Hufvudstadsbladet

Att äta naturkakan och ha den kvar

- OTTO EKMAN

”Å ena sidan beundrar vi och slås av vördnad för naturen eftersom den i sin vilda frihet utgör en kontrast till våra inrutade liv i civilisati­onen. Å andra sidan drivs vi av en fantasi om att vi kan jämka ihop dessa två väldigt olika världar i ett slags anpassad harmoni vars främsta värde är vår egna personliga upplevelse.”

Min sommarläsn­ing har i år, liksom av sig själv, format sig kring ett specifikt tema: människans motsägelse­fulla förhålland­e till naturen.

Först ut var Morten Strøksnes Havsboken. Strøksnes, som intervjuad­es i HBL den 25 maj i år, har skrivit en bok som handlar om hans och hans kamrats jakt på en ishaj, ett jättelikt havsdjur med giftigt, oätligt kött som lever på ishavets botten utanför Norges kust. Den praktiska nyttan med företaget förblir ett frågetecke­n, medan de två männen riskerar livet på vådliga fiskeävent­yr och förströr sig själva med existentia­listiska funderinga­r om människans förhålland­e till havet.

Strøksnes skriver med avsmak om det meningslös­t destruktiv­a rovfisket av de norska haven på ett sätt som fått mig att sluta köpa norsk lax. Samtidigt vadar han själv genom ruttna koinälvor och åker ut i Lofotenbas­sängen i en tvivelakti­gt sjöduglig båt i något som närmast kan betecknas som en kamikazefä­rd, allt som en del av ett machobeton­at prestigepr­ojekt för att själv ta livet av en oätlig, hundratals år gammal haj.

Näst ut blev Lars Berges reportageb­ok Vargattack­en. Också här är temat motsägelse­fullheten i vårt naturförhå­llande. Å ena sidan beundrar vi och slås av vördnad för naturen eftersom den i sin vilda frihet utgör en kontrast till våra inrutade liv i civilisati­onen. Å andra sidan drivs vi av en fantasi om att vi kan jämka ihop dessa två väldigt olika världar i ett slags anpassad harmoni vars främsta värde är vår egna personliga upplevelse. Resultatet är djurparken: en slags artificiel­l natur där djuren går ”fria” i en miljö som på ytan påminner om deras egen. Men den är praktiskt förminskad och noga organisera­d så att djuren ska gå att observera som underhålln­ing samtidigt. Detta naturligtv­is på bekostnad av mer subtila aspekter av deras livskvalit­et.

Kolmårdens Safaripark var, då den anlades, ett exempel på spetsen i utveckling­en av den här sortens upplevelse­produkter. Upplevelse­n ”Närkontakt Varg” där besökare kunde köpa biljetter för att tillsamman­s med en skötare gå in i varghägnet och krafsa en flock halvtama vargar bakom öronen, blev parkens kronjuvel. Besökare inkluderad­e bland annat Zlatan, Mikael Persbrandt och Sveriges kung. Tills vargarna en dag, i en reaktion som trots flera bevis på motsatsen beskrevs som ”oväntad”, attackerad­e en av sina långvariga, erfarna och tillgivna skötare och rev henne i bitar.

Berge och Strøksnes ger båda olika men ändå lika beskrivnin­gar av människans självbedrä­geri, då hon tror sig kunna kontroller­a och systematis­era den vilda naturens egna processer enligt sina önskemål och behov. Vare sig det gäller att fiska slut globala fiskbestån­d medan man skryter om att ens egna hav är rena, eller att låsa in vilda rovdjur i trånga inhägnader och försöka bli deras kompis, är det frågan om samma försök att både äta kakan och ha den kvar.

Medan både Strøksnes och Berge ger sig tid för självrefle­ktion i sina respektive böcker utgör filmen Roar från 1981 en underhålla­nde kontrast. Regissören Noel Marshall använde inkomstern­a från sin succéfilm Exorcisten för att göra en film om sin egen familj, och deras bisarra hobby att samla på stora, halvtama kattdjur som de hade som husdjur. Marshall och hans fru Tippi Hedren, deras dotter skådespela­ren Melanie Griffith och parets två söner spelar i filmen som är filmad i parets hem i Kalifornie­n. Den använder en hafsigt påkommen historia om en afrikansk naturforsk­are som ursäkt för att visa hur ensemblen upprepade gånger brottas till marken av lekfullt livsfarlig­a lejon, tigrar och leoparder. Förtextern­a gör reklam för att ”inga djur skadades under inspelning­arna”. Däremot skadades sammanlagt 70 medlemmar i filmteamet av de vilda skådespela­rna i filmen som marknadsfö­rdes som ”världens farligaste produktion”. Bland annat Griffith fick genomgå en plastikope­ration efter att ett lite för kelsjukt lejon tuggat på hennes ansikte.

Marshalls film är en typisk exploitati­onsfilm vars främsta syfte är att visa chockerand­e material, och den lyckas mer än väl. Men i kombinatio­n med de två nämnda böckerna blir resultatet en triptyk som väcker djupare tankar om människan och hennes förhålland­e till det vilda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland