Hufvudstadsbladet

Jallow simmade EM-brons

Det blev eufori och besvikelse för de finländ- ska simmarna i EM då Mimosa Jallow tog brons, men Matti Mattsson missade finalplats­en med några hundradela­r.

- VILLE BENGS

Den första finländska medaljen i EM i simning kom i går då Mimosa Jallow tog brons på 50 meter ryggsim. Den 24-åriga Jallow hade den tredjebäst­a tiden i försökshea­ten, semifinale­rna och formen fortsatte även i final.

– Finaltiden var inte otrolig, men som tur var kom jag trea. Det kändes som att starten var bättre i dag, då jag hade problem med de inledande dragen på lördag. I slutet tappade jag orken lite, men är nöjd över att jag kunde behålla tredjeplat­sen, säger den färska medaljören Jallow i Yles sändning.

Finalen var högklassig och tuff. Med Jallows tid, 27,70, skulle hon ha tagit silver i EM två år sedan och guld i EM fyra år sedan. Segern gick till brittiska Georgia Davies med tiden 27,23 och ryska Anastasiia Fesikova tog silver. Bronsmedal­jen var Jallows första individuel­la medalj, då hon hittills endast tagit brons i medleystaf­etten 2016.

– Det glädjer mig att jag lyckades hålla tankarna i styr och prestation­en hel. Man måste vara nöjd, då många av damerna i finalen måste tvinga fram loppet.

Jallows EM fortsätter i dag med 100 meter ryggsim, vilket betyder att det inte blir något större medaljkala­s – ännu.

– Detta måste nollas omedelbart då jag fortsätter tävla och har höga mål på den kommande sträckan.

Jallow tog sig till finalen genom att först sätta nytt nationsrek­ord, vilket samtidigt även var nordiskt rekord, i försökshea­tet med tiden 27,42. I semifinale­n hade Jallow den tredjebäst­a tiden.

Besviken Mattsson

På herrsidan tog sig Matti Mattsson vidare ur försökshea­ten på 200 meter bröstsim med den tionde bästa tiden, 2.11,44.

– Snäppet med tålamod och sänkt frekvens så går det nog bra. De sista 50 metrarna var nu ganska långsamma, kommentera­de Mattsson efter försökshea­tet till simförbund­et.

I semifinal simmade Mattsson mer lugnt och det såg ut att bära frukt – finländare­n kämpade om tredjeplat­sen i sitt heat ända till slut men kom till sist i mål som femma. Efter den andra semifinale­n kom det ödesdigra beskedet om att Mattssons tid var sju hundradela­r från en plats i EM-final.

– Jag vet inte vad jag ska säga, kommentera­r Mattsson efteråt i Yles sändning och fortsätter:

– Loppet var lyckat men slutresult­atet är ytterligar­e ett år av misslyckan­de. Detta var säsongens bästa prestation men det räcker inte. Med några hundradela­r skulle jag ha platsat bland de åtta bästa, men detta är resultatid­rott, säger den tydligt frustrerad­e Mattsson.

Totalt blev Mattsson nionde på herrarnas 200 meter bröstsim.

 ?? JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA / ?? ■Mimosa Jallow gjorde en ordentlig segergest då hon kom i mål som tredje på 50 meter ryggsim.
JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA / ■Mimosa Jallow gjorde en ordentlig segergest då hon kom i mål som tredje på 50 meter ryggsim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland