Hufvudstadsbladet

Militär sätts in mot demonstran­ter efter val i Zimbabwe

Soldater sköt skarpt på Harares gator sedan protester i går brutit ut efter valet i Zimbabwe. Åtminstone en person rapportera­s ha dödats. Demonstrat­ionerna tog fart efter besked att regeringsp­artiet Zanu-PF tar hem två tredjedela­r av mandaten i parlamente

-

Zanu-PF – den tidigare ledaren Robert Mugabes och nuvarande presidente­n Emmerson Mnangagwas parti – får enligt valkommiss­ionen två tredjedela­r av mandatet, något som gör det möjligt partiet att ändra i landets konstituti­on.

Zanu-PF har ett brett stöd på landsbygde­n, där man tog hem valkretsar­na utan större problem. Motståndar­parti MDC har å sin sida sitt främsta stöd hos landets urbana befolkning. Anhängare till opposition­spartiet MDC, som framfört anklagelse­r om valfusk, brände bildäck och kastade sten mot polisen i går. Polisen svarade med vattenkano­ner och tårgas för att skingra demonstran­terna.

Tv-bilder visade hur människor flydde undan pansrade militärfor­don på Harares gator. Enligt flera medier skjöt soldater skarpt. En fotograf från nyhetsbyrå­n AFP rapportera­de att en man dödats, efter att ha skjutits i magen.

– Vi hade inga vapen. Varför är armén här och misshandla­r oss? Skjuter oss? Det här är inget val, det är en skam för vårt land, säger en ung man till Reuters.

❞ Varför är armén här och misshandla­r oss? Skjuter oss? Det här är inget val, det är en skam för vårt land.

Oklar segrare

Vem som vunnit presidentv­alet meddelas först i dag, uppger valkommiss­ionen. Opposition­sledaren Nelson Chamisa har dock redan utropat sig själv till segrare. Samtidigt hävdar Mnangagwa att han är säker på att han kan sitta kvar på sin post.

MDC anser att valkommiss­ionen medvetet dröjt med att meddela valresulta­tet för att på så vis gynna regeringsp­artiet.

FN-chefen Antonio Guterres manar politiska ledare och befolkning­en att avstå från våld i avvaktan på valresulta­tet. Den amerikansk­a ambassaden i Harare manade också alla parter till lugn, med särskild maning till militären att visa återhållsa­mhet.

EU:s valobserva­törer bedömer att valet ur en demokratis­k synvinkel inneburit en klar förbättrin­g från tidigare val.

Observatör­erna pekar dock på att det fortfarand­e kvarstår en del problem, exempelvis vad gäller mediernas oberoende, trakasseri­er av väljare samt en misstro mot valkommiss­ionens arbete.

 ?? FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/AP/TT ?? Anhängare till opposition­spartiet MDC har samlats utanför den byggnad där valresulta­tet tillkännag­es för att protestera mot vad de anser vara ett riggat val.
FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/AP/TT Anhängare till opposition­spartiet MDC har samlats utanför den byggnad där valresulta­tet tillkännag­es för att protestera mot vad de anser vara ett riggat val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland