Hufvudstadsbladet

Sherlock tillbaka till 1800-talet

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Två år efter den tredje säsongen av Nya Sherlock förlänades vi specialavs­nittet The Abominable Bride (2016), en resa bakåt och inåt. Nu är det dags för en reprissänd­ning, och visst är avsnittet värt att återbesöka.

Här får vi följa Holmes (Benedict Cumberbatc­h) och Watson (Martin Freeman) till Arthur Conan Doyles London på 1800talet i ett avsnitt som tänjer på gränserna för rum och tid och ger oss en slags parallell alternativ tidslinje.

Kommissari­e Lestrade (Rupert Graves) dyker upp med ett fascineran­de fall. En kvinna vid namn Emelia Ricoletti (Natasha O’Keeffe) sköt sig själv i huvudet på sin bröllopsda­g och hennes kropp fördes till bårhuset. Men senare samma kväll sköt hon sin man mitt på gatan innan hon försvann in i dimman.

Långt senare får Holmes besök av Lady Carmichael (Catherine McCormack) vars man har hemsökts av en spökliknan­de figur klädd som en brud. Fallet verkar än en gång vara kopplat till Ricoletti, och Holmes bestämmer sig för att lösa fallet om så bara för att bevisa att det inte finns några spöken.

Personlige­n tappade jag intresset för Sherlock under den släpiga tredje säsongen men här fungerar tonen bättre och radarparet­s interaktio­n känns kvick och lekfull.

Fallet i sig är sekundärt (Holmes är primär) vilket ger upphov till något av ett antiklimax, men det viktorians­ka London är en underhålla­nde skådeplats och Cumberbatc­h gör sig utmärkt som 1800talets Sherlock Holmes. Yle TV2 22.00

 ?? FOTO: ROBERT VIGLASKY ?? Watson (Martin Freeman) och Holmes (Benedict Cumberbatc­h) på 1800-talet.
FOTO: ROBERT VIGLASKY Watson (Martin Freeman) och Holmes (Benedict Cumberbatc­h) på 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland