Hufvudstadsbladet

Krontjuvar kan ha flytt på vattenskot­er

Tjuvarna som stal de kungliga kronorna från Strängnäs domkyrka i Sverige använde sig av cyklar och kan sedan ha flytt på vattenskot­er.

- HBL-SPT-TT

Polisen hade i går på kvällen fortfarand­e inga spår efter tjuvarna som stal delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravning­sregalier från Strängnäs domkyrka. De kungliga kronorna är nu internatio­nellt efterlysta.

De misstänkta gärningsmä­nnen slog till vid lunchtid på tisdagen. Polisen tror nu att tjuvarna cyklade från kyrkan till vattnet och sedan kan ha flytt på en vattenskot­er.

– Sedan i går har vi spanat i vattnet och med helikopter, men det som är lite nytt är att vi inte kan utesluta att tjuvarna använt vattenskot­er till flykten, sade polisens presstales­man Stefan Dangart till Aftonblade­t i går.

Omöjliga att sälja

Polisen har utan framgång sökt både till sjöss och i luften.

– Om man hittar en slängd vattenskot­er längs med Mälarens strand någonstans så vill vi gärna ha reda på det, säger Stefan Dangart.

Vad gärningsmä­nnen tänkte göra med föremålen går bara att spe- kulera om. De stulna begravning­sregaliern­a är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisinten­dent och nationell samordnare för kulturarvs­brott på polisens Nationella operativa avdelning.

– Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera i vad de har för avsikter, och hur mycket de känner till om de här kronorna.

Ska efterlysas

Polisen har gått ut med en internatio­nell efterlysni­ng i Interpols system. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

– Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Ellior.

Liknande stölder har skett. 2013 stals Johan III:s begravning­sregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

– Man kan ju hoppas att det sker något liknande i det här fallet, säger Ellior.

Kan vara planerat

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravning­sregaliern­a, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningk­ronan från hans hustru drottning Kristina den äldre som dog 1625.

Begravning­sregaliern­a stals ur en larmad och låst säkerhetsm­onter i kyrkan.

– Det är bara spekulatio­ner, men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior. TT: Finns det en risk att de kan tänkas förstöra kronorna och sälja metallen? – Det vill man ju helst inte ens prata om, men allt är ju möjligt.

Händelsen rubriceras som grov stöld och gärningsmä­nnen riskerar upp till sex års fängelse.

 ?? Foto: tt / Pontus stenberG ?? Polisens avspärrnin­gar efter att tjuvar stal kungliga kronor från 1600-talet från Strängnäs domkyrka.
Foto: tt / Pontus stenberG Polisens avspärrnin­gar efter att tjuvar stal kungliga kronor från 1600-talet från Strängnäs domkyrka.
 ?? Foto: sVensKA PolIsen/ HAnDout ??
Foto: sVensKA PolIsen/ HAnDout

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland