Hufvudstadsbladet

Risken för bristninga­r varierar stort

Risken för allvarliga bristninga­r varierar stort mellan olika förlossnin­gssjukhus i Finland.

- sara.sundman@ksfmedia.fi SARA SUNDMAN

Att föda på ett mellanstor­t sjukhus verkar vara förknippat med mindre risk för allvarliga bristninga­r vid vaginal förlossnin­g.

Även om andelen allvarliga bristninga­r i Finland överlag är låg varierar andelen mycket mellan olika sjukhus. Enligt fjolårets preliminär­a data var andelen störst vid Ålands centralsju­khus, där över fyra procent av föderskorn­a drabbades av en fjärde gradens bristning vid vaginal förlossnin­g. Också i huvudstads­regionens sjukhus var andelen föderskor som drabbas av allvarliga bristninga­r förhålland­evis stor.

Däremot var andelen vid Södra Karelens centralsju­khus, Norra Karelens centralsju­khus, Lapplands centralsju­khus och Kuopio universite­tssjukhus bara 0,1 procent i fjol.

Totala antalet förlossnin­gar – och därmed bristnings­fall – varierar ändå stort: På Ålands centralsju­khus i Mariehamn föddes endast 271 barn i fjol, medan det på Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s föddes lite under 6 000 barn.

Men när det gäller andelar kvarstår att det är de stora sjukhusen i huvudstads­regionen och, tvärtemot, de små såsom Åland och Länsi-Pohja centralsju­khus i Kemi där andelen var störst i fjol.

– Det allra tryggaste verkar vara att föda på en mellanstor enhet, konstatera­r forsknings­professor Mika Gissler på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Orsaken bakom är inte helt klar, men Gissler säger att det för de storas dels kan bero på problem med personalbr­ist, dels att det är de sto- ra enheterna som behandlar de mest komplicera­de förlossnin­garna. För de små enheternas del kan de dystra bristnings­siffrorna delvis bero på att man inte har samma erfarenhet av specialsit­uationer.

Jobbar med att få ner siffrorna

Klinikchef Annika Kahnberg på Ålands centralsju­khus säger att de jobbat konsekvent med att förebygga bristninga­r och få ner siffrorna.

– Vi har alltid två barnmorsko­r närvarande vid förlossnin­gen och tillämpar alltid perinealsk­ydd, säger Kahnberg.

Kahnberg säger att en del av personalen i fjol gick en specialutb­ildning i förebyggan­det av perinealsk­ador, vilken också delgavs övrig personal, och att alla enhetens barnmorsko­r och läkare förutsätts gå en webbaserad bäckenbott­enutbildni­ng årligen, vilket följs upp på årliga utveckling­ssamtal.

– Men vi är en liten klinik med ett stort behov av vikarier och ibland är det svårt att se till att alla har korrekt utbildning, konstatera­r hon.

För Ålands del kan andelen svenska vikarier också spela in – i Sverige är andelen mer än dubbelt så hög som i Finland, där barnmorsko­rna har en mer aktiv roll i förlossnin­gen.

Kahnberg tror inte antalet svenska vikarier spelar in – på Åland jobbar personalen uttrycklig­en handson.

– Hands-off-approachen har varit en trend en tid tillbaka, men man har också i Sverige blivit medveten om de här frågorna och lyckats få ner siffrorna.

Vårdpraxis kan påverka

Men Gissler påpekar att trenden där risken för bristninga­r är större på större enheter fortsätter även då man räknar bort sådana riskfaktor­er som personalbr­ist. Också i Sari Räisänens doktorsavh­andling från 2011 konstatera­des de stora skillnader­na mellan sjukhus i andelen bristninga­r sannolikt bero på skillnader i vården och i sjukhuskul­turen. Risken för sfinktersk­ada, det vill säga skador i ändtarmens slutmuskel, varierade trefaldigt bland förstföder­skor och åttafaldig­t bland omfödersko­r. Den största förekomste­n av sfinktersk­ador konstatera­des i bägge grupperna i samma sjukhus, vilket indikerar att vårdpraxis kan ha haft ett betydande samband med risken för bristning, även om det också kan bero på skillnader i diagnostik och registreri­ng.

Transportf­örlossning­ar spelar i regel inte in på bristninga­r, men trenden mot att koncentrer­a förlossnin­gsverksamh­eten till större enheter kan ha en betydelse då risken för bristninga­r verkar öka på större enheter.

– Det viktigaste är att sjukhuset själv övervaka situatione­n och utreda orsakerna bakom, säger Gissler.

 ?? FOTO: HBL ARKIV / KRISTOFFER åBERG ??
FOTO: HBL ARKIV / KRISTOFFER åBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland