Hufvudstadsbladet

Hjärnan är viktigare

-

I februari i år valde ishockeysp­elaren Sean Bergenheim att avsluta sin karriär, efter drygt 500 matcher i NHL och hundratale­t matcher för olika klubbar i Europa.

Under tiden i schweizisk­a Bern skadade han sig allvarligt under en träning. Han åkte rakt in sargen, i en glasvägg hård som betong.

– På den tiden hade man redan i USA och Norden nyare glas av ett slag som ger efter. Det blev en allvarlig hjärnskada och en sju månader lång rehabilite­ring för mig. Dessutom passade jag i samma veva på att operera båda höfterna, bara 31 år gammal. Då undrade jag nog om jag skulle komma tillbaka till isen igen.

Men så blev det. Kort efter det var olyckan dessvärre framme igen. Den gången spelade han med Frölunda Indians i Göteborg.

– Under en träning fick jag en armbåge med full kraft i käken. Rehabilite­ringen efter den smällen har varit lång och pågår i princip ännu. Jag har ännu en del problem med nacken och ena ögat. Men börjar tack och lov vara återställd. Hursomhels­t var det väldigt lätt att avsluta karriären där och då.

– Det finns mycket jag ännu vill göra i mitt liv och jag behöver en fungerande hjärna för det. Jag är inte bitter över att det slutade som det gjorde. Men för min del var jag klar. Nu är det dags att flytta hem till Finland med min lilla familj och börja resten av livet. YLE Yle Vega 10.03, 18.03 och 22.15

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland