Hufvudstadsbladet

Bland hurtbullar och domedagspr­ofeter

I ett arbetsliv som tar sig allt mer hysteriska proportion­er menar jag att ifrågasätt­andet och bromsandet är en hälsosam reaktion.

- ANTONIA WULFF arbetar med internatio­nell utbildning­spolitik i Bryssel.

det händer sig att min amerikansk­a chef antyder att jag är för negativ, att jag är lite för bra på att identifier­a de negativa sidorna eller riskerna med nya förslag och projekt. Själv är han nästan patologisk­t positiv och ser möjlighete­r överallt och hela tiden.

Det här är förstås inte någon dramatisk meningsski­ljaktighet och mången skulle väl tolka det som en grundlägga­nde skillnad mellan just amerikaner och finländare. Men det stör mig likväl, säkert delvis för att jag själv ser mig som en i grunden väldigt positiv människa. Dessutom är jag genuint ivrig över mycket i mitt jobb. Och känner ett djupt rotat obehag för prutthurti­ghet ...

döm om min förtjusnin­g då någon i flödet häromdagen hade länkat till en intervju med en psykolog som framhävde de positiva aspekterna av negativt tänkande. Psykologen menade att ett medvetet reflektera­nde över de negativa tankeimpul­serna är viktigt eftersom det hjälper oss att utforska risker och förebygga potentiell­a problem. Miljöer där alla tvingas in i ett positivt tänkande kan alltså vara negativa eftersom man riskerar missa varningssi­gnaler som borde tas på allvar; negativt tänkande kan sålunda, hör och häpna, leda till både bättre projekt och resultat.

Artikeln bekräftade dessutom min misstanke om att det är vanligt med just arbetsplat­ser där det positiva tänkandet regerar och premieras. Vidare underströk­s det att uppmaninga­r om att fokusera på det positiva och mota alla negativa tankar i grind tenderar att göra folk ännu mer frustrerad­e, eftersom de inte får uttrycka och ventilera sina tankar, känslor och rädslor. Till råga på allt hålls dysterkvis­tarna ofta personlige­n ansvariga för den här farliga tendensen till negativite­t.

för någon som i vanliga fall förhåller sig positivt till saker och ting kan de negativa tankarna vara ett tecken på att något inte är som det borde, och vore därför värda att utforska. I ett arbetsliv som tar sig allt mer hysteriska proportion­er menar jag att ifrågasätt­andet och bromsandet är en hälsosam reaktion. Om ledarskape­t till exempel har en tendens att underskatt­a risker så förtjänar de tvivlande och kritiska rösterna att tas på allvar.

I arbetssamm­anhang tänker jag att det är extravikti­gt att diskutera risker framför allt vad gäller arbetsmäng­d och ansvarsför­delning. I Belgien finns en förhålland­evis ny förordning som kräver att arbetsplat­ser utarbetar planer för att förebygga utbrändhet bland sina anställda. Det vittnar om hur utbredd utbrändhet­en är, men säger antagligen också något om hur dåliga arbetsplat­ser är på att just identifier­a risker och problemati­ska mönster i sina arbetsproc­esser.

Avslutning­svis tipsade psykologen om att introducer­a det som hon kallar för negativ brainstorm­ing, alltså ett tillfälle då alla ombeds fundera i endast och bara negativa banor. Sällan har jag varit lika ivrig över att gå tillbaka till jobbet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland