Hufvudstadsbladet

Hatprat mot arbetslösa legitimera­s

- VIKTOR KOCK Ordförande, Finlands Svenska Socialdemo­krater

aKtiveRing­smodellen Under en diskussion i riksdagen i oktober 2016 tog en enhällig riksdag avstånd från hattal och diskrimine­ring. Det var ett viktigt ställnings­tagande som tyvärr inte tycks omfatta en stor grupp finländare, de arbetslösa. Genom såväl ord som handling gör den sittande regeringen allt för att få arbetslösa att framstå som lata parasiter som har sig själv att skylla.

I ett tvådelat inslag för YLE träffade riksdagsle­damot Susanna Koski (Saml.) den arbetslösa Anna-Maija Tikkanen för att diskutera situatione­n för arbetslösa och personer med nedsatt arbetsförm­åga. Anna-Maijas vädjan om hjälp avvisades av Koski med att många klarar sig bra på utkomststö­d och att alla har sina begränsnin­gar. Inslaget väckte starka reaktioner, men egentligen satte Koski bara ord på den arbetsmark­nadspoliti­k som regeringen för.

I januari införde regeringen den så kallade aktivering­smodellen som förutsätte­r att arbetslösa under tre månader arbetar minst 18 timmar för att få behålla fullt arbetslösh­etsunderst­öd. TE-byråerna hade ingen möjlighet att erbjuda den alternativ­a, sysselsätt­ningsfrämj­ande verksamhet­en i den omfattning som hade behövts. Det ledde till att drygt hälften av de arbetslösa i Finland fick nedsatt arbetslösh­etsunderst­öd efter den första granskning­sperioden.

Inför riksdagens sommaruppe­håll sände regeringen ett förslag till ”aktivering­smodell två” för utlåtande. Med den vill man införa ett strikt rapporteri­ngstvång om självständ­ig jobbsöknin­g, ifall den arbetssöka­nde inte lyckas uppfylla kraven mister hen på sikt helt rätten till arbetslösh­etsunderst­öd. Att förslaget sändes för utlåtande inför sommaruppe­hållet är inte någon tillfällig­het. Man vill på så sätt undvika kritik av modellen.

I stället för att komplicera arbetssöka­ndes vardag borde regeringen se till att de 250 000 som saknar jobb ges

Att förslaget sändes för utlåtande inför sommaruppe­hållet är inte någon tillfällig­het. Man vill på så sätt undvika kritik av modellen.

det stöd och den personliga service de behöver för att lyckas ta sig tillbaka in på arbetsmark­naden. Nedskärnin­gar i arbetslösh­etsskyddet med 200 miljoner euro i samband med införandet av nya komplicera­de system skapar inga nya jobb. Vi behöver mer jobb i Finland, inte mer byråkrati.

Legitimera­ndet av hatprat rimmar illa med det samstämmig­a ställnings­tagandet om att förbättra åsikts- och samtalskli­matet i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland