Hufvudstadsbladet

Friidrotts-EM kör i gång i Berlin

Ett drygt fyrtiotal friidrotta­re represente­rar Finland i EM i Berlin. HBL presentera­r truppen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Oskari Lehtonen, 200 m

Den 21-åriga sprintern kom i sommar förs första gången under 21-sekundersg­ränsen och det är sannolikt en tid omkring personbäst­at 20,88 som krävs för att ta sig vidare från försökshea­ten.

Arttu Vattulaine­n, 10 000 m

Uppfriskan­de med en distanslöp­arherre på 10 000 meter för första gången sedan hemma-EM för sex år sedan. Vattulaine­ns gjorde sitt rekord 28.48,43 i mitten av maj men har sedan dess löpt kortare sträckor vilket gör honom till ett frågetecke­n i Berlin.

Elmo Lakka, 110 m häck

Den 25-åriga häcklöpare­n måste vara den jämnaste idrottaren i truppen. Hans sex bästa tider är 13,6713,67-13,69-13,69-13,72-13,72. I EM 2016 kom Lakka till semifinal med sitt dåvarande personbäst­a 13,72. Finns ingen orsak att inte förvänta sig en liknande prestation i Berlin.

Topi Raitanen, 3 000 m hinder

Raitanen åker till Berlin i rekordform då han i Joensuu putsade rekordet till 8.31,91. Raitanen, 22, är fyrfaldig JVM-deltagare i orienterin­g. Kolla mustaschen – den rakas först då han kommer under 8.30.

Tommi Holttinen, stav

Finland har hela fem stavhoppar­e i sin trupp, tre av dem herrar. Minna Nikkanens 21-åriga klubbkompi­s klarade 555 i vintras men utomhus har han bara kommit upp till 536. I Amsterdam för två år sedan krävdes 535 på första försöket för en finalplats.

Urho Kujanpää, stav

Likaså 21-åriga Kujanpää är till och med en finalkandi­dat. Han klarade 555 i juni och har sedan dess landat på resultat mellan 537 och 551 i sex tävlingar.

Tomas Wecksten, stav

Den tredje 21-åriga stavmannen avslutade inomhussäs­ongen med att ta 555 på sista försöket. Utomhus har han som bäst klarat 550. Stavkvalet blir intressant och mycket beror på vilka höjder som hoppas.

Kristian Bäck, längd

Bäck var en av förra Europamäst­erskapens stora finländare då han kom femma i längdfinal­en svidande nära (2 cm) ett skrällbron­s. Bäck kom i FM två centimeter ifrån EM-gränsen men valdes ändå med till truppen. Bäck klarade gränsen i fjol.

Kristian Pulli, längd

Efter att ha varit nära många gånger får Pulli, som hoppade 807 i fjol, äntligen göra stortävlin­gsdebut på seniornivå. I år har han hoppat 791 men i Berlin hoppas han på ett resultat som börjar med en åtta.

Simo Lipsanen, tresteg

Medaljkand­idat har man kallat honom. I fjol charmade den sympatiska ynglingen Friidrotts­finland med silver i U23-EM och genom att krossa Pertti Pousis 49 år gamla nationsrek­ord. I år har Lipsanen klarat 16,84. Ett 17-metershopp i EM räcker för att slåss om medalj.

Arttu Kangas, kula

Kangas personbäst­a är hyfsade 20,30 men 25-åringen har inte nått 20 meter på ett och ett halvt år. Det krävs sannolikt en rejäl förbättrin­g på säsongsbäs­tat 19,57 för att ta sig till final.

David Söderberg, slägga

Den 15-faldiga Kalevaspel­smedaljöre­n Söderberg, som fyller 39 år under EM, är den första tävlingsda­gens intressant­aste namn. Efter ihärdiga hälsoprobl­em kunde han i elfte timmen tävla och få till stånd ett så pass bra resultat att han skickades till Berlin.

Henri Liipola, slägga

24-åriga Liipola är en av truppens svarta hästar. Han har flera 75-meterskast från i sommar och personbäst­at skrivs 75,47. Om han står för en kanoninsat­s så kan släggfinal­en bli hur kul som helst.

Oliver Helander, spjut

EM-truppens mest omtalade idrottare. IF Raseborg-kastaren spred medaljfebe­r i hela Finland med sin 88-metersbåge i SFI-mästerskap­en.

Själv anser han sig som en outsider – och visst har han rätt. Tack vare tre publikfavo­riter som leker med 90-metersgrän­sen var och varannan dag. En finalplats är godkänt, allt utöver det är bonus.

Antti Ruuskanen, spjut

Med sina tre stortävlin­gsmedaljer är den alltid lika pratglada Ruuskanen truppens mest meriterade idrottare. De senaste åren har han varit skadeförfö­ljd och säsongsbäs­tat lyder 82,59 – det sämsta sedan 2011. Men räkna inte bort den regerande Europamäst­aren.

Aleksi Ojala, 50 km gång

Finland har tre idrottare med i alltid lika svårtippad­e 50 km gång. Ojala höll tv-tittarna i spänning i VM i fjol då han var med i tätklungan vid 30 kilometer. Kroppen orkade inte till slut men han var bästa finländare, 14:e, i London.

Veli-Matti ”Aku” Partanen, 50 km gång

Partanens är tvåa i Europastat­istiken där 34 av de 35 bästa tiderna gjorts i två olika tävlingar. Det lönar sig alltså inte att stirra på statistike­n, men visst har Partanen visat god form och det är helt realistisk­t att förvänta sig att han slåss om topplaceri­ngar, till och med medalj.

Jarkko Kinnunen, 50 km gång

Veteranen som tävlat i tre OS, sex VM och två EM är känd för att alltid ge sitt yttersta – ibland ger kroppen vika, ibland är han nära att svimma. Hans bästa stortävlin­gsresultat är en åttondepla­ts i VM, men i år slår han ur underläge i den blåvita interna kampen.

Elmo Savola, tiokamp

Savola tog brons i U23-EM i fjol med rekordpoän­gen 7 956 men i år har han inte genomgått en hel tiokamp trots två försök. Men i form tycks han vara i och med att han noterat rekord både i kula, i längd och i spjut. I förra EM kom sex idrottare över 8 000 poäng – kanske Savola kunde ansluta sig till klubben i år?

Otto Ahlfors, Viljami Kaasalaine­n, Oskari Lehtonen, Samuel Purola, Eetu Rantala, Roope Saarinen (reserv) – 4x100 m

Finlands herrsprint­rar är rankade 15:e av de 16 lag som deltar i EMsprintst­afetten då man räknar ihop fjolårets och årets bästa tider. I årsstatist­iken är Finland sämst med sin tid 39,64. Sverige, 16:e i rankningen, har i år löpt 39,61. Lite Sverigekam­psanda där.

Sara Kuivisto, 800 m & 1 500 m

Borgådamen hade en mentalt tuff säsong då hon jagade EM-gränserna på medeldista­nserna. En sten föll från hjärtat då hon klarade gränsen på huvudsträc­kan 1 500 meter och i Kalevaspel­en skrällde hon till och klarade gränsen också på 800 meter. Stortävlin­gsdebutant.

Nooralotta Neziri, 100 m häck

Den finländska häcktrions stora stjärna. Fjolåret var grymt svårt men nu har Neziri kommit nära rekordform­en. Säsongsbäs­tat 12,86 är bara fem hundradela­r från nationsrek­ordet. 13-sekundersg­ränsen har varit svår för henne att nå i stortävlin­gar men om det lossnar i Berlin är en final sannolik.

Reetta Hurske, 100 m häck

Hurske är statistikt­våa i den jämna och dramatiska finländska häcksommar­en med personliga rekordtide­n 13,11. Hurske lyckades i EM 2016 ta sig till semifinal och målet lär vara att förbättra 21:a platsen där.

Annimari Korte, 100 m häck

30-åriga Kortes väg till EM är unik. I många års tid tampades hon med hälsoprobl­em och hennes comeback började som ett litet skämt. Men FC Barcelona-löparen har mot alla odds hittat jätteforme­n och enligt henne själv och tränaren Rafa Blanquer ska 13-sekundersg­ränsen bara vara en etapp mot riktigt snabba tider.

Viivi Lehikoinen, 400 m häck

Häcklöftet Lehikoinen löpte exakt EM-gränsen (57,70) i U20-VM i Tammerfors och i FM tog hon guld med 57,26 – hennes alla tiders nästbästa lopp. Formen tycks finnas och 18-åringen får resa till EM utan press.

Janica Rauma, 3 000 m hinder

Ingen Sandra Eriksson, ingen Camilla Richardsso­n, men ändå en finländsk blåvit hinderdam i EM. 32-åriga Janica Rauma knep i juli sju sekunder från sitt sju år gamla personbäst­a och får bära de blåvita färgerna i EM.

Ella Junnila, höjd

En av friidrotts­sommarens kometer är Ella Junnila. 19-åringen har förbättrat sitt rekord med nio centimeter upp till 192 och hon är bara en centimeter från Linda Sandbloms finska rekord. Ett verkligt framtidsna­mn med friidrotts­gener: Junnilas mamma är Ringa Ropo, finsk rekorddam i längdhopp (685).

Wilma Murto, stav

Det kändes länge som att Murto stannat på höjder långt under 450. Men i Kalevaspel­en vände trenden och Murto tog sitt första FM-guld på höjden 460. Trots att hon bara är 20 år gammal har hon varit i allmänhete­ns fokus redan länge, tack vare det sensatione­lla juniorvärl­dsrekordet 2016. Läge att komma ihåg att hennes karriär knappt börjat.

Minna Nikkanen, stav

Den elvafaldig­a finska mästaren har inte funnit toppformen i sommar. Senast hon klarat en höjd över 450 var i det stentuffa OS-kvalet i Rio där hon blev utslagen med 455 i protokolle­t. Nikkanen var liksom Murto i EM-final för två år sedan. Murto kom sjua, Nikkanen nia.

Kristiina Mäkelä, tresteg

Ett glödhett namn i medaljspek­ulationern­a tack vare en hiskeligt hård serie i FM-finalen. Hennes fem sista hopp mätte över 14 meter och hon förbättrad­e sitt personliga rekord till 14,31, åtta centimeter ifrån Heli Koivula-Krugers nationsrek­ord. I Amsterdam krävdes 14,47 till medalj.

Senja Mäkitörmä, kula

24-åringen har stått för en imponerand­e rekordförb­ättring. För exakt två år sedan stötte hon nytt rekord i junior-FM (14,18) och sedan dess har hon förbättrat rekordet med 2,78 meter. En finalplats är inte en omöjlighet.

Salla Sipponen, diskus

Den inhemska statistike­ttan måste känna sig något tudelad. Senast hon tävlade blev det nytt personbäst­a på 58,36. I Kalevaspel­en blev det en kapital djupdyknin­g då hennes längs- ta kast med nöd och näppe nådde 50-meterslinj­en.

Sanna Kämäräinen, diskus

Kämäräinen­s story hör till de mer hjärtvärma­nde. Katastrofa­la skadeprobl­em höll henne länge borta men hon slutade aldrig tro. Hennes ihärdiga jobb belönades då hon nådde EM-gränsen och snart får hon uppleva stortävlin­gsatmosfär­en igen.

Helena Leveelahti, diskus

Leveelahti blev hemmapubli­kens favorit i U20-VM i Tammerfors där hon stod för en kanoninsat­s i finalen och tog silver. Lär vara mest en värdefull läroresa för 18-åringen som inte nått samma längder efter silverkast­et. Elisa Neuvonen, 20 km gång Neuvonen vann FM-guld i juni och är med sin säsongsbäs­ta tid på drygt 1.38 cirka tio-femton minuter från den absoluta Europatopp­en.

Tiia Kuikka, 50 km gång

23-åriga Kuikka får vara med och skriva ett stycke historia då damerna för första gången tävlar på 50 kilometer. Skillnader­na lär bli rätt stora på den exotiska sträckan men det är värt att notera att Kuikka är tia i Europarank­ningen – 19 minuter bakom ettan Julia Takacs.

Jenni Kangas, spjut

Kangas muntrade upp finländska publiken genom att vara EM-nia i Amsterdam. Hon har nått 60 meter men i år är hennes längsta notering 59,33. Ett finalhopp om hon lyckas nå samma nivå som i säsongspre­miären i maj.

Krista Tervo, slägga

20-åriga Krista Tervo har krossat juniorreko­rd efter juniorreko­rd i sommar. Hennes 69,42 är bara 21 centimeter från nationsrek­ordet som Mia Strömmer kastade då Tervo var tre år gammal. Att nå 70-metersgrän­sen som första finländare är något Tervo säkert är hungrig på

Inga Linna, slägga

13 tävlingar och alla resultat inom 4,22 meter. Inga Linna hör också till de jämnare presterarn­a i Finlands trupp och med säsongsbäs­tat 68,79 som senaste resultat anmäler hon sig också till jakten på 70-meterssträ­cket.

Maria Huntington, sjukamp

En byråkratis­k miss var nära att spoliera Huntington­s EM-resa men slutet gott, allting gott. Efter två misslyckad­e sjukamper stod 21-åringen för 5858 poäng och hon gjorde fyra rekordnote­ringar på köpet.

Friidrotts-EM i Berlin den 6-12 augusti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? ■
”Aku” Partanen är en potentiell medaljkand­idat på 50 km gång.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ■ ”Aku” Partanen är en potentiell medaljkand­idat på 50 km gång.
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DPA / PAUL ZINKEN ??
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / DPA / PAUL ZINKEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Ska Nooralotta Neziri ta sig till sin första stortävlin­gsfinal på 100 m häck?
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Ska Nooralotta Neziri ta sig till sin första stortävlin­gsfinal på 100 m häck?
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? Mångas blickar är på spjutlöfte­t Oliver Helander.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI Mångas blickar är på spjutlöfte­t Oliver Helander.
 ?? SAUKKOMAA
MINNA RAITAVUO
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? 19-åriga Ella Junnila är ett intressant framtidsna­mn i höjd.
SAUKKOMAA MINNA RAITAVUO FOTO: LEHTIKUVA/ 19-åriga Ella Junnila är ett intressant framtidsna­mn i höjd.
 ??  ?? Släggveter­anden David Söderberg gör sitt 14:e stortävlin­gsdeltagan­de.
Släggveter­anden David Söderberg gör sitt 14:e stortävlin­gsdeltagan­de.
 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Kristiina Mäkelä jagar nationsrek­ord
■ – och varför inte medalj – i Berlin i tresteg.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Kristiina Mäkelä jagar nationsrek­ord ■ – och varför inte medalj – i Berlin i tresteg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland