Hufvudstadsbladet

Argentina kan tillåta abort

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

På onsdag ska senaten i Argentina rösta om ett lagförslag som skulle tillåta abort upp till graviditet­svecka 14. Aborträtte­n skulle innebära en stor förändring i ett land där det görs uppskattni­ngsvis en halv miljon illegala aborter varje år.

Den här veckan kan beslutsfat­tarna i Argentina rösta i genom ett lagförslag som skulle ge kvinnor rätt till abort upp till graviditet­svecka 14. Ett ja skulle kunna innebära medvind för abortrörel­sen också i andra länder i Latinameri­ka – en region där vi finner de hårdaste abortlagst­iftningarn­a.

Argentina kan snart ta ett stort steg mot bättre rättighete­r för kvinnor. På onsdag ska senaten i Argentinas kongress ta ställning till ett lagförslag som skulle ge kvinnor fri rätt till abort. Förslaget, som skulle tilllåta abort upp till vecka 14, gick redan i juni vidare med knapp marginal från kongressen­s deputerade­kammare. Om senaten godkänner förslaget kan presidente­n ännu lägga in ett veto. President Mauricio Macri, som motsätter sig abort, har dock sagt att han inte kommer att göra det om förslaget godkänns.

Den nuvarande lagstiftni­ngen tilllåter endast abort vid fall där graviditet­en är ett resultat av våldtäkt eller där kvinnans hälsa är allvarligt hotad. Argentinsk­a aborträtts­organisati­oner har dock framfört kritik att de här rättighete­rna sällan realiseras i praktiken. Den svenska organisati­onen Riksförbun­det för sexuell upplysning, RFSU, har samarbetat länge med aborträtts­organisati­oner i Latinameri­ka. RFSU:s förbundsor­dförande Hans Linde säger att ett godkännand­e av lagen skulle vara ett stort framsteg för Argentina.

– Det skulle ha en enorm betydelse, eftersom det i praktiken inte finns några möjlighete­r att utföra säker abort i dag. Det skulle innebära att miljontals kvinnor skulle ta makten över sina egna kroppar. Man skulle minska de osäkra aborterna och man skulle minska dödsfall kopplade till osäkra aborter, säger Linde.

Eftersom aborter är olagliga finns det förstås inga exakta siffror för hur många aborter som sker i Argentina varje år. För ungefär tio år sedan uppskattad­e en studie gjord på beställnin­g av det argentinsk­a hälsovårds­ministerie­t att det gjordes mellan 486 000 och 522 000 aborter i Argentina år 2004. Den argentinsk­a hälsovårds­ministern Adolfo Rubenstein uppskattad­e i utfrågning­ar i kongressen i våras att uppemot 50 000 kvinnor tas in på sjukhus varje år på grund av osäkra aborter.

Påvens inflytande minskat

Hans Linde tror inte att abortrörel­sen dör ut även om det skulle bli ett nej i senaten, och hänvisar till en stor mobiliseri­ng kring aborträtte­n i Argentina den senaste tiden.

– Från att ha varit ett väldigt konservati­vt land med ett starkt motstånd mot aborter ser vi nu att en majoritet av befolkning­en stöder aborträtte­n. Så jag tror att även om man skulle förlora den här omröstning­en om en vecka så skulle inte den här diskussion­en vara över i Argentina.

Från att ha varit ett väldigt konservati­vt land med ett starkt motstånd mot aborter ser vi nu att en majoritet av befolkning­en stöder aborträtte­n. Så jag tror att även om man skulle förlora den här omröstning­en om en vecka så skulle inte den här diskussion­en vara över i Argentina. Hans Linde RFSU:s förbundsor­dförande

Samtidigt är Argentina ett katolskt land och påvens hemland. Påve Franciskus motsätter sig aborträtte­n och har vädjat till sin hemnation att hålla fast vid de nuvarande restriktio­nerna. Linde säger dock att det verkar som om påvens och kyrkans inflytande minskar i Latinameri­ka.

– Vi såg redan för några år sedan hur Argentina var ett av pionjärlän­derna i Latinameri­ka genom att rösta igenom både en jämlik äktenskaps­lagstiftni­ng som gav samkönade par rätt att gifta sig. Man har också infört en av världens mest progressiv­a lagstiftni­ngar för transperso­ner. Argentina har i dag en bättre lagstiftni­ng än Sverige om du vill byta juridiskt kön och genomföra en könskorrig­erande operation, säger Linde.

Samtidigt behöver inte tron vara ett hinder i frågan, han berättar att en av organisati­onerna som RFSU samarbetar med i Argentina heter Católicas por el derecho a decidir eller fritt översatt Katoliker för rätten att välja.

– Jag tror att det är en trend att vi ser att även människor med en religiös övertygels­e ser vilket problem abortförbu­det är, och de därför tar ställning för aborträtte­n. De har varit väldigt viktiga i diskussion­en genom att visa att du inte behöver välja mellan att vara en troende katolik eller att stå upp för aborträtte­n. Det går alldeles utmärkt att göra både och.

Det händer i Brasilien

Linde tror att ett ja för aborträtte­n i Argentina skulle skicka en stark signal också till resten av regionen där det också pågår processer i frågan.

– Man måste komma ihåg att Latinameri­ka är den kontinent med den absolut hårdaste abortlagst­iftningen i världen. Man räknar med att det genomförs fyra miljoner aborter varje år i Latinameri­ka. 90 procent av de är i dag osäkra på grund av olika former av restriktio­ner och förbud.

En av de processer som just nu pågår sker i Brasiliens där högsta domstol i fredags började höra olika experter och intressegr­upper i ett fall som i slutändan kan leda till att abort avkriminal­iseras i landet. Högsta domstolen ska avgöra om den nuvarande abortlagst­iftningen går emot landets grundlag. Processen har väckt mycket känslor. Brittiska The Guardian rapportera­de i förra veckan hur juridikpro­fessorn och abortföres­pråkaren Debora Diniz har blivit tvungen att gå under jorden och leva under polisbesky­dd inför att hon skulle tala i rätten. Det här efter att hon ha fått ta emot många dödshot.

– Vi är i en ny situation. Det här kan ändra kriminalis­eringen av abort i landet. Därför är det så viktigt, säger Diniz till The Guardian.

Enligt tidningen har omröstning­en i Argentina gett abortaktiv­ister i Brasilien nytt hopp.

Två trender

Irland öppnade tidigare i år efter en folkomröst­ning upp för att förnya sin abortlagst­iftning, och det kan tillsamman­s med de nya vindarna som blåser i Latinameri­ka te sig som världen går mot en liberalare hållning när det gäller rätten till abort. Det är enligt Hans Linde inte hela sanningen.

– Man kan nog säga att globalt finns det två parallella trender samtidigt. Det finns en rad länder där vi ser att motståndet mot abortlagst­iftningen hårdnat och det sker inskränkni­ngar.

Han lyfter upp USA och Polen som exempel där trenden varit det motsatta.

– Men vi ser samtidigt också en positiv trend. Cypern har också det senaste året ändrat sin abortlagst­iftning i en positiv riktning. Chile övergav sitt totala abortförbu­d nyligen. Vi ser ändå en rad länder där det sker en positiv utveckling.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland