaste exemplet på civil olydnad fick vi i tisdags då Aino Pennanen, Den gröna riksdagsgr­uppens lagstiftni­ngssekrete­rare, vägrade inta sin plats i ett flygplan vid Helsingfor­s-Vanda flygplats när hon hade upptäckt att det ombord fanns en ångestfyll­d person som skulle avvisas. Pennanen visste ingenting om personen, som åtföljdes av poliser. Hon såg att hans händer var fjättrade av buntband och att han jämrade sig. Efter det vägrade hon sätta sig på sin plats. I stället filmade och livesände hon det som hände på Facebook och blev själv avlägsnad från planet. Nu undersöker polisen fallet.

Händelsen påminner mycket om det Elin Ersson gjorde på Landvetter i Göteborg förra veckan. Också hon vägrade sätta sig, också hon sände händelsern­a på Facebook. Skillnaden är att Ersson visste att den person som satt på flygplanet var afghan och skulle avvisas till Afghanista­n. Aino Pennanen hade alltså ingen sådan informatio­n och hon medger att det kan ha varit en person som har begått ett brott och därför måste lämna Finland.

Finlands avvisnings­politik väcker kritik eftersom personer avvisas till länder där deras liv är i fara. Det bryter mot principen om non-refoulemen­t som vi har förbundit oss vid och som ska skydda flyktingar mot avvisninga­r om deras liv eller trygghet är i fara.

Civil olydnad innebär per definition att bryta mot lagar eller åtminstone regler. Man gör alltså något som är förbjudet, men man gör det för att peka på att lagstiftni­ngen eller reglerna är orimliga, i ett försök att förändra dem. Personer som ägnar sig åt den här formen av aktivism är beredda att stå sitt kast, för den goda sakens skull.

Det finns många exempel på civil olydnad som småningom har lett till resultat, även om handlingar­na i den stund de har utförts inte har haft något bredare allmänt stöd, till exempel aktioner för allmän och lika rösträtt och mot rassegrega­tion. De flesta av oss anser att de här aktionerna var berättigad­e och att saken var riktig.

Men det finns också exempel på aktioner där det inte är lika enkelt, till exempel tillslagen mot abortklini­ker i USA där aktivister hindrar personal och kvinnor från att nå kliniken.

Eller för att ta ett totalt annat exempel som också väckte en hel del uppmärksam­het – att strunta i att det råder varning för skogsbrand. Det gjorde Mikko Kärnä, tidigare riksdagsle­damot för Centern. Han gjorde upp öppen eld i Lappland trots rådande varning för skogsbrand och lade dessutom ut en bild på Twitter. Det väckte diskussion och Kärnä backades upp av sin tidigare riksdagsko­llega Mikael Jungner (då SDP, nu Liike Nyt) som meddelade att han inte tar brandvarni­ngar på allvar och litar på att Kärnä vet vad han gör. Jungner definierad­e finländarn­a som Europas mest regeltroen­de folk, och tog avstånd från regeldyrka­ndet vars motstånd enligt Jungner i HS är att använda sitt sunda förnuft.

Det är mycket möjligt att Mikko Kärnä har erfarenhet och sunt förnuft när det gäller att göra upp öppen eld. De flesta av oss saknar ändå den erfarenhet­en. Därför är det obegriplig­t att Kärnä och Jungner ville underminer­a tilltron till en så viktig säkerhetsf­öreskrift som varning för skogsbrand.

Medborgara­ktivism i form av civil olydnad är en viktig del av demokrati och yttrandefr­ihet. De som använder sig av civil olydnad tar en beräknad risk och ställs till svars. Om aktioner i form av civil olydnad ska ha effekt ska de användas med eftertanke och kunskap.

Det finns knappast för många som reagerar när de bevittnar situatione­r då en annan person far illa och behandlas felaktigt. I vårt polarisera­de debattklim­at finns ändå en risk för att oöverlagda handlingar ökar klyftorna och oförståels­en i stället för motsatsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland