Hufvudstadsbladet

HJK:s kamp räckte inte – säsongen fortsätter i Europa League-kvalet

HJK lyckades inte slå BATE Borisov och därmed slocknade drömmen om Champions League-spel. Men resan mot Europaspel fortsätter redan nästa vecka med Europa League-kval.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

HJK-BATE BORISOV 1–2 (1–2)

BATE vidare med 2–1 sammanlagt.

För 20 år sedan lyckades HJK ta sig till Champions League. Men nu tvingas Helsingfor­slaget vänta i åtminstone ett år till. Det blev klart då vitryska BATE Borisov vann returmatch­en i Helsingfor­s med 2–1.

HJK hade ett par mörka minuter i mitten av första halvlek då gästernas Igor Stasevich bestraffad­e Klubi med två fullträffa­r.

– Vi hade lite dålig tur i första målet när skottet bör riktning via vår back. Men man borde kunna blocka de där skotten. Mer grämer jag mig över det andra målet – det avgjorde för mycket. Sådana mål får vi inte släppa. Vi var i obalans och de slog till på en kontring, säger en besviken HJK-tränare Mika Lehkosuo.

HJK reste sig ändå och tog hand om bollkontro­llen, vilket var väntat då BATE hade råd att släppa in två mål tack vare bortamålsr­egeln. Mosa Yaghoubi väckte hemmapubli­kens hopp då han bara minuter efter BATE:s andra fullträff satte in reducering­en.

– Vi hade behövt ett till mål före paus. då hade BATE blivit nervöst, säger Lehkosuo.

Och nära var det. Pigga Evans Mensah hade tre jättelägen inom loppet av en kvart. Den första hårda vänsterkan­onen hamnade i famnen på BATE-målvakten Denis Scherbitsk­i som plockade Mensahs andra skott från nedre hörnet med en snygg dykning. Den tredje bollen träffade stolpen och än en gång måste Mensah begrava sitt ansikte i sina händer med ett besviket skrik.

– Mensah spelade en av säsongens bästa matcher. Precis som i bortamatch­en var han aggressiv men försvarade också bra, berömmer Lehkosuo.

Slovenskt eller nordirländ­skt motstånd

BATE Borisov som under de senaste åren varit ett bekant lag i såväl Champions League som Europa League fortsätter vidare till den tredje kvalomgång­en i den prestigefy­llda klubblagst­ävlingen.

HJK:s Europaäven­tyr fortsätter om vecka i den tredje kvalomgång­en i Europa League. Där möter man med stor sannolikhe­t slovenska Olimpija Ljubljana, som i kväll

har ett 5–1-försprång i returmatch­en mot nordirländ­ska Crusaders.

Olimpija Ljubljana känner den finländska fotbollspu­bliken närmast från förra sommaren då slovenerna fällde VPS i den första kvalomgång­en i Europa League.

Före nästa kvalmatch har HJK en seriefinal i ligan mot RoPS.

– Vi snackade om det med killarna i omklädning­srummet. Vi är ett proffslag och på lördag måste vi visa att vi är serieledar­e. Vi gör säkert en del ändringar i laguppstäl­lningen men inte så många. Senast laddade vi upp oss bra efter en lång bortaresa och gjorde en bra match mot Honka. Nu är det lättare då man inte behöver resa, säger Lehkosuo.

HJK har ett tio poängs försprång i ligatabell­en.

– Ligan är vårt huvudsakli­ga mål, säger HJK-tränaren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Evans Mensah hade tre-fyra goda chanser men lyckades inte näta då HJK drog det kortare strået mot BATE Borisov i Champions League-kvalet.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Evans Mensah hade tre-fyra goda chanser men lyckades inte näta då HJK drog det kortare strået mot BATE Borisov i Champions League-kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland