Hufvudstadsbladet

Backarna i Glasgow för tuffa för finländarn­a

Alla tre finländare avbröt under damernas landsvägsd­istans i cykel-EM.

- HBL

Landsvägst­ävlingen i cykel-EM i Glasgow uppskattad­es i förväg vara en tuff utmaning med mycket backar. Kombinatio­nen av backarna och den hårda farten huvudgrupp­en höll ända från start blev till slut de finländska damcyklist­ernas nedgång.

Utgångsläg­et inför loppet var klart för finländarn­as del. Laura Vainionpää och Antonia Gröndahl fungerade som assisteran­de åkare för kaptenen Lotta Lepistö. Deras uppgift var att hjälpa Lepistö hållas med i tävlingen och göra livet så enkelt som möjligt för toppåkaren.

Av trion var det Vainionpää som tvingades avbryta först, med över 100 kilometer kvar av loppet. Gröndahl och Lepistö hölls kvar i tävlingen, men med under 50 kilometer kvar började det se mycket segt ut för den finländska kaptenen. I detta skede hade Gröndahl redan avbrutit och Lepistö var den ensamma blåvita cyklisten på banan i Glasgow.

Trots att krafterna sinat kämpade Lepistö för att hållas med huvudgrupp­en, men ungefär 34 kilometer innan mål var det slutcyklat för hennes del. Ett ledsamt avslut för finländare­n som hade förutsättn­ingar för att kamma hem en placering bland de tio bästa cyklistern­a.

– Detta var ett resultat av flera dåliga saker. Andningen spelade inte, benen var dåliga och ingenting ville riktigt fungera. Stjärnorna var inte i linje, kommentera­r Lepistö till Yle Urheilu.

– Det skulle ha krävts en mycket bra dag för ett lyckat lopp. Rutten var nog för tuff åtminstone för dagen. Den må ha varit tuffare än rutten i de kommande världsmäst­erskapen.

EM-guldet gick till Italien efter ett dramatiskt avslut. Länge såg det ut att italienska Elisa Longo Borghini och nederländs­ka Anna van der Breggen skulle göra upp om segern på tu man hand, men med under två kilometer kvar tog huvudgrupp­en fast duon som dragit loss 20 kilometer före mål. Det blev en slutspurt på den 300 meter långa rakan före målet och där var det italienska överraskar­en Marta Bastianell­i som var snabbast.

Lepistös EM torde fortsätta på onsdag med tidskval, men efter det misslyckad­e landsvägsl­oppet är finländare­ns deltagande osäkert.

– Nu känns det lite ömt i halsen. Jag måste kolla i lugn och ro vilken känslan är i morgon, ifall jag på riktigt är sjuk eller frisk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Lotta Lepistö kämpade hårt på Glasgows gator, men var till slut tvungen■ att avbryta.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Lotta Lepistö kämpade hårt på Glasgows gator, men var till slut tvungen■ att avbryta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland