Hufvudstadsbladet

Maduro anklagar Colombia för ”attack”

Venezuelas president Nicolás Maduro anklagar Colombia för att ligga bakom den attack som han säger riktades mot honom. En hittills okänd rebellgrup­p tar på sig dådet men USA öppnar för att regimen själv har iscensatt händelsen.

- TT-AFP-REUTERS

Maduro uttalade sig strax efter att explosione­r hörts i närheten av honom, vilka enligt honom själv kom från flera drönare som bestyckats med sprängladd­ningar. Det hela inträffade under en tv-sänd militär ceremoni i Caracas på lördagen.

Tv-sändningen från statstelev­isionen visar hur en knall avbryter Maduros tal och livvakter med skottsäkra sköldar springer fram för att täcka presidente­n och hans fru innan sändningen bryts. På översiktsb­ilder ser man hur soldater i nationalga­rdet flyr när de hör smällen. Inga drönare syns på tv-bilderna.

– Det var en attack för att döda mig, de försökte mörda mig i dag, säger Maduro i en tv-sändning.

Han pekar ut Colombias president Juan Manuel Santos som ansvarig för ”attacken”, något som Colombia snabbt dementerat och kalllat anklagelse­rna ”absurda”.

USA:s nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton förnekar all inblandnin­g i något attentat mot Maduro.

– Jag kan entydigt säga att det finns ingen som helst inblandnin­g från USA:s regering i detta, säger han i en tv-intervju i Fox News Sunday.

Han säger också att den venezuelan­ska regeringen själv kan ha iscensatt händelsen.

En anonym polis säger till nyhetsbyrå­n AFP att drönarna kan ha släppts från en lägenhet i närheten som senare brandskada­des. Men brandmän på platsen säger att det rör sig om en gasbehålla­re som exploderat.

Senare på lördagen tog en hittills okänd rebellgrup­p på sig attentatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland