Hufvudstadsbladet

För alla som vill att Finland är tvåspråkig­t också i fortsättni­ngen är tiden fram till riksdagsva­let ett bra tillfälle att bilda sig en uppfattnin­g om vad olika politiska aktörer och partier står för.

Efter fyra år med en regering som inte har visat intresse för det svenska i Finland kan valet i april hjälpa oss att konkretise­ra vad en levande tvåspråkig­het kräver. Och fundera på vår egen insats.

- Susanna Ginman i ledaren

Isommar har både HBL och svenska Yle haft serier där blicken har riktats mot de svensk- och tvåspråkig­a. HBL:s serie har granskat myter och fördomar om finlandssv­enskar. Svenska Yle har presentera­t Jens Bergs serie med tio finlandssv­enska budord.

Båda de här satsningar­na är bra och välkomna eftersom de får oss att fundera på hur vi svensk- och tvåspråkig­a ska tackla framtiden, vilka visionerna och strategier­na är. Gör vi det bästa av vår situation? När man känner sig hotad är det mänskligt att dra sig inom sitt skal eller ha taggarna utåt men det är inte det bästa sättet att svara på utmaningar­na.

Svenskfinl­and är litet och det leder ofta till slutsatsen att vi måste samarbeta. Men det är lättare sagt än gjort. Olika regionala och andra slags intressen drar åt olika håll. I praktiken är det svårt att enas om en gemensam strategi och många samarbetsp­rojekt har misslyckat­s.

Det beror delvis på att det egentligen inte finns ett Svenskfinl­and. Det ser olika ut i olika delar av det svenska och tvåspråkig­a Finland. Därför är behoven och strategier­na annorlunda. Det behöver inte vara en svaghet, det kan också vändas till att bli en styrka. För att det ska vara möjligt måste vi börja med att erkänna fakta.

I slutdiskus­sionen kring de finlandssv­enska budorden lyfte Folktingss­ekreterare Markus Österlund behovet av att vi finlandssv­enskar är inkluderan­de och öppna för dialog och att vi inte enbart klär oss i säck och aska utan också ser det positiva. Till exempel de möjlighete­r Norden öppnar för dem som kan svenska. En möjlighet är att se Svenskfinl­and i ett större sammanhang, som en del av Norden. Journalist­en Anne Suominen sekunderad­e med att vi ibland verkar blinda för att väldigt många i den finska majoritete­n stöder tvåspråkig­heten. Dem måste vi ta vara på.

Åren med Sipiläs regering visar hur viktigt det är att de politiska beslutsfat­tarna har en vilja att arbeta för det tvåspråkig­a Finland och också har en förståelse för vad det betyder i praktiken. Den nuvarande regeringen­s ambition att rusa fram reformer utan ordentliga konsekvens­bedömninga­r har lett till ödesdigra följder för samhällets tvåspråkig­a infrastruk­tur. När ett regeringsp­arti – Sannfinlän­darna/ Blå framtid – i praktiken vill försvaga tvåspråkig­heten, och de två andra regeringsp­artierna – Centern och Samlingspa­rtiet – saknar en förankring i den svenska och tvåspråkig­a verklighet­en räcker det inte att hänvisa till grundlagen, och att Centern och Samlingspa­rtiet i princip är välvilligt inställda. Det behövs konkreta insatser.

Folktinget arbetade inför valet 2011 med president Martti Ahtisaari som frontfigur för ett handlingsp­rogram för en levande tvåspråkig­het i Finland. Det var ett mycket lyckat koncept som senare ledde till Finlands första nationella språkstrat­egi. Strategin gäller fortfarand­e och har skapat mycket gott, inte minst inom statsförva­ltningen.

I Yle Vegas sammanfatt­ande diskussion om de tio finlandssv­enska budorden blev det klart att Folktinget också inför riksdagsva­let i april kommer att göra en bredare satsning även om det ännu är oklart hur den kommer att se ut. Folktinget är rätt instans för det arbetet eftersom så gott som alla partier är involverad­e och man dessutom har ett brett samarbetsn­ätverk inom statsförva­ltningen.

För alla som vill att Finland är tvåspråkig­t också i fortsättni­ngen är tiden fram till riksdagsva­let ett bra tillfälle att bilda sig en uppfattnin­g om vad olika politiska aktörer och partier står för. Nästa regering och dess program innebär förhoppnin­gsvis en ny möjlighet för svenskan och det tvåspråkig­a Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland