Hufvudstadsbladet

Oklart motiv bakom mord på ryska journalist­er

Omständigh­eterna är fortfarand­e oklara kring tre ryska journalist­er som mördats i Centralafr­ikanska republiken. De var i landet för att rapportera om den ryska säkerhetsf­irman Wagner, som ibland beskrivs som en rysk privatarmé.

-

❞ Identifier­ingen har försvårats av det faktum att de döda ryssarna inte bar sina pass på sig

Maria Zacharova Ryska utrikesdep­artementet talesperso­n

Orhan Dzjemal, Alexander Rastorguje­v och Kirill Radtjenko mördades på måndagen i ett bakhåll, bekräftar det ryska utrikesdep­artementet.

Departemen­tets talesperso­n Maria Zacharova säger att varken journalist­erna eller deras uppdragsgi­vare hade meddelat ryska myndighete­r att de skulle åka till Centralafr­ikanska republiken. De har rest in som turister.

– Identifier­ingen har försvårats av det faktum att de döda ryssarna inte bar sina pass på sig, säger hon till rysk tv.

Arbetade med film

De tre arbetade för en nyhetstjän­st på nätet som förkortas TSUR och som grundats av finansmann­en Michail Chodorkovs­kij, en av president Vladimir Putins bittraste kritiker.

TSUR har publicerat en rad reportage om misstänkt korruption i kretsen närmast Putin. Chodorkov- skij skriver på Facebook att de tre var på plats för att göra en film om ”ryska legosoldat­er”, rapportera­r statliga ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Enligt TSUR handlar det om Wagner, ett ryskt säkerhetsf­öretag med militär personal i flera länder, bland annat Syrien. Wagner brukar pekas ut som uppdragsta­gare åt den ryska militärmak­ten i konfliktzo­ner som Syrien och Ukraina.

En journalist som undersökte Wagners verksamhet i Syrien i dog i april efter att ha fallit från femte våningen i sin lägenhet i ryska Jekaterinb­urg.

Härjat av våld

Vad bolaget har för verksamhet i Centralafr­ikanska republiken är oklart.

Den Moskvabase­rade försvarsan­alytikern Pavel Felgenhaue­r säger till AFP att Wagners verksam- het i Centralafr­ikanska Republiken troligen fick grönt ljus när landet ledare besökte Moskva i maj.

– Utan Kremls godkännand­e, skulle Wagner aldrig vara där, säger han.

De tre ryska journalist­erna hittades vid en väg ett par mil från staden Sibut. En chaufför som var med dem överlevde och har berättat att beväpnade män stormade fordonet.

Sibut ligger nästan mitt i landet, 20 mil nordost om huvudstade­n Bangui. Det finns inga uppgifter om vilka som överföll gruppen. Centralafr­ikanska republiken är ett våldshärja­t land, med flera väpnade grupper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland