Hufvudstadsbladet

Unga tyskar vittnar om vardagsras­ismen

Många unga tyskar med invandrarb­akgrund har tröttnat på majoritets­samhällets krav på lojalitet och anpassning. Nu vittnar tusentals i sociala medier om sina erfarenhet­er av att tillhöra två kulturer och om rasismen i vardagen.

- TT / PONTUS AHLKVIST

– Jag är tysk när vi vinner och invandrare när vi förlorar.

Den tyske fotbollsst­järnan Mesut Özils avsked från landslaget efter det tyska VM-fiaskot slog ned som en bomb i offentligh­eten.

Özil, född i västtyska Gelsenkirc­hen och med rötter i Turkiet, hade några månader tidigare tagit en bild tillsamman­s med den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan, vilket utlöste en storm av kritik – och rasism. Till sist fick den 29-årige Arsenalspe­laren nog, och meddelade att han inte längre ville spela i Tysklands färger, eftersom han inte känner sig välkommen i laget.

Özils avhopp har utlöst en livlig debatt om vardagsras­ism i Tyskland.

Hemma i två kulturer

Sedan en dryg vecka har många av vittnesmål­en spridits på Twitter under hashtaggen ”metwo”, ett namn inspirerat av metoo-rörelsen, men med fokus på dem som känner sig hemma inte bara i en, utan två kulturer.

– Jag är född i Tyskland och skulle göra ett muntligt prov på universite­tet i Essen. Min tyska professor frågar: ”Hur är läget? Vad tycker du om Tyskland? När åker du tillbaka till ditt hemland?” Mitt svar: ”Jag föddes här för 25 år sedan och det här är mitt hem”, skriver en twittrare.

– På gymnasiet brukade mina vänner och deras familjer säga: ”Men du är ingen riktig turk, du är ju supertrevl­ig och smart”, skriver en annan.

Metwo-initiative­t sker mot bakgrund av en infekterad tysk diskussion om migration, integratio­n och nationell identitet. Å ena sidan anser många bedömare att Tyskland de senaste tio åren har blivit ett mer öppet land. Å andra sidan blir kritiken mot det mångkultur­ella samhället allt mer högljudd, både från de traditione­lla partierna och från främlingsf­ientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som på kort tid vuxit sig starkt och i dag är det största opposition­spartiet i parlamente­t.

Många har turkiska rötter

En stor del av tyskarna med invandrarb­akgrund har liksom Mesut Özil sina rötter i Turkiet. Många är barn eller barnbarn till turkar som kom till Tyskland som gästarbeta­re på 1960-talet, då landet ännu var under uppbyggnad efter andra världskrig­et och behovet av arbetskraf­t var stort. Det som var tänkt som en tillfällig lösning blev ett permanent tillstånd, men i stället för att integre- ras i samhället hamnade många av gästarbeta­rna i isolerade enklaver i Tysklands storstäder.

”Som en salladsskå­l”

Upphovsman­nen till metwo, den 24-årige författare­n och aktivisten Ali Can, ser initiative­t som ett tillfälle att prata om integratio­n och vad det innebär att vara tysk år 2018. Till skillnad från exempelvis USA är Tyskland nämligen ingen kulturell smältdegel, säger han till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Här är det snarare som en salladsskå­l. Alla blandas på något sätt, men möts aldrig riktigt.

 ?? FOTO: TT -AP / MICHAEL PROBST ?? Mesut Özil – tysk med turkiska rötter.
FOTO: TT -AP / MICHAEL PROBST Mesut Özil – tysk med turkiska rötter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland