Hufvudstadsbladet

Så var det att sova mellan kyldiskarn­a

En kund som klagade på hettan fick en köpman i Helsingfor­s att tänka om sitt servicekon­cept. Natten mellan lördag och söndag bjöd K-supermarke­t i Norra Haga in sina kunder att sova över på butiksgolv­et i kyldiskarn­as svalka.

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Då kyldiskarn­a surrade på blev natten åtminstone inte för het för de kunder som i helgen bestämde sig för att övernatta i sin närbutik i Norra Haga.

Det var en kunds kommentar om hettan som fick köpman Marika Lindfors att öppna dörrarna för nattgäster.

Köpmannen Marika Lindfors säger att det var den långvariga hettan som fick butiken att öppna dörrarna för ett hundratal nattgäster.

– Ganska många har klagat på att det är hett och då började vi fundera: varför skulle vi inte kunna ordna något sådant här? Det började egentligen från en kunds kommentar.

På lördagskvä­llen var Lindfors förväntans­full inför det nattliga jippot.

– Tydligen har ingen annan gjort det här förut, vi förväntar oss en exceptione­ll och kul natt. Få se hur många som kommer att sova och hur många som babblar med sina grannar hela natten igenom, säger Lindfors i början av lördagskvä­llen.

När HBL besöker matbutiken efter halv nio på söndagsmor­gonen har de flesta nattgäster redan gått hem. Marjo Marin, Michel Marin och Maya Virta från Lassashar precis packat ihop sina saker och är på väg ut.

– Det var jätterolig­t, men lite för kallt här bredvid kyldiskarn­a. Först var jag också lite rädd för att jag skulle gå i sömnen eller vakna på natten och undra var jag är, säger Maya Virta.

Michel Marin är inte av samma åsikt.

– Visst var det ganska kallt, men nog fick man bättre sovet här än hemma.

Till deras tur ordnade matbutiken en utlottning där alla tre vann var sin sovsäck.

– Det var bra eftersom vi inte hade tagit tillräckli­gt med varmt med oss, säger Marja Marin.

Hon säger att det var välkommet att butiken öppnade sina dörrar för dem som ville sova över.

– Hemma har vi gått av och an i nedre och övre våningen för att hitta det svalaste stället att sova på. Det hjälper ju inte heller med korsdrag då det är lika hett ute, säger Marja Marin.

”Skrev historia”

Köpmannen Marika Lindfors säger att responsen av nattgäster­na varit uteslutand­e positiv. Det har varit en spännande och annorlunda natt med annorlunda ljud än hemma.

Visst var det ganska kallt, men nog fick man bättre sovet här än hemma. Michel Marin

– Något slags historia har vi väl också skrivit. Många internatio­nella medier, till exempel Euronews, Daily Mail och Fox News, har noterat vårt tilltag, säger Lindfors.

Hon vet ännu inte om hon kommer att arrangera ett likadant jippo någon gång i framtiden.

– Nästa gång skulle vi åtminstone vara bättre förberedda än nu. Det är ganska många tillstånd som man måste få i skick för att ordna sådant här.

– Men jag ska åtminstone sova lite innan jag tänker mer på det, säger Lindfors som med sina kolleger vakat hela natten och hållit ett öga på de sovande gästerna.

Butiken har rådfrågat eller bett om tillstånd av såväl polisen, livsmedels­verket som räddningsv­erket. Livsmedlen fick stå på sina vanliga platser över natten.

– Egentligen är det ju inte alls exceptione­llt att vi har människor här i butiken, det har vi ju varje dag. Ju fler människor, desto bättre, säger Lindfors.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Natten mellan lördag och söndag hade snabbköpet­s kunder i Norra Haga chansen att sova över i butiken.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Natten mellan lördag och söndag hade snabbköpet­s kunder i Norra Haga chansen att sova över i butiken.
 ?? FOTO: HBL ?? Maya Virta, Michel Marin och Marja Marin gillade att sova på matbutiken­s golv.
FOTO: HBL Maya Virta, Michel Marin och Marja Marin gillade att sova på matbutiken­s golv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland