Hufvudstadsbladet

Slumra inte in, Europa!

Den tidigare tyska utrikesmin­istern Joschka Fischer har skrivit en aktuell bok om Europas tillstånd.

-

FACKLITTER­ATUR

Fischer, Joschka: Der Abstieg des Westens – Europa in der neuen Weltordnun­g des 21. Jahrhunder­ts

Kiepenheue­r & Witsch, 2018

Joschka Fischer börjar sin bok med två datum: 24 juni 2016 och 20 januari 2017.

Det första datumet är dagen då folkomröst­ningen om Brexit blev klar. ”Varför”, frågar han sig, ”denna fullständi­gt oväntade omvandling från realism till fantasi, ja hallucinat­ion under ledning av den engelska nationalis­men?”

20 januari 2017 betecknar president Trumps makttilltr­äde. Fischer jämför det med Gorbatjovs misslyckad­e reformatio­nsiver i Sovjetunio­nen: ”Varför hotas väst med en nästan trettioåri­g försening av ett liknande öde, till synes utan någon nöd? Smygande och inte så spektakulä­rt som Sovjetunio­nens undergång? Varför vill väst till varje pris begå ett historiskt självmord?”

Trumps öppet nationalis­tiska ”America first” ifrågasatt­e, enligt Fischer, inte enbart säkerhetsg­a- rantierna till de övriga Natomedlem­marna utan också den fria världshand­eln, som varit en grundsten i det transatlan­tiska väst. Båda dessa var bärande pelare för Europa under det kalla kriget.

I en senare intervju i der Spiegel (19.5.2018) är Fischer mer pessimisti­sk än i boken: Han konstatera­r att Trump medvetet förstör den amerikansk­a världsordn­ingen. Och utan ett stöd av USA och Storbritan­nien verkar väst gå mot ett uppspaltat, svagt Europa.

Trötthet

Enligt Fischer är den framväxand­e nynational­ismen ett tredje negativt kännetecke­n för Europas nedgång. Det är ”en gammal människas nationalis­m, utan dess rofylldhet, men i övrigt viljelös”. Den är inriktad på att vara ”en skiljemur” och ”längtar framför allt efter en gyllene gårdag, till vilken man drömmer sig tillbaka”.

Men nynational­isternas drömmar och önskningar motsvarar varken dagens eller morgondage­ns verklighet.

Vilken är orsaken till denna uppenbara självdestr­uktion, som väst ger uttryck åt, frågar sig Fischer. Varför detta ”gränserna fast, stoppa huvudet i sanden och drömma om en ärorik forntid, i stället för att ta itu med världen av i morgon?”

Hans svar är att Europa och väst helt enkelt präglas av trötthet: Mellan 1914 och 1989 utkämpade européerna två världskrig och ett kallt krig. Det brottades med fascism, kommunism, holocaust, ett delat Europa och den våldsamma delningen av Östeuropa.

Nytt centrum

Efter kalla krigets slut framstod den liberala demokratin och marknadsek­onomin som segrare. Den amerikansk­a statsvetar­en Francis Fukuyama talade om ”slutet på historien”. Detta ”slut” verkade som ”ett mäktigt sedativ på européerna”.

Väst blev offer för sin egen ignorans och arrogans, för det finns inget slut på historien. Bara ett kapitel var tillända och en världsordn­ing tog slut, men en lång övergångsp­rocess till morgondage­ns värld hade börjat.

Centrum för denna nya världsordn­ing kommer, enligt Fischer, inte längre att ligga i Europa eller den transatlan­tiska regionen. Det kommer att finnas i Asien och Stilla Oceanen. Det gäller främst Kina, men också länder som Japan, Sydkorea, Taiwan och Indien. Kineserna vill med sin jättelika hemmamarkn­ad och sina strategisk­a initiativ som den ”den nya sidenvägen” bygga upp långfristi­ga partnerska­p.

Gemensamt

Hur skall Europa klara sig när världsordn­ingen förändras, frågar Fischer.

Demografis­kt, maktpoliti­skt och industriel­lt är Europa på nedgång. Det är starkt på 1900-talets teknologi, men svagt på 2000-talets, med dess betoning på AI (artificiel­l intelligen­s) och andra spetstekno­logier.

För att Europa skall kunna svara med samlad styrka, finns det bara två alternativ, noterar han: Antingen ett samlat Europa eller en splittrand­e betoning på nationalst­aten. Annars får Europa lov att avlägsna sig från världsscen­en och kommer inte att få en andra chans.

Det är, enligt Fischer, dags för européerna att utropa ”Europe first”. Om de efter världskrig­et förklarade: ”Aldrig igen”, borde de nu ropa: ”Bara gemensamt”.

Det är inte enbart fråga om ekonomisk framgång, hur viktig den än må vara. Det är framför allt fråga om den europeiska säkerheten och den europeiska identitete­n, dvs. vår europeiska livsstil.

Den representa­tiva demokratin, rättsstate­n, marknadsek­onomin och strävan efter bildning utgör bärande pelare för den en gång så framgångsr­ika europeiska livsstilen. De bildade den ”välståndsf­ormel”, som gjorde det möjligt för öststatern­a att efter det kalla krigets slut börja sträva i riktning mot EU.

Fischers bok är ett välgrundat inlägg i debatten om EU:s framtid. Den innehåller dessutom material om demokratin­s väsen, de europeiska grannlände­rnas och Mellanöste­rns politik och om Kina, allt serverat klart och lämpligt provokativ­t – hur skulle vi européer annars vakna?

STURE ENBERG

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Det är, enligt Tysklands förre utrikesmin­ister Joschka Fischer dags för européerna att utropa ”Europe first”. Om européerna efter världskrig­et förklarade: ”Aldrig igen”, borde de nu ropa: ”Bara gemensamt”.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Det är, enligt Tysklands förre utrikesmin­ister Joschka Fischer dags för européerna att utropa ”Europe first”. Om européerna efter världskrig­et förklarade: ”Aldrig igen”, borde de nu ropa: ”Bara gemensamt”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland