Hufvudstadsbladet

Nu kommer regnet – så skyddar du källaren

Nu är det bara några dagar innan värmebölja­n sköljs bort av storm och åskregn, lovar meteorolog­erna. Med det häftiga ombytet följer nya väderriske­r.

-

I Rauma i Satakunta har det redan rapportera­ts smärre översvämni­ngar. Särskilt urbana områden är sårbara för översvämni­ngar, eftersom asfalterad mark inte absorberar vattnet lika effektivt, skriver organisati­onen för finans- och försäkring­sbolag Finanssial­a ry i ett pressmedde­lande. Efter en långvarig torka kan avfall i form av fallna löv och grenar dessutom snabbt blockera de avloppsbru­nnar som finns.

– I takt med att klimatförä­ndringen fortskride­r ökar riskerna för extrema väderfenom­en som skyfall och översvämni­ngar i Finland, säger Finanssial­a ry:s säkerhetse­xpert Aku Pänkäläine­n.

Pänkäläine­n rekommende­rar att man skyddar sin egen källare från översvämni­ng genom att täcka källarens golvbrunn med en plastskiva och något tungt, för att hindra vatten från att läcka upp genom den. Golv och fönster kan täckas och isoleras med silikon eller ventilatio­nstejp. Om man vill vara riktigt säker kan det vara en bra idé att investera i en egen dränkbar pump, eftersom räddningsv­erket då de är tungt belastade endast rycker ut för att pumpa ur källare om livsfara föreligger.

Vidare rekommende­rar Pänkäläine­n att man inte ska bege sig ut på gatorna i onödan för att undvika olyckor.

– I Rauma har räddningsv­erket rapportera­t att vattentryc­k underifrån lyft gatubrunna­r ur sina fästen, så om man vadar omkring utan att se var man sätter fötterna kan man få en otrevlig överraskni­ng. Bilister bör också vara medvetna om att det är skadligt för bilens motor att köra omkring eller lämna den i allt för djupt vatten, säger Pänkäläine­n i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: SATAKUNDA RäDDNINGSV­ERK ?? I Rauma har det redan rapportera­ts om översvämni­ngar. Aku Pänkäläine­n från Finanssial­a ry rekommende­rar att man inte beger sig ut i vattnet till fots eller i bil.
FOTO: SATAKUNDA RäDDNINGSV­ERK I Rauma har det redan rapportera­ts om översvämni­ngar. Aku Pänkäläine­n från Finanssial­a ry rekommende­rar att man inte beger sig ut i vattnet till fots eller i bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland