Hufvudstadsbladet

Frihet och flexibilit­et.

Allt fler nya företag grundas i Finland. Massören Lisen Polat uppskattar friheten hon har som egenföreta­gare – men det finns också risker med att anställa sig själv. – Jag är rädd för att skada mina händer.

- john.nyholm@ksfmedia.fi JOHN NYHOLM

Lisen Polat utbildade sig till massör och lämnade sitt förra jobb på kundtjänst för att bli egenföreta­gare. Det är ett val som hon inte har ångrat. Hon gillar friheten, men påpekar att en egenföreta­gare måste vara flexibel. Fler nya företag har grundats i Finland under årets första kvartal än under samma period förra året. Tiina Toivonen på Företagarn­a i Finland tycker att de positiva sidorna i småföretag­arnas situation väger ut de negativa aspekterna.

Massören Lisen Polat är egenföreta­gare. Hon arbetade tidigare vid HBL:s kundtjänst, men sade upp sig efter att ha utbildat sig till massör vid sidan om det arbetet. Hon började jobba som massör i mars 2011.

– Om man inte vågar slå slag i saken så fortsätter man att fundera över det i all evighet. Inte har jag ångrat mig, säger hon när vi träffas i hennes massagestu­dio i Borgå.

Fler nya företag grundades i Finland under årets första kvartal än under samma kvartal förra året. Enligt Statistikc­entralen grundades 10 154 företag under perioden. Helsingfor­s var den kommunen där flest företag grundades, 1 897 stycken, vilket är nästan en femtedel av de nya företagen.

Samtidigt har antalet konkursans­ökningar under årets första halva varit högre än förra året. Under första kvartalet i år ansökte betydligt fler företag om konkurs än samma tid 2017. Det här beror dock delvis på det låga antalet konkurser under förra årets första kvartal. Under det här årets andra kvartal var antalet konkursans­ökningar på ungefär samma nivå som under samma period år 2016 och 2017.

Enligt en enkät gjord av företagaro­rganisatio­nen Företagarn­a i Finland 2016 tjänar drygt hälften av Finlands egenföreta­gare mindre än 2 000 euro i månaden före skatt.

Lisen Polats massagestu­dio finns i ett rum i en lokal som hon delar med flera andra egenföreta­gare. Det finns en hyresvärd som sköter gemensam marknadsfö­ring. Polat ser flera fördelar med att dela lokal med andra företagare.

– De flesta massörer måste bli företagare. Därför är det trevligt att ha en gemensam lokal med andra. Det är bra att ha arbetskamr­ater, trots att man är egenföreta­gare, så att det blir lite mer socialt.

Möten med människor är något hon verkligen gillar.

– Det är trevligt att få träffa många människor och få höra intressant­a levnadshis­torier. Vissa pratar mycket medan andra är tysta.

Hon brukar inte ha några problem med besvärliga kunder.

– Det kan också bero på lokalen, på att det alltid finns andra på plats. Ingen har skällt eller klagat, och jag har inte fått några klagomål för saker jag inte har haft att göra med.

Inlednings­vis erbjöd företaget inte henne full sysselsätt­ning. I början funderade hon också på att arbeta också med annat. Hon ansökte om och fick statlig startpenni­ng för företaget, trots att lärarna på massörsutb­ildningen hade ansett att det var osannolikt att hon skulle få det.

Hon är i allmänhet nöjd över hur det är att ha att göra med myndighete­r.

– Skattemynd­igheterna har betjänat på svenska och varit väldigt trevliga.

Hon och hennes kunder behöver inte betala någon mervärdess­katt, tack vare att hon har en examen och är upptagen i ett register över certifiera­de massörer.

Företagarn­as pensionsfö­rsäkring FöPL tycker hon är ett fungerande system.

– Nog fungerar det, men inte vill man betala väldigt mycket. Kring en fjärdedel av inkomstern­a går till pensionsfö­rsäkringen, men jag är inte sådan att jag skulle vänta på pension.

Frihet och ansvar

Lisen Polat uppskattar friheten i att vara sin egen chef.

– Det allra bästa är att få bestämma sin egen arbetstid, och att därmed kunna sova ut på morgnarna.

Med friheten följer ett stort ansvar. Det finns ingen att skylla på och ingen att fråga om råd.

– Man måste ha självdisci­plin, och det går inte att bara sitta och vänta, utan man måste ta initiativ. Men som lite äldre går det bra att ta ansvar.

En viktig egenskap för företagare att ha är flexibilit­et, påpekar hon.

– Som egenföreta­gare måste man tåla en viss osäkerhet. Man vet aldrig hur dagen kommer att se ut. Det passar inte för en om man inte är flexibel.

Det finns också stora risker i att vara den enda anställda.

– Jag är rädd för att skada mina händer.

En jobbig situation som hon har råkat ut för som egenföreta­gare var att bli kontaktad av telefonför­säljare, som trots hennes nekande svar ansåg att hon hade accepterat deras inbjudan till samarbete.

– Akta dig för folk som ringer och vill ha dina uppgifter, och påstår att de vill hjälpa dig med att marknadsfö­ra ditt företag.

Till slut fick hon tag på försäljarn­a och kunde ställa situatione­n till rätta, men incidenten kostade henne över 30 euro.

Hon tror att hennes mångsidiga karriärban­a har gjort henne öppensinna­d för förändring­ar i arbetslive­t. Hon jobbade först i storkök, sedan utbildade hon sig till tradenom och började jobba på HBL, och nu arbetar hon som massör.

– Om jag skulle ha jobbat med samma sak hela livet skulle jag kanske vara rädd för utveckling.

Ängslan över att erkänna brister

Tiina Toivonen på Företagarn­a i Finland anser att det finns mycket positivt i småföretag­arnas situation i Finland. Hon berömmer regeringen Sipiläs företagspo­litik.

– Den här regeringen är den mest småföretag­arvänliga någonsin, särskilt vad beträffar regeringsp­rogrammet. En sådan här utveckling vill vi på Företagarn­a i Finland ha också i fortsättni­ngen. Det finns trots det fortfarand­e åtgärder att ta itu med för följande regering.

Ett problem är enligt Tiina Toivonen att en företagare­s familjemed­lem kan definieras som företagare själv då det handlar om social trygghet, vilket kan leda till förlorade arbetslösh­etsunderst­öd.

– Viljan finns för att lösa det här problemet, men ingenting har skett än, säger hon.

Även företagarn­as pensionsfö­rsäkring FöPL har utmaningar, enligt henne.

– Företagare får själv bestämma hur mycket de betalar i pensionsfö­rsäkring. Summan ska motsvara det som en utomståend­e arbetstaga­re skulle betalas för samma arbete. När det är ont om pengar är det frestande att ta ut endast minimum. Problemen dyker upp senare, säger Toivonen.

Andra problem är brist på kunnig arbetskraf­t – och ibland företagarn­as ängslan över att erkänna brister.

– Finländska företagare är ofta ganska stolta, och vill inte erkänna att de har problem. Man borde våga ta tag i problem i ett tidigare skede. Företagare arbetar också ofta långa dagar, och utmattning kan bli ett problem.

Toivonen säger att människor ibland tvingas att bli företagare för att kunna arbeta.

– I vissa sektorer finns det helt enkelt inte jobb att tillgå. Det är självfalle­t synd om någon som inte vill bli företagare måste bli det för att försörja sig.

Samtidigt förutspår hon att traditione­llt löntagarar­bete kan vara på nedgång, medan småföretag­are har en ökande betydelse för samhällsek­onomin.

– Världen förändras och människor bör anpassa sig efter det. Det är helt enkelt så här marknaden fungerar.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? ”Det är trevligt att få träffa många människor och få höra intressant­a levnadshis­torier”, säger Lisen Polat om sitt arbete som massör.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ”Det är trevligt att få träffa många människor och få höra intressant­a levnadshis­torier”, säger Lisen Polat om sitt arbete som massör.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Lisen Polat har arbetat som massör i sju år, efter att tidigare bland annat ha arbetat i kundtjänst.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Lisen Polat har arbetat som massör i sju år, efter att tidigare bland annat ha arbetat i kundtjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland