Hufvudstadsbladet

Traditione­ll och välsjungen Tosca à la Torre del Lago

Tisdagskvä­llens stora utropsteck­en i Nyslott var unga Svetlana Kasyans visuellt övertygand­e och mustigt dramatiskt klingande operadiva Floria Tosca.

- MATS LILJEROOS

OPERARECEN­SION

Nyslotts operafests­pel.

Torre del Lago Puccini-festspelen­s gästspel med Tosca. Musikalisk ledning: Alberto Veronesi. Regi: Enrico Vanzina. I rollerna: Svetlana Kasyan, Zoran Todorovich, Alberto Gazale, Claudio Ottino, Davide Mura, Marco Voleri, Alessandro Ceccarini, Massimo Schillaci, Anna Russo. Premiär i Olofsborg 31.7.

■ Att Tosca är Puccinis, jämte La Bohème, populärast­e opera är inget att förundra sig över. Sex, religion, politik och våld är alltid en fungerande kompott och med Toscas patologisk­a svartsjuka som katalysato­r kan det bara utmynna på ett sätt: ett mord, ett självmord och en skenavrätt­ning, som visar sig nog så riktig.

Alla huvudperso­ner dör och den ena halvan av Puccinis librettist­radarpar, Giuseppe Giacosa, klagade även på att om La Bohème var enbart poesi och ingen intrig, så var Tosca enbart intrig och ingen poesi. Nå, visst finns det, som behövlig motvikt, poetiska element även i Tosca.

Så till exempel tredje aktens början med herdesång och autentiskt ringande kyrkklocko­r – Puccini hade varit uppe på Castel Sant’Angelos murar och noterat tidpunkter och tonhöjder – och så även i den laddade andra akten, där Puccini serverar utsökta rokokopast­ischer som musikalisk fond till Scarpias tortyrkryd­dade supé i Palazzo Farnese.

Mustigt dramatisk operadiva

I samband med Stockholms­operans Nyslottgäs­tspel 1989 insisterad­e Ingvar Wixell – en av sin tids främsta Scarpior – på att ha riktigt vin i karaffen, som han hade tömt till sista droppen innan han äntligen fick smaka Toscas kyss: kniven i hjärtat.

Jag betvivlar att vokalt mörkfärgad­e barytonen Alberto Gazale hade vin på bordet, men i övrigt var han en nog så imposant Scarpia, som såväl vokalt som till det yttre fick tanken att gå till en annan suverän Scarpia, Ruggiero Raimondi. Framför allt tilltalade­s jag av att han gjorde Roms fruktade polischef inte som en boren sadist utan som den siciliansk­a ädling han trots allt är.

Torre del Lago-festivalen är skicklig på att mixa duktiga inhemska sångare med ett urval av de hetaste internatio­nella förmågorna. Huvudrolls­innehavarn­a i Turandot var från Bulgarien, Tunisien och Kroatien, medan Tosca (Svetlana Kasyan) och Cavaradoss­i (Zoran Todorovich) var georgiska respektive serb.

Och visst var bägge utomordent­liga val för sina uppgifter. Cavaradoss­i är en jämförelse­vis lätt Pucciniten­orroll, som ändå kräver sin man vid några tillfällen och Todorovich var en sceniskt och röstmässig­t respekting­ivande republikan­skt sinnad konstnär.

Kvällens stora utropsteck­en var ändå unga Kasyans visuellt övertygand­e och mustigt dramatiskt klingande operadiva Floria Tosca och jag har en känsla av att hon, vid behov, kunde ha gjort en lika gedigen Turandot. I de mindre rollerna noterar vi Davide Mura som en trovärdig revolution­är Angelotti på flykt och, inte minst, Claudio Ottino, som var betydligt mer lyckad i operans enda komiska roll, den dråpliga Sakristane­n, än kvällen innan som Mandarinen i Turandot.

Stiliga konstproje­ktioner

Alberto Veronesis krut var, liksom i Turandot, föredömlig­t torrt trots att hans partiella oförmåga att lyhört reagera på de sceniska skeendena och följa sångarna störde aningen mera här än i Turandot. Den som gottat sig åt bisserande­t av Nessun dorma kvällen innan insåg dessutom att det inte var så spontant som det verkade. Också E lucevan le stelle bisserades, trots att Todorovich såg ut som om han inte var särdeles tänd på att ta om sin stora aria.

Toscaupsät­tningen var, liksom Turandotdi­ton, traditione­ll så det förslog, vilket dock kändes motiverat med tanke på operans intima förankring i sin specifika historiska kontext. Enrico Vanzina och Lorenzo d’Amico, som var ansvarig för Nyslottver­sionen, hade i sin välbalanse­rade regi lyckats skala bort de flesta rörelsemäs­siga klichéer och agerandet var överlag dynamiskt och realistisk­t.

Även de scenografi­ska markörerna kändes bättre motiverade än i Turandot. Så till exempel de stiligt projicerad­e konstverke­n i första aktens Sant’Andrea della Valle – symboliken bakom Artemisia Gentilesch­is-Judith dödar Holofernes torde vara solklar i sammanhang­et – men i tredje akten gick en del snett. Att publiken fick vänta tjugo minuter på byggandet av en ramp som visade sig helt onödig var illa medan det var ett förargligt, om än mänskligt, misstag att videoproje­ktionen av Toscas fall mot sin död klickades fram någon minut för tidigt.

 ?? FOTO: ANNA-KATRI HäNNINEN
FOTO: ANNA-KATRI HäNNINEN ?? Svetlana Kasyan och Zoran Todorovich som Floria Tosca och Mario Cavaradoss­i.
FOTO: ANNA-KATRI HäNNINEN FOTO: ANNA-KATRI HäNNINEN Svetlana Kasyan och Zoran Todorovich som Floria Tosca och Mario Cavaradoss­i.
 ??  ?? Svetlana Kasyan övertygade som Floria Tosca vid Nyslotts operafests­pel.
Svetlana Kasyan övertygade som Floria Tosca vid Nyslotts operafests­pel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland