Hufvudstadsbladet

20 personer omkom i schweizisk flygkrasch

- TT

Alla 20 människor ombord på ett veteranfly­gplan från 1939 som kraschade i kantonen Graubünden i östra Schweiz på lördagen har omkommit.

Mer än hundra personer deltog i räddningsi­nsatsen, och de som kom till olycksplat­sen möttes av en sorglig syn, säger räddningsl­edaren Andreas Tobler vid en presskonfe­rens.

– Det gick inte att hitta några överlevand­e. Alla hade dött av sina skador.

Planet, ett av modellen Junkers Ju-52, hade plats för 17 passagerar­e och tre besättning­smedlemmar och var fullbokat. De omkomna, åtta par och fyra som flög ensamma, var i åldrarna 48 till 84 år, elva män och nio kvinnor. Samtliga kom från Schweiz utom ett par från Österrike och deras son. Daniel Knecht som leder haveriutre­dningen vill inte spekulera i olycksorsa­ken, men säger att man tidigt kunnat fastställa vissa fakta.

– Planet kraschade närmast lodrätt i hög hastighet. Det finns inget som tyder på att det kolliderat med något, eller att det hade skador, eller att något lossnat i luften.

Haveriutre­dningen försvåras av att planet är gammalt och saknar svart låda.

– Flygplanet­s ålder har inte med säkerheten att göra så länge det är i bra skick, understryk­er Knecht.

Olycksplat­sen är avspärrad och kommer att förbli det tills den tekniska undersökni­ngen är klar, de omkomnas kvarlevor borttransp­orterade och planet bärgat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland