Hufvudstadsbladet

Ahola lugn inför VM-debut

Finland har flera lovande orienterar­e i VM-truppen och debutanten Topias Ahola tar an sig erfarenhet­en med iver.

- VILLE BENGS

En av de fyra VM-debutanter i det finländska landslaget till VM i Lettland är 22-åriga Topias Ahola. Den Kuopiobörd­ige Ahola, som har erfarenhet från flera juniormäst­erskap, erkänner inte någon nervositet inför sitt första stora mästerskap på vuxennivå.

– VM har alltid varit mitt mål och det är kul att äntligen få vara med. För att bli världsmäst­are krävs det ju att man är med i mästerskap­en, säger Ahola småleende.

VM-guld är något han ämnar ta under karriären, men ännu i år tror Ahola inte på att det är realistisk­t. Han förutspår att medaljerna kommer att delas mellan de tre snabbaste löparna för tillfället: Kris Jones, Daniel Hubbmann och Matthias Kyburz.

– Jag tror inte på medalj men motsätter mig inte om det sker, skrattar han.

Ahola deltar i sprinten i Lettland och förutspår en simpel men fartfylld tävling. Han säger sig ha haft problem med att kontroller­a sin prestation under säsongen, men inför VM har han tränat på sprinten en hel del.

– Sprinten tar ungefär 15 minuter och nu har jag börjat få in rutinen för att hålla ihop prestation­en under dessa. Också koncentrat­ionsförmåg­an spelar en stor roll.

– Jag har också haft svårighete­r med självsäker­heten strax innan lopp. På morgonen är det inga problem, men då jag vistas på startområd­et innan tävlingen får jag en otäck känsla och tänker att det kanske är bättre att låta bli att tävla. Det har vi jobbat på med min mentala tränare under en längre process.

Något ytterligar­e Ahola ser fram emot är att tävla i samma VM med sin idol, fransmanne­n Frédéric Tranchand. Idolen och han är dock polare från förr, berättar Ahola.

– Jag kommer säkert att skämta lite med honom inför tävlingarn­a, säger Ahola med ett smil.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? Topias Ahola represente­rar Navi på klubbnivå.
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA Topias Ahola represente­rar Navi på klubbnivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland