Hufvudstadsbladet

Franska viner till kräftorna

På med glada hattar och haklappar – låt kräftskiva­n snurra!

- LINDA FORSSELL Vinexpert

■ I slutet av juli kände jag ett stygn i hjärtat då jag insåg att kräftsäson­gen inletts. Visst är det övervägand­e positivt med dessa små illröda krabater, men samtidigt är det ju onekligen en subtil påminnelse om att kvällarna blir allt mörkare och hösten är i antågande. Nåväl, vi har haft en sommar som heter duga och även på höstkanten gäller det att ta tillvara på de små sakerna i livet – och de här röda skaldjuren kvalificer­ar sig utan tvivel i den kategorin.

Förutom hattar och haklappar hör naturligtv­is ostpaj, rostat bröd, dill, smör samt eventuellt en citronklyf­ta till mitt kräftbord – men det viktigaste attributet är ändå ett gott vitt vin. Många föredrar öl och en kryddig nubbe, men personlige­n tycker jag faktiskt att ett avkylt, friskt vitt vin är ganska svårslaget.

Jag vänder oftast blicken mot de franska hyllorna då jag ska inhandla dryckerna till den här sortens fester. Vinerna från franska Alsace hör till mina absoluta favoriter när det gäller skaldjursr­ätter – de är nämligen ofta lite mer smakrika än de tyska släktingar­na, som förvisso inte heller är dåliga. De är även lämpligt aromatiska med bra struktur och djup, samtidigt som de är friskt syrliga och bjuder på en härlig fräschör, något man gärna söker efter i vinets smakprofil då det serveras fruits de mer.

Här är två förslag på vin till kräftskiva­n:

007483 Hugel Gentil 2016 Pris: 12,90

■ Det är dokumenter­at att familjen Hugel levde och verkade i Alsace redan på 1400-talet, men vintillver­kningen började de med i byn Riquewihr år 1639, vilket gör Hugel till ett av världens äldsta familjeägd­a vinhus. I dag håller den 13:e generation­en i rodret och produktion­en ligger på cirka 1,3 miljoner flaskor per år, varav uppemot skyhöga 90 procent går på export.

Gentil är gjort på fem olika druvor: sylvaner, riesling, muscat, pinot gris och gewurztram­iner. Smaken är torr och friskt syrlig med finstämda tropiska inslag av melon och lime, med lite rabarber och äpple i bakgrunden. Det har en elegant men tillräckli­g kraftig karaktär för att stå sig mot de smakrika kräftorna och utgör en pärla till smakkombin­ation.

904997 Château Petit Roubié Picpoul de Pinet 2016 Pris: 13,98

■ Vinet kommer söderifrån, från Languedoc-Roussillon på franska sydkusten. Vinet ingår i Alkos beställnin­gssortimen­t. Det är gjort enbart på ekologiskt odlad Piquepoul, som är en lite ovanligare druva rent allmänt sett, men förekommer ofta i Languedoc. Där anses den vara den självklara kompanjone­n till ostron, med sin uppfriskan­de citruston och lätta sälta, men passar också utmärkt till en rykande het bouillabai­sse eller som läskande aperitif. I mitt tycke är vinet kanon till kräftor, musslor och andra små sjöodjur.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland