Hufvudstadsbladet

Nya regler ska öka säkerheten – inte alltid matchstraf­f vid skada

Från och med den här säsongen kan spelare visas ut för sena tacklingar. Och att en spelare skadar sig vid ett regelbrott leder inte längre till automatisk­t matchstraf­f. Det är ett par av de nya reglerna som införs för att öka spelarnas säkerhet på isen.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Då den inhemska hockeysäso­ngen kör i gång med de första träningsma­tcherna den här veckan får spelare, tränare, domare och publik vänja sig vid en del nya regler.

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF har gjort en del ändringar i sin regelbok. Ligans domarchef Jyri Rönn säger att de nya reglerna finns till för att se till att spelarnas säkerhet är bättre i rinken.

– Tempot i hockeyn ökar hela tiden och spelarna blir större. Då måste också reglerna justeras så att vi bättre kan garantera spelarnas säkerhet, säger Rönn.

Det är IIHF:s Player Safety Committee som arbetat fram de nya reglerna. Här är de centrala förändring­arna i IIHF:s regelbok.

●●Handling – inte följd I reglerna poängterar man nu mera handlingen i stället för följden vid regelbrott. Det är inte längre en eventuell skada som är avgörande då domaren överväger större straff (5 minuters utvisninga­r). Det avgörande är om spelaren som stått för regelbrott­et handlat vårdslöst.

– Tidigare hade domarna inget annat alternativ än att ge 5 minuters utvisning då någon skadat sig vid ett regelbrott eftersom det var så enligt reglerna. Nu ger man större befogenhet­er åt domaren och det ser jag som en bra sak, säger Rönn.

●●Sena tacklingar I de nya reglerna införs regeln om ”sen tackling”. Tidigare fick spela- re utvisning för interferen­ce då man tacklade en spelare utan puck. Nu heter det ”sen tackling”.

– Pucken behöver inte längre vara hos följande spelare för att det ska vara en sen tackling utan det räcker att spelaren som tacklas är i en sårbar position, säger Rönn.

– Det är bra att minnas varför tacklingar­na finns i hockey. De finns för att man ska få bort pucken av motståndar­e, inte av någon annan orsak, fortsätter han.

Styrning med skridsko

●● Mål godkänns inte om pucken medvetet styrs in med skridskon. Endast oavsiktlig­a styrningar är tillåtna.

●●Straffslag Vilken spelare som helst får i fortsättni­ngen skjuta straffslag i matcherna. Det är inte alltså längre bara den spelare som utsatts för regelbrott­et vid målläge som får ta straffslag­et.

●●Färre spelavbrot­t Målvaktern­a får inte längre låsa pucken och få till en tekning utan att de är under press från motståndar­spelare.

– Den här regeln kom till för att få bort onödiga spelavbrot­t. Hur exakt den här regeln tillämpas och var gränserna går får vi se under försäsonge­n, säger Rönn.

●●Målområdet blir mindre I internatio­nell hockey kommer målområdet att vara av samma modell som i NHL och KHL. I ligan spelade man med mindre målområden redan förra säsongen.

●●Tripping Då en spelare kastar sig mot en puckförand­e motståndar­es fötter så att man först spelar bort pucken och sedan fäller motståndar­en får den tacklande spelaren i fortsättni­ngen en två minuters utvisning för tripping.

●●Minst 2+10 minuter för tackling mot sargen I fortsättni­ngen döms spelare till minst 2+10 minuters utvisning för tackling mot sargen på samma sätt som man tidigare fått samma straff för tacklingar mot huvud och tacklingar i ryggen.

– Det här handlar också om att spelare som är i sårbara positioner inte ska tacklas, säger Rönn.

●●Utvisning vid tekning En spelare får först en varning, sedan utvisning om man medvetet ”söndrar” spelet vid tekning efter icing.

●●Teknologi på bytesbänke­n Det är tillåtet att ha teknologis­ka hjälpmedel i bytesbåset i träningssy­fte men de får inte användas på något sätt för att försöka påverka domarnas beslut på isen.

●●”Inte domarna som skriver reglerna” Att införa nya regler är aldrig helt smärtfritt och i början brukar spelare, tränare och publik ha svårt att förstå domarnas visslingar. Rönn hoppas ändå att alla ska ta emot de nya reglerna med öppna armar.

– Man ska också minnas att det inte är domarna som skriver de här reglerna. De dömer bara enligt dem, säger domarchefe­n.

– Och man kan vara av många åsikter om de nya reglerna men jag önskar att alla är öppna inför dem, att vi tillsamman­s kan kolla hur de fungerar och vid behov göra justeringa­r i ligan om det finns behöv för det.

Inför den kommande säsongen vill han också se att spelarnas säkerhet är i fokus. I och med att spelet blivit aktivare och tempot högre samtidigt som spelarna blir allt större har också riskerna ökat.

– Vi hade rätt många huvudskado­r förra säsongen och de vill jag se minska. Spelarna måste själva ta ett större ansvar i situatione­rna och bidra till en säkrare sport, säger Rönn.

Ligans försäsong kör i gång på fredag då traditione­lla Pitsiturna­us avgörs i Raumo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TOMI JOKELA ?? HPK:s Matias Porseland fick hjälpas av isen efter en sen tackling hösten 2017.
FOTO: LEHTIKUVA / TOMI JOKELA HPK:s Matias Porseland fick hjälpas av isen efter en sen tackling hösten 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland